Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще пометат ли победителите партньорите си в коалицията Ще овладее ли Кирил Петков голяма част от политическия спектър?

Догодина могат да предизвикат предсрочни избори

Би ли заложил Кирил Петков на тактиката “Разделяй и владей” и ще го дебнат ли съюзниците за всяка грешка

Осман Октай: Приключи начертаният от Андрей Луканов модел партията държава да не понесе отговорност и да настани олигарсите си във властта

"Продължаваме промяната" има шансове да разбута цялата политическа конфигурация и да помете своите коалиционни партньори, които са в криза. Лидерите им с изключение на Слави Трифонов са в оставка, те са се сринали. Партиите може

да се свият съвсем

до размерите на извънпарламентарни сили при евентуални следващи избори, когато ПП е на върха на вълната. Според наблюдатели това неминуемо ще доведе до различен от досегашния начин на управление и на политически живот.

"Много хора не разбраха, че заложеният от Андрей Луканов в началото на прехода политико-олигархичен шаблон приключи. Тогава беше начертано как бившата партия държава да не плати цена за извършеното за 45 години и да си подреди олигарсите по подобие на Москва.

Вече ще имаме модел на промяната, която започна с протестите миналото лято – коментира Осман Октай пред "168 часа". – Това ще се превърне в снежна топка и ще доубие БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". И когато "Продължаваме промяната" преценят, че могат да получат по-сериозно присъствие в парламента, ще поискат предсрочни избори."

Така ще могат да се отърват от трудните коалиционни взаимоотношения или поне да бъдат доминираща сила и да не предоставят равен брой министри на останалите.

"Най-подходящото време за извънредния вот ще бъде

пролетта или

есента на 2022 г.

и тогава наистина ще приключи всичко, заложено от Кръглата маса", смята още Осман Октай.

Превръщането на БСП в незначителен фактор обаче няма да е лесна работа. Корнелия Нинова вече зае отбранителна позиция. Тя се срещна с Кирил Петков и Асен Василев на своя територия като домакин, с което демонстрира сила. Освен това се надява да влезе в правителството и да бъде отговорна за това кои от нейните съпартийци ще се сдобият с реални постове. По този начин се надява да се съхрани като председател и да запази целостта на раздираната от противоречия столетница.

Няма да се дадат без бой и демократите. Христо Иванов успя да превърне традиционната десница в различен тип формация. В момента тя се състои от три партии, които често са на различни позиции. "Демократична България" няма да изчезне, но би могла да се свие до позициите си на градска политическа сила, както беше допреди 2 години.

"Има такъв народ" най-лесно може да бъде "глътната" от "Продължаваме промяната", тъй като няма твърд електорат, и нейните привърженици да се преориентират масово. Като остане една малка част, ревностни почитатели на шоуто. Но пък

лидерът на ИТН е фигура, която не би се предала без бой.

"Продължаваме промяната" обаче е във възход и им предстои да завземат още повече симпатизанти, които да образуват твърдото им ядро и да се превърнат в стабилна партия, абсорбирайки периферията на останалите. Дотогава ще им се наложи да бъдат най-големият партньор в коалицията, но останалите заедно ще бъдат равнопоставена сила. За разлика от Бойко Борисов, който каквито и коалиционни партньори да е имал – Реформаторския блок, “Обединени патриоти” или СДС, ГЕРБ винаги е била достатъчно силна. Другите са изглеждали като придатък. Премиерът пък винаги е бил лидерът.

Най-вероятният министър-председател на четворната коалиция –

Кирил Петков,

ще се сблъска с много рискове.

На първо място, ще носи цялата отговорност, докато всички партньори ще теглят към себе си и ще се опитват да му влияят, за да реализират своите намерения и предизборни обещания. Възможно е да се стигне дори до момент, в който да го саботират или да се оформят вътрешни миникоалиции по определени теми. Премиер-министърът трябва да бъде готов да реагира в подобни ситуации.

Колкото и в момента да демонстрират съгласие и диалогичност за съставяне на правителство, няма как трите останали партии извън "Продължаваме промяната" да не си дават сметка, че харвардците им отмъкнаха електорат. На едни повече, на други – по-малко.

Това не е нещо, което би могло да се преглътне в дългосрочен план. Тъй като в някакъв момент – дали след няколко месеца, дали след 4 години, предстоят пак избори. Затова едва ли ще седят със скръстени ръце, без да се опитат да си върнат привържениците, като наблюдават слабите места на Кирил Петков. В подходящ момент може да го нападнат.

В политиката има едно неписано правило, че всеки лидер се пази най-вече от тези, които стоят близо до него, защото те го познават във всякакви ситуации и могат да го атакуват, за да заемат мястото му. Премиерът вероятно ще има вицета от различните партии, но и техните министри също ще знаят подробности от кухнята на правителството.

Освен това той ще има и достатъчно лостове, чрез които да следи изкъсо своите партньори. Най-малкото техните различия в политиките са добре известни. "Демократична България" и БСП са на противоположни полюси от повече от 30 години – и в икономиката, и в социалната сфера, и в здравеопазването.

В последните два парламента и преди това "Има такъв народ" излязоха със свои идеи, които не се подкрепят от останалите – като например да премахнат клиничните пътеки.

Ако Кирил Петков приложи древната римска тактика “Разделяй и владей”, ще има предимството да бъде еднакво близо до всеки, но другите да стоят отдалечени.

Но има още нещо – дали ще има партия, която ще откаже да влезе в правителството със свои министри, за което в началото намекнаха от “Демократична България”

Или ако не подпише споразумение. Това би било рисково за основната формация ПП и нейния лидер Кирил Петков. Ако ДБ или която и да е от останалите не излъчи представители в кабинета, тя във всеки момент може да оттегли подкрепата си и така да минира Министерския съвет.

Не е ясно дали потенциалният премиер вече е предупреден, или знае как да се пази от евентуални капани от останалите коалиционни партньори. Но със сигурност трябва да е подготвен и за атаки от страна на ГЕРБ и ДПС, които ще са силна опозиция. Те все още разполагат с достатъчно голям брой симпатизанти и членска маса, за да не бъдат пренебрегвани. Освен това имат и експерти в различните области.

Но поне в началния етап управляващите ще изглеждат монолитно заедно срещу тези, които свалиха от власт. Почти всички предложения на "Продължаваме промяната" ще бъдат приети от останалите.

Кирил Петков показа, че може да бъде гъвкав – още от самото начало заяви, че той ще бъде кандидатът на "Продължаваме промяната", но това не означава, че при представяне на по-подходяща кандидатура няма да се оттегли. В средите на бъдещото управляващо мнозинство се завъртя и името на служебния премиер Стефан Янев. Самият той не отрече вероятността да остане и в редовния кабинет, макар да се застрахова, че ще коментира, когато му предложат.

Не каза “ако”,

а “когато”.

Остана впечатлението, че това действие предстои.

Ако се спрат на него, ще има друг вид риск – президентът Румен Радев няма да има как да избегне нападките, че е взел цялата власт. Знае се, че Янев е негово доверено лице, бил му е съветник, а сега е назначен от държавния глава. Кирил Петков също е под крилото на пилота, но ако другият генерал оглави правителството, това ще е доста по-силен

знак за

свързаността му с главнокомандващия

на армията..

Възможно е партиите да предложат Янев, но по този въпрос без съмнение последната дума ще има Румен Радев – дали ще е съгласен да бъде атакуван като патрон на цялата власт. При всички положения отношенията между премиера и формациите от мнозинството ще бъдат сложни.