Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки от органите на съдебната власт, а в някои случаи процедурите се провеждат извън нормативните рамки, пише служебният правосъден министър Иван Демерджиев до Висшия съдебен съвет (ВСС), председателите на върховните съдилища, до главния прокурор, до председателите на апелативните съдилища, на Апелативния наказателен съд, на Софийския градски съд и Софийския районен съд.
Според Демерджиев, това обстоятелство налага практиката да бъде унифицирана и приведена в съответствие със законовите изисквания, информират още от МП.
От ведомството съобщават, че констатациите са във връзка с изискана от Министерството на правосъдието информация на 20 август т.г. от съдилищата и прокуратурата.
Обръщам внимание, че прокуратурата не се е отзовала на двете отправени покани за предоставяне на приетите и действащи към момента вътрешни правила за случайното разпределение на постъпилите дела и преписки, отбелязва в писмото си Демерджиев.
Той акцентира, че следва да се вземат предвид тежките последици при допускане на нормативни отклонения в процедурата по случайно разпределение на делата, предвид практиката на съдилищата, съгласно която съдебният състав, формиран в нарушение на правилата за случайно разпределение на дела, може да засегне постановения съдебен акт до степен на нищожност.
В заключение министърът на правосъдието моли да бъде уточнено чрез коя информационна система се осъществява случайното разпределение на делата и
преписките в съответния съд и прокуратура. Да бъдат предприети стъпки за коректното прилагане на принципа за случайното разпределение на делата и преписките, като същото се извършва занапред в пълно съответствие с изискванията на действащата нормативна уредба, която, като законова разпоредба, не предвижда доразвиването и ограничаването му.
Бъдещи корекции в начина на разпределение на делата и преписките, които биха довели до промяна в информационните системи, също следва да бъдат съгласувани съобразно изискванията на закона за съдебната власт, се посочва в писмото. Към него е приложен и направеният от Министерството на правосъдието преглед на прилагането на принципа на случаен подбор при разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт.