Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Недоносени бебета имат често проблеми с дишането
Снимка: Архив
Недоносени бебета имат често проблеми с дишането Снимка: Архив

Медикамент, използван за лечение на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета, не се внася в България от октомври, а през последните седмици всеки трети сигнал за липса на лекарства е заради липса на разтвори и суспензии за инхалатор. Това каза за БТА Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства. Причините са свързани със свръхпотреблението и с недостатъчен внос.

Липсващото лекарство е животоспасяващо за недоносени бебета.

Друг медикамент, който също се използва в лечението на дихателни инфекции, е в ограничени количества, които не отговарят на търсенето, посочиха от асоциацията. Ако се промени нормативната рамка, която позволява извънредни доставки от европейското икономическо пространство, системата на здравеопазване и пациентите биха могли да бъдат подпомогнати от всички търговци на едро, опериращи като паневропейски дистрибутори, допълниха още от асоциацията. Необходимо е насърчаване на бързия внос, както и на паралелната дистрибуция, когато основните вносители не успяват да покрият потребностите на населението.

От фондация "Нашите недоносени деца" изпратиха отворено писмо до Министерство на здравеопазването и до Изпълнителната агенция по лекарствата по повод продължителната и задълбочаваща се липса на двата медикамента, съобщиха от фондацията. Лекарствата се прилагат и при деца със специфични здравни нужди. За двата медикамента във фондацията са били подавани сигнали многократно през последните месеци от родители на недоносени бебета и малки деца със специфични здравни нужди, които се намират в завишен риск от развитие на тежки възпаления на долните дихателни пътища.