Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Европейският съд за правата на човека СНИМКА: Pixabay
Европейският съд за правата на човека СНИМКА: Pixabay

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) отново осъди днес Турция за нарушаване на свободата на словото след масовите чистки, предприети след опита за преврат в страната през юли 2016, съобщава АФП.
Съдът в Страсбург бе сезиран от турски преподавател, който е поствал през април 2015 г. послания в социалните мрежи в подкрепа на Фетхуллах Гюлен и неговото движение.
Тези послания "не намекваха по никакъв начин за използване на сила и не съдържаха никакъв призив към бунт", посочва в съобщение ЕСПЧ.
Преподавателят обаче е бил осъден на над седем месеца затвор от турски съд за "възхвала на престъпление и на престъпник" през ноември 2016 г., няколко месеца след опита за преврат през юли 2016 г. Анкара обвинява за организирането на опита за преврат живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Движението на Гюлен се разглежда от турските власти като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО).
Съдът е изтъкнал като аргумент опита за преврат, за да постанови, че въпросните послания са представлявали "ясна и неминуема опасност за обществения ред".
В решението си ЕСПЧ е посочил, че постовете на преподавателя са "представлявали мирно участие в обществените дебати и не са съдържали призив към бунт", така че не са можели "да създадат реална и неминуема опасност за обществения ред, такава като опит за преврат, повече от година по-късно".
Турция е осъдена за нарушаване на свободата на словото, но не й е наложена финансова санкция, тъй като искът на преподавателя не е бил формулиран "в съответствие с регламента на съда"