Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОСТ: Стефан Данаилов не би заменил актьорската си кариера за президентския стол.
ПОСТ: Стефан Данаилов не би заменил актьорската си кариера за президентския стол.

С кандидатурата на Ламбо за вице на Калфин политическото положение отново се завъртя на 180 градуса. Както е казал поетът, изведнъж "Радецки пристигна със гръм" и сега вече партията майка може да задържи заветния хълм. Защото Стефан Данаилов има това велико предимство, че за него не се гласува с разума. За него се гласува с подсъзнанието. Всички български домакини, всички бабини внучки и курсантки по кормуване са програмирани да го избират, без да могат да обяснят защо.
Играта вече смени правилата си. За да се включи равностойно в нея, ГЕРБ би трябвало да извади срещу майор Деянов самия Богдан Велински, изигран от Георги Черкелов в култовия сериал "На всеки километър". Той би трябвало да мобилизира десния избирател. Както е известно,

прототипът на Велински
е Никола Гешев,

шефът на царската полиция. Доста се изписа, че самият Тодор Живков е негов таен агент. Може и да е вярно. След 9 септември Гешев изчезва безследно, твърди се, че е избягал в Турция.
В наше време ролята на царския полицай я изигра Бойко Борисов и не случайно се превърна в машина за печелене на избори. И не случайно сега поддържа такива топли отношения с Турция.
Логичният отговор на ГЕРБ ще е да номинира Бойко Борисов за вицепрезидент. И без това Маргарита Попова отказа да си подаде оставката като министърка на правосъдието. Така ще видим пряк сблъсък между Деянов и Велински, а вялата и сива президентска кампания ще разцъфти като цирково шоу.
Уви, Плевнелиев не е чак такъв артист, за какъвто го смятахме. Откогато го номинираха, започна да се държи сковано, да ръси патетични клишета и като че ли в гласа му се появи лека истерия. Може би той просто не може да влезе в нова роля. Дар слово има, но му липсва актьорското майсторство и на моменти не се владее.
В един от миналите броеве писах, че на ГЕРБ изобщо не му трябва президент - само неприятности. Този вестник сигурно е стигнал до ръковоството, тъй като първият и единствен сериозен компромат срещу Плевнелиев дойде не от кой да е, а от шефа на предизборния щаб на ГЕРБ. Става дума за

тримата корумпирани общинари,

за които Плевнелиев не бил докладвал, където трябва, а и Цветанов не взел мерки. Някои злонамерени колеги решиха, че това било огромен гаф. Колко наивно! Ако ГЕРБ толкова държеше да има президент, щеше да издигне някой народен артист.
За всички млади хора, които тепърва се канят да се насочат към политиката, изводът е един - запишете НАТФИЗ. Стига с това Симеоново. Искате ли да сте политици, научете метода на Станиславски. Ако пък мечтаете да сте олигарси и да дърпате конците, в НАТФИЗ има и кукловодство.
А и ако се вгледаме в това какво предлагат тримата основни кандидати за президентския пост, ще видим, че разлика няма.
Едно и също - гробище за умрели политически идеи. Разменете им интервютата и няма да разберете. Европа се разпада пред очите ни, а и тримата говорят за европейски норми и проактивна политика, които ще задълбочат интеграцията и ще въздигнат нацията. Не мога да не поздравя Калфин за обещанието му да даде работа на всеки висшист. За целта на висшистите трябва да се отнемат задграничните паспорти с връчването на дипломите.
Но пък колкото по-тъпо е съдържанието, толкова по-важна е формата.
Изключете телевизорите и гледайте позата, мимиката, жестовете. Това печели избори в наше време.
Защо все пак големият артист Стефан Данаилов отказа главната роля на президента, а после сам се предложи за поддържащата роля на вицето? Патологична скромност? Едва ли! Ако Ламбо е президент, той няма да може да се снима в сериали. Така Мелпомена ще бъде изоставена заради музата на политиката, не знам коя е тя. Да речем, че е Клио. Ламбо не би могъл да изневери с Клио, най-многото да й посвети един страстен уикенд. Затова той въведе понятието "министър в неплатен отпуск" поради по-неотложни професионални ангажименти от министерските. Като вицепрезидент ще може направо да изчезне за 5 години, без да си пуска молба за отпуск. Кой ще го търси?
Та в този ред на мисли, защо да се спира сериалът "Стъклен дом", докато трае кампанията? В него и без това се снимаха доста публични фигури, та дори и посланици. Не съм го гледал, но съм сигурен, че бизнесменът Димитър Касабов също е достоен за държавен заместник-глава.
Това дава възможност сериалът да еволюира в риалити шоу "Стани вицепрезидент" (работно заглавие) с водещ Слави Трифонов и жури от обичайните заподозрени. Камерата ще надникне в задкулисието на политиката, ще покаже нейните гримьорни, съблекални, нейните човешки слабости и битови конфликти.
За да има баланс, "Стъклен дом" ще отдели същото внимание и на другите вицепрезиденти. Нищо не пречи да им се направи конкурс от типа "Танцувай с вицето". Или "Вицегласът на България". Не бихме искали вицето да пее фалшиво, нали така? За да не влияе на кампанията, резултатът ще се обяви след втория тур от президентските избори. Ако се различава от вота, ще знаем, че е имало огромни фалшификации и купуване на гласове.