Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Защо депутатите влизат в парламента без да показват зелен сертификат или тест, а хората, които посещават мол, кино или ресторант, са длъжни да имат? Това може да се окаже първият голям провал на неродената коалиция.

Първият председателски съвет на новоизбраното Народно събрание реши, че депутатите могат да влизат без зелен сертификат в сградата на парламента. Така се оказа, че зеленият сертификат, който се дава на ваксинирани срещу Ковид, на преболедували или на граждани с отрицателен тест, е необходим за влизане в мол, голям магазин или кино, във фитнес, в ресторант, в театъра, но не и в парламента, предава "Дойче веле".

Председателят на групата на най-голямата партия “Продължаваме промяната” Андрей Гюров каза, че позицията за зеления сертификат ще бъде изчиствана допълнително. Той все пак призова от името на партията хората да се ваксинират и заяви, че за да се уеднаквят правилата в държавата, депутатите трябва да дават пример.

Поради специфичните ограничения за достъп на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и затова там не се прилагат ограниченията, приети за обществените сгради, поясни председателят на НС Никола Минчев на 4 декември пред бТВ.

Обществена сграда или не

Да, номинално парламентът може да не е обществена сграда, защото в него се влиза само с пропуск. Но сграда, в която всеки ден се събират по 240 народни представители, а заедно с журналисти, служители и администрация може да събере и над 400 души на едно място, всъщност е много по-обществена от редица заведения и магазини. А е обществена, защото там се събират всички, които са избрани да взимат решения в името на обществото. Тяхното поведение, техният пример не просто се виждат през десетките телевизионни камери, излъчващи почти постоянно на живо от пленарната зала и кулоарите, а и са пример за обикновения български гражданин.

Същият този гражданин обаче сега вижда депутати, които се държат така, сякаш имат повече права от всички останали българи и могат да се събират със стотици, без да показват сертификат или тест. Да не говорим, че депутатите и останалите в парламента, които носят маски, са малцина, което много добре се вижда. Децата в училище са длъжни да носят маски в коридорите, въпреки че се тестват всяка седмица, но не и депутатите.

Решението води до популизъм и смърт

И две години след началото на пандемията очевидно е нужно да се повтаря за нуждата от ваксиниране, тестване, спазване на дистанция и носене на маски. Това са инструментите, с които разполагаме, срещу коронавируса. Но вместо стремежът за запазване на човешкия живот в държавата с най-голяма смъртност в ЕС(България) да обединява всички партии в парламента, той ги разделя. Това пък води до още по-голям антиковид популизъм, а той - до още смъртност.

Десислава Атанасова от името на вече опозиционната ГЕРБ предложи здравният министър да включи Народното събрание в списъка с обществените сгради, в които се изисква зелен сертификат, или да го отмени за всички. Това наля вода в мелницата на Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”, който заяви, че не е редно депутатите да се ползват с по-различен статут от останалите граждани по отношение на мерките, въведени от здравния министър Стойчо Кацаров.

Българите показаха какво искат

Ако решението за контрол на сертификати в парламента е окончателно, то може да се смята за първи провал на неродената коалиция, от която се очаква да промени модела на управление в България. Защото българите се нуждаят от справедливост и го показаха с протестите, които доведоха до промяната. И защото починалите от Ковид досега са поне 30 000, а според някои оценки, дори двойно повече. Това само задълбочава демографската катастрофа, за която толкова обичат да говорят всички политици. А някои от тях, като например от “Продължаваме промяната”, обичат да повтарят и друго: “Правилата трябва да са за всички".