Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Абрамович спечели дело за клевета - не е човек на Путин

Описан е в книгата "Хората на Путин" като “касиер” и на Елцин, милиардерът възмутен

Бестселърът провокира серия от искове на бизнесмени за очерняне на репутацията им

“Роснефт” съди авторката за твърдението, че е присвоила нефтената компания ЮКОС по занижени цени в нагласен търг

Британски съдия постанови като клеветнически срещу Роман Абрамович пасажи от бестселъра "Хората на Путин. Как КГБ си върна Русия и след това пое на Запад". Включително твърдението, че е купил футболния клуб "Челси" по нареждане на президента. Руският олигарх съди журналистката Катрин Белтън, бивш кореспондент на "Файненшъл Таймс" в Москва, и издателството "Харпър Колинс".

В предварителното решение съдия Аманда Типълс от Лондонския кралски съд твърди, че от тези текстове читателят ще разбере, че Абрамович е купил клуба от Висшата лига за 150 милиона паунда през 2003 г. под ръководството на Кремъл. Според магистрата

книгата съдържа

и внушение,

че олигархът е бил задължен да "направи състоянието на своята бизнес империя достъпно за ползване от президента Путин и режима му.

Или той би могъл да "загуби богатството си в полза на руската държава", да бъде изгонен или изпратен в затвора, се казва в документа от 34 страници. Съдия Типълс коментира, че на този етап решението на съда се отнася само за смисъла и че съдът не постановява верни ли са, или не твърденията в бестселъра за Абрамович или някой друг, описан в книгата, пише в. "Гардиън".

Искът на Роман Абрамович

Собственикът на "Челси" е един от тримата руски магнати, които заведоха дело за клевета срещу Белтън и издателството. Абрамович заведе делото си през март миналата година. Съоснователите на Алфа банка Михаил Фридман и Пьотр Авен също заведоха дело, но с тях бе подписано извънсъдебно споразумение. Руската държавна петролна корпорация "Роснефт", управлявана от Игор Сечин, близък сътрудник на Путин, съди авторката и издателството от юли т.г.

Кралският съд в Лондон смята за оправдани по-голямата част от оплакванията на Роман Абрамович, свързани с книгата на Белтън, но повечето от твърденията на "Роснефт" са сметнати за неоснователни. Съдията постанови, че 3 от 4-те параграфа, срещу които компанията е подала жалба, не са клевета. Те включват аргументи, че "Роснефт" е присвоила нефтената компания ЮКОС на Михаил Ходорковски и е погълнала активите й по занижени цени в нагласен търг. И Абрамович, и "Роснефт" смятат, че книгата съдържа информация, която петни тяхната бизнес репутация.

Абрамович се оплаква от няколко други твърдения в книгата. Например, че е купил акции на " Роснефт" на стойност 300 милиона долара "под ръководството на Кремъл", за да не се провали листването на компанията, и че се е преместил в Ню Йорк "по указание на Путин, за да може Русия да повлияе върху семейството на Доналд Тръмп – дъщеря му Иванка и зет му Джаред Къшнър", цитира съдията в. "Гардиън". И двете твърдения са клевета, гласи решението. Както и допълнителните твърдения, че Абрамович е действал като

“касиер на бившия руски президент Борис Елцин

и семейството му, предоставяйки им пари от собствената си бизнес империя за лични нужди", пише съдията.

Белтън, според разбирането на съда, обвинява Абрамович, че той, "представяйки се за независим бизнесмен", е действал в интерес на руския президент. Авторката пише, че Абрамович е предоставил на разположение на силовиците в Москва печалбата си от 13 милиарда долара от продажбата на "Сибнефт" през 2005 г. на "Газпром", което е било част от стратегията за консолидиране на руските енергийни активи в ръцете на държавата. Известната покупка на футболен клуб "Челси", твърди Белтън, също е направена по нареждане на Путин, за да се повлияе на ФИФА и както се казва в книгата,

“за корумпиране и манипулиране на британския елит”

Отделно делотто включва твърдение за плащане от 203 милиона долара, което Абрамович е направил на здравния държавен холдинг "Петромед" чрез своята фондация "Полюс на надеждата" през 2005 г. Белтън твърди, че парите са отишли не за закупуване на медицинско оборудване, а отново

в офшорния “таен

фонд” на Путин

В книгата се посочва още, че Абрамович "помага на Кремъл да навреди на враговете си чрез британската съдебна система". Става дума за съдебния му спор с покойния Борис Березовски. Според авторката Абрамович е съгласувал действията си в съда с Москва. Адвокатите му от кантора Harbottle & Lewis твърдят, че опорочава репутацията на Абрамович като честен бизнесмен.

На Белтън й липсват свидетелски показания, които да го представят като център на дело за политическа корупция. Така предположенията за ролята на Абрамович остават само догадки, посочват неговите адвокати. Това не оправдава тона на книгата и полукриминалния речник, който авторката използва, казват те.

Една от централните теми на съдебния процес са отношенията между Путин и Абрамович и въпросът дали олигархът е участвал доброволно в "корупционни схеми". Съдията преценява, че в контекста на делото за клевета важният въпрос е дали Абрамович може да откаже да сътрудничи на Путин и неговите хора.

Заключението е, че аргументите на адвокатите на бизнесмена са обосновани, а пасажите относно контрола на Путин над олигарха, плащането от Абрамович на "Петромед", процеса срещу Березовски и корупционните връзки със семейство Елцин могат

да навредят

на бизнес репутацията му

По отношение на повечето оплаквания на Абрамович съдията установи, че той е преувеличил значението на думите, от които се оплаква. Той не прие само една точка от жалбата - че информацията в книгата за покупката на клуба "Челси" с цел популяризиране на политическите интереси на Русия във Великобритания може да дискредитира репутацията и да урони достойнството на бизнесмена.

Процесът тепърва предстои, но страните реагираха на предварителното съдебно решение.

Говорител на Абрамович посочи, че приветства решението, според което книгата съдържа "девет клеветнически твърдения", включително "фалшиви изявления" за естеството на покупката му на "Челси". Белтън твърди, че Абрамович само "се грижи" за своя капитал и всъщност Владимир Путин може да се разпорежда с него по всяко време по свое усмотрение. Тя нарича тези пари "таен фонд на Путин".

"Харпър Колинс" заяви, че разглежда внимателно решението. В изявлението на издателството се подчертава, че Абрамович не е спечелил делото и че "Хората на Путин" е "признато произведение от значителен обществен интерес".

Решението на съда е само за това, което обикновените читатели ще разберат за значението на съответните пасажи в книгата. "Няма да има правни действия поне една година", добавя издателят.

Би Би Си подчертава, че пред съдия Аманда Типълс в това дело не стои въпросът да установи дали Абрамович наистина е бил "касиер" на Путин и дали компанията "Северен нефт" наистина е била продадена на двойна цена. Тя само решава какво впечатление оставя текстът у читателя и дали му внушава някакви изводи.

Искът на “Роснефт”

Искът на руската компания "Роснефт" влезе в съда през юли тази година.

Руската държавна корпорация обвинява авторката в публикуване на дискредитираща репутацията й информация във връзка с описването на няколко епизода от нейната история: придобиването на активите на ЮКОС, поглъщането на "Северен нефт" и първичното публично предлагане (ППП). Според Би Би Си адвокатите на Игор Сечин смятат следните епизоди от книгата на Белтън за клеветнически:

l Покупката на компанията "Северен нефт" на цена, която според анализаторите е завишена. Белтън твърди, че половината от приходите от продажбата на компанията са отишли за "подкуп" на силите за сигурност.

l Закупуването на ЮКОС от "Роснефт". Книгата описва процеса на консолидиране на петролни активи в корпорацията като схема за организиран грабеж според адвокатите на ищците.

l Първичното публично предлагане (ППП) на "Роснефт" на Лондонската фондова борса. Белтън твърди, че Роман Абрамович и редица други бизнесмени са закупили акциите на руската компания след първото им пласиране по нареждане на Кремъл, който наистина е искал ППП да бъде успешно. Нейните събеседници в книгата наричат това "упражнение по изнудване".

l Предложението на "Роснефт" за финансиране на италианската дясна партия "Северна лига". Според изданието се е обсъждало спонсорирането на партията от Русия чрез схема с участието на "Роснефт". Компанията заяви, че това не е вярно.

В книгата тези събития са свързани с обогатяването на антуража на руския президент Владимир Путин и натиск върху съдилищата и бизнеса. Това тълкуване не отговаря на истината и е уронване на репутацията според юристите на "Роснефт".

Адвокатите на издателството пък настояват, че всички обвинения на Михаил Ходорковски и твърдения на анонимни източници в книгата за натиск по делото ЮКОС и изплащането на отстъпки са насочени срещу ръководителя на "Роснефт" Игор Сечин, Путин или силовиците, но не и срещу "Роснефт" и корпорацията няма основания за правни искове.

Съдът прие за разглеждане само първата жалба на "Роснефт" относно "Северен нефт". Останалите пасажи не бяха сметнати за клеветнически.

Съдия Типълс преценява, че книгата описва само подозренията на авторката, че "хора на Путин" са взели 300 милиона от продажбата. Магистратът казва, че това описание може да хвърли сянка върху "Роснефт" днес. Делото продължава.

Авторката Катрин Белтън разговаря с олигарси, чиновници и спецслужби

Авторката на книгата "Хората на Путин. Как КГБ си върна Русия и пое на Запад" Катрин Белтън е живяла 16 години в Русия. В този период се е запознала с олигарси, чиновници, сътрудници на спецслужбите и вътрешни хора в Кремъл. Някои са цитирани в частта за Путин в книгата. Сред тях са избягалият олигарх Сергей Пугачов, наричан по времето на Борис Елцин "банкерът на Кремъл", Хорст Йемлих, бивш помощник на шефа на дрезденския филиал на Щази по координация със съветските разузнавачи Владимир Якунин, бивш сътрудник на Първо главно управление на КГБ, Борис Березовски и др.

Авторката твърди, че

Русия променя Запада

"Западът се надяваше, че руските олигарси, които дойдоха в Лондон, ще станат независима движеща сила, инициатори на промяната, но те ставаха все по-зависими от Кремъл. Те станаха васали на авторитарната клептократична държава на Путин... и бавно започнаха да корумпират Запада", пише Белтън.

Западни политици, бизнесмени и адвокати се появяват в книгата като алчни конформисти, които малко се интересуват от произхода на парите на руските си клиенти и партньори според Би Би Си.

Бившите западни партньори на ЮКОС нямат никакви морални притеснения да се опитат да "отхапят" империята на Ходорковски, когато той е изпратен в затвора. Членове на британската Камара на лордовете са включени в бордовете на директорите на руските държавни корпорации за половин милион паунда годишно. Руснаците използват съмнителни средства, за да купуват луксозни имоти в Кенсингтън и други престижни райони на британската столица. "В Лондон всеки и всичко може да се купи – категоричен е руски олигарх, пожелал анонимност. Руснаците дойдоха в Лондон, за да корумпират британския политически елит."

Една от основните грешки на Запада според Белтън е възприемането на руските пари изключително като откраднати пари, които са били изпрани за лично обогатяване и легализация на Запад. "Разбирането, че това е и черна кутия за стратегическите операции на руската държава за дестабилизиране на Запада дойде твърде късно. Но те не схванаха същността. Битката със Запада назряваше много преди това. Подготвяше се още преди разпадането на СССР, когато определени структури на КГБ се опитаха да поддържат своите агентурни мрежи да работят и след преминаването към пазарна икономика, помагайки на Путин да дойде на власт", пише Белтън.

Книгата е написана в стила на разследваща журналистика: с много връзки и източници, повечето от които обаче остават анонимни. Самата Белтън казва, че се е заела с проучването, защото останалите книги за Путин са малко повърхностни. Тя показва как офицерът от КГБ, днес президент на Русия, се променя и не се е променил. Един от най-интересните раздели на книгата според Би Би Си е посветен на периода му в Дрезден през втората половина на 80-те години, когато Путин работи там. Авторката връща читателя в Дрезден през цялата книга, за да обясни

мотивите и методите на работата

на руския президент,

както и неговите представи за света и страховете му. По времето, когато Путин пристигна в Дрезден, Западна Германия е основен източник на технологии и високотехнологична контрабанда за СССР и ГДР, пише Белтън. "В Дрезден се срещаха членовете на Фракцията Червена армия (лява терористична група от Германия) с КГБ и Щази."

Като бивш журналист Белтън търси коментар от властите. Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков нарече историята на инсайдъра "пълна глупост", пише Би Би Си.

Но книгата е бестселър и критиците я приемат с ентусиазъм. "Таймс" и "Файненшъл Таймс" я наричат най-добрата книга за съвременна Русия, Путин и обкръжението му. "Гардиън" я сравнява с шпионските романи на Джон льо Каре.