Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БАСТИОН: Едно реформирано МВР може да е много по-ефективно.
БАСТИОН: Едно реформирано МВР може да е много по-ефективно.
Защо хиляди млади хора се надигат срещу циганите? Ами в продължение на поне 3 десетилетия на полицията не са  присърце проблемите на изнасилената баба Пена и нейната открадната козичка. Не че не  съчувства, но чак пък да си развали рахата - едва ли.
Проблемите за един полицай могат да дойдат само от началството. А неговите - от по-високото началство. А неговите - от Брюксел. А сега помислете колко му пука на Барозу за някаква BG бабичка и нейната козичка.
Просто между баба Пена и поредния министър няма и не може да има никаква обратна връзка. Затова циганите нападат и убиват, а полицаят трън си вади. В случая - дояжда си салама. Затова народът трябва да се вдигне на бунт, да се изложим пред целия свят, да стигнем до революция и етнически сблъсък, та чак тогава най-високото началство да се сети да помогне на баба Пена. И как ще помогне? Ще уволни полицейския началник и всичко ще си върви постарому.
Системата е такава, че редовият полицай гледа само нагоре към началството и не му остава време да се огледа надолу към драмите на простолюдието.
Разходете се в квартала около Дирекцията
 на полицията
срещу Лъвов мост
Човек очаква, че бандитите ще го заобикалят от 10 км с кръстосани пръсти. Тъкмо обратното, там винаги е било любимо място за разходка на джебчии и проститутки. Този квартал трябва да се кръсти "Лява ръка - десен джоб". Е, щом полицията не може да си почисти двора, какво остава за Катуница?
Премиерът ще направи най-добре да реституира тази сграда на партията столетница, тъй като тя е строена с нейни пари по време на капитализма. Така ще снеме отговорността от МВР и правителството за лошата компания.
Защо е нужно да решаваме битовите проблеми чрез революции? Не е ли много по-лесно така да променим схемата, че полицията да постави на първо място именно спокойствието и сигурността на обикновените хора? Представете си, че полицейските началници се избират от населението в самите общини и че могат да бъдат уволнявани чрез местен референдум. Тогава те ще полагат максимални старания, за да спасят честта и козичката на баба Пена.
Самият Бойко Борисов преди изборите предложи охранителната полиция да напусне МВР и да мине към общините. Само че това не е достатъчно. След като някой вече е изнасилил бабата, това не е работа на охранителната полиция, а на криминалната. Това е работа на следствието, прокуратурата и така нататък. А те засега не се престарават заради някаква си бабичка, тъй като са заети да следят международното положение.
Следователно, ако искаме да спасим населението от издевателствата, трябва да изкараме цялата полиция от МВР и да я дадем на общините. Нещо повече,
ако общинският полицейски началник
 се избира пряко,
той едва ли ще нехае за съдбата на баба Пена. Кметът също. Общинските съветници също. Нищо не пречи и прокурорите, и съдиите да се избират пряко - това вече е ставало по времето на Стамболов.
Така сами ще се предотвратяват. А и да възникнат, ще бъдат локални. Сега е обратното - те възникват от дребни поводи и от локални бързо стават национални. Докато всичко виси на един пирон, нито едно село не може да си реши проблема, без да свали правителството.
В по-далечното минало, когато държавата ни още е била зелена, селяните са си назначавали пъдар с пушка. При нужда са мобилизирали здрави мъже да помагат. Те са правили каквото е нужно, за да си опазят реколтата, имота, честта. Ако беше в сила старата българска система с пъдаря и с доброволците, Цар Киро изобщо нямаше да живее в Катунци. Вярно, това е примитивизъм. Но полицията има правото да съществува само ако върши същата работа по-добре. По-културно, но и по-ефективно. Засега е само по-културно.
Ако се учим за нещо от САЩ, защо не се учим на добрите практики? Там и малките градчета, и много от големите градове сами си избират шерифите. В градовете, разбира се, положението е по-сложно, но в малките градчета сигурността е желязна. И да се заселят лоши хора, скоро напускат. Защото шерифът се страхува най-вече да не остане без работа.
Тази децентрализация е
много по-изгодна и за министъра, и за самите полицейски шефове
Ако си гледат работата, хората ще ги преизбират до пенсия. Сега всяко ново правителство ги размества и уволнява. Най-често ги махат точно защото си гледат работата.
Преди години Станишев извади контраразузнаването от МВР, за да има контра на вътрешния министър. Днес то пак е де факто под управлението на министъра. Какъв е смисълът? Тъкмо обратното, нормално е тайните служби да бъдат в централното държавно учреждение. И обратното - полицията да излезе от МВР и да отиде в общините.
Разбира се, полицията не може да бъде оставена на общинския самотек. МВР може да упражнява надзор, да организира обучение, да прокарва всевъзможните международни програми.
Но този надзор не може да отмени човешкото право на хората от Катунци сами да си назначат шериф, който няма да си дояжда салама, когато стават убийства.