Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

4 нови лекарства срещу COVID-19

За разлика от преди вече има няколко медикамента срещу коронавируса.

Молнупиравир бе одобрен преди месец във Великобритания. Той е разработен от фармацевтичната корпорация Merck в партньорство с Ridgeback Biotherapeutics за борба с грипния вирус. Но когато започва пандемията от коронавируса, учените решават да пренасочат препарата срещу него, тъй като е известно, че Covid-19 и грипният вирус са "роднини".

Основната задача на новото хапче е да предотврати разпространението на вече проникналия коронавирус в човешкото тяло, което става, като нарушава генетичния му код. Действието му е на базата на унищожаването на един от ензимите, с които вирусът се възпроизвежда. Оказва се, че таблетката е активна срещу редица коронавируси като SARS, MERS и SARS-CoV-2.

Лекарството има висока ефективност: 775 доброволци са участвали в изпитването му. Сред получилите новото хапче 7,3% са хоспитализирани с коронавирусна инфекция, а сред тези, които са получили плацебо - 14,1%.

Лекува ли коронавируса?

Не, основната му задача е да облекчи хода на заболяването и да намали риска от усложнения. Създателите му твърдят, че ако хапчето се приема при първите симптоми на коронавируса, може значително да се увеличат шансовете за лек ход на инфекцията. Това важи особено за хората, които попадат в рисковите групи.

По какво новият хап се различава от другите, използвани в терапията?

В протоколите за лечение на коронавируса по света днес има списък с лекарства, които се използват за намаляване на симптомите на заболяването и ограничаване на риска от усложнения. Но всички те включват интравенозно приложение, тоест могат да се използват само при болнично лечение. Молнупиравир се предлага под формата на таблетки и е подходящ за перорално приложение - може да се приема самостоятелно (след лекарско предписание), при първите признаци на заболяване, докато човек е на амбулаторно лечение. Дозата е сутрин и вечер по 1 хапче.

Помага ли при тежко протичане на инфекцията?

Проучванията върху доброволци, които са имали тежък коронавирус, засега не показват сериозен ефект от употребата му.

Може ли препаратът да се използва за предотвратяване на коронавируса?

Смята се, че няма да успее, тъй като е насочен към унищожаване на генетичния код на вируса, който вече се е появил в тялото. Лекарството не създава пречки за проникването му в него.

Ще замени ли ваксината срещу коронавируса?

Ваксинацията остава най-ефикасна за предотвратяване на заболяването. Тя е единственият начин пандемията ако не да се спре напълно, то поне да се забави разпространението й и да се предотврати появата на нови щамове. Лекарството е насочено към отслабване на вируса, който вече е влязъл в тялото, а ваксините "учат" имунната ни система изобщо да не го пуска вътре.

Ще бъде ли ефективен към нови щамове

на коронавируса?

Производителите твърдят, че лекарството е ефективно срещу всички вече известни разновидности на коронавируса и че ще действа срещу онези щамове, които може да се появят в бъдеще.

Ще се предлага ли молнупиравир в други страни

в Европа?

Първо трябва да бъде сертифициран. Но не е известно дали отделните страни ще успеят да закупят достатъчно дози от него, тъй като производствените мощности са ограничени. Само Великобритания е поръчала почти половин милион курса от лекарството.

Това ли е единственото лекарство за COVID-19, което се разработва в момента?

Pfizer е завършила втория етап от проучването на лекарството Paxlovid. Според създателите му то намалява риска от тежък ход на инфекцията с 89%. Швейцарската компания Roche също разработва подобно лекарство.

На 13 ноември т.г. в Русия е регистриран първият руски медикамент - арепливир, (инжекционен тип), насочен към намаляване на вирусния товар върху организма. През октомври са изпратени документи за регистрация на лекарството Innoviron, разработено от Valenta Pharm, а Федералната биомедицинска агенция обяви завършването на втората фаза на клиничните изпитвания на лекарството "Мир-19", предназначено за лечение на коронавирусна инфекция.

Дексаметазонът помага само

на мъже

Стероидното лекарство дексаметазон, което се използва активно при тежък COVID-19, е от полза само за мъжете. Това са установили изследователи от Канада. Кръвни тестове на пациенти със и без COVID-19, които са били приети в различни отделения на болници в Калгари, Канада, с тежък респираторен дистрес синдром, показват селективно действие на дексаметазона. Това лекарство, което е на базата на стероиди, е едно от първите, помагащи при лечението на коронавирус. Понеже не е имало време да се създадат нови лекарства срещу COVID-19, през първите месеци на пандемията учените са тествали медикаменти, които са синтезирани отдавна за борба с други болести. Дексаметазонът е показал максимален ефект.

В хода на клиничните изпитвания това лекарство е помогнало на много пациенти, но по-късно в болнични условия се оказало, че

неговата ефективност не е толкова висока

Установено е още, че то помага повече на мъжете, отколкото на жените. Броят на умиращите от тежък коронавирус мъже в болниците е бил намален с това лекарство, но то не е подействало така на жените.

Това се дължи на селективния ефект на протеините на интерферона, които помагат за по-бързото освобождаване на тялото от вируси. При COVID-19 интерфероновият отговор се засилва, което

повишава нивото на възпаление

и води до по-тежко увреждане на органите. При мъжете има по-силна реакция на неутрофилите на интерферона и когато приемат дексаметазон, тя намалява.

А при жените реакцията на неутрофилите на интерферона е по-сдържана и при терапията с дексаметазон не се забелязва значителен ефект.