Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ужасен апокалипсис заличава първата империя в света

Древната Акадска държава е първата империя в света.

Създадена преди около 4300 години в плодородната Месопотамия, нейното мощно влияние се простира от територията на днешен Южен Ирак чак до Сирия и Турция. Тя се явява наследник на Шумер, а основателят й цар Саргон завладява и обединява поредица от независими градове държави по поречието на реките Тигър и Ефрат.

Благодарение на плодородните си земи на север и напояваните алувиални равнини в южната си част

тя процъфтява за период от около 180 години.

За нея се споменава и в Библията: „Началото на неговото [Нимродово] царство беше Вавилон, Ерех,

Акад и Калнех в земята Шинар. От тази земя той излезе в Асирия и построи Ниневия, Реовот-Ир и Калах, и Ресен между Ниневия и Калах (същият е великият град).“

Дълги години от изчезналото царство няма никакви следи. Постепенно обаче става ясно, че ролята му в древността е била огромна, тъй като негови наследници в културно и езиково отношение се явяват Вавилон – на юг, и Асирия – на север.

Впоследствие се разбира и фактът, че древният акадски език е станал „лингва франка“ и като такъв се е говорил в продължение на близо 2000 години в Близкия изток. В наши дни учените са документирали около 7000 текста от акадския период, написани както на шумерски, така и на

акадски.

Странното е, че изведнъж, съвсем внезапно, древната държава е застигната от страшно бедствие.

На какви учудващи факти за изчезналата древна държава в Близкия Изток се натъкват учените, четете в новия брой на сп. "Космос"