Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо и кога на Хазарта му писна от Буч

Депутатът Христо Петров ще съчетава политическата си кариера с музикалните ангажименти

През 2019 г. рапърът сметнал за несправедливо с Венци още да мъкнат на гръб приятеля си от детството. Предложили му хонорар вместо процент

Красимир Геров искал по съдебен път да спре песните на “Ъпсурт”, защото бил част от тях със своя “лик”

Ицо знае, че друг е писал парчето на бившия му колега “Гръбнакът на медузата” с атаки срещу него

Политическата кариера на Христо Петров към момента не означава край на музикалните ангажименти на известния рап изпълнител Ицо Хазарта.

Депутатът от “Продължаваме промяната”, който на изборите спечели битката в лидерския район срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова, ще съчетава едното с другото.

Фронтменът на група “Ъпсурт” е и първият рапър, който влиза в българския парламент. Тепърва той ще се доказва в управлението с новата си отговорна роля. Преди това Хазарта направи нещо, което никога досега не си е позволявал, като така затвори категорично една любопитна за всички страница от миналото.

Рапърът разказа в подкаста на Тото от “СкандаУ” за раздора с третия член на групата и негов приятел от детинство - Красимир Геров-Буч. Много се предполагаше и се спекулираше около станалото помежду им, но Хазарта обясни и сложи точката на тази история.

Драмата се разиграва през 2019 г. на среща между него, Венци и Буч. Тримата са съдружници и в звукозаписната компания Facing the sun заедно с двама техни приятели - Петър и Пламен.

“Доста време отлагах този разговор, защото не е лесен. Никак дори - разяснява Хазарта. - И му казах така: “Добре, станали сме почти на по 40 години. Краси, Буч, копеле, искам да те питам следното нещо. И искам да ми кажеш, ако не съм прав, защо не съм прав. Защото мога да греша, наистина. Искам да те попитам защо ние с теб сме съдружници? Защо сме в тази група?

Във Facing the sun аз знам всеки от нас какво прави - знам Венци какво прави, Павел какво прави, Петър какво прави и аз какво правя.Ти какво правиш?

Ние сме израснали заедно от деца, само че аз карам на първа заради тебе вече от много време. Ти рапираш много добре - това, което ти напиша, върху музиката на Венци. Ти имаш много як глас, рапираш наистина уникално. Само че всеки, който се занимава с музика, знае, че в една група има хиляди неща, които трябва да се направят.

Аз разбирам, че сме израснали заедно. Това е ясно. Ти години наред седиш и чакаш. Аз от 20 години се чудя каква лъжа да кажа, когато ме питат ти какво правиш в тази група. И аз разтягам локуми и разказвам как сме израснали заедно. Лъжа, защото истината е ясна.

Когато аз не правя нищо, групата не върви, когато Венци не прави нищо, групата не върви, а ти седиш и чакаш. На интервюта идваш с нежелание, мълчиш. Не си написал една сричка, една дума. Не си дал една идея за музика, за песен. За нищо. И окей, ние можем да продължим така. Това не е справедливо.”

Разбира се, Буч много се ядосва и казва на Ицо, че “забравя много неща”.

С Венци му предлагат вариант, в който всичко, което са се разбрали до онзи момент, остава. Имат календар и много дати напред във времето, като му предлагат оттам насетне той да бъде част от това, но на хонорар, а не на процент.

“Защото за един концерт, ако е в Габрово, отиваме, правим си програмата и си тръгваме. Но за един концерт в “Арена Армеец” например ти (Буч) идваш за час и половина и си тръгваш, а на нас с Венци за три месеца ни се разказва играта, защото има тонове неща, които трябва да свършим. Ти отказваш да свършиш всяко едно от тях.”

Ситуацията се развива, когато Буч не се появява на участие и не си вдига телефона, а после до неговите колеги стига мълвата, че е бил видян развеселен в центъра на София. Хазарта и Венци излизат сами на сцената.

“Венци го търси, обикаля по районни и болници цяла нощ, не го намери. Четири дни след този концерт той ми написа съобщение във вайбър: “Много ми беше зле, нямаше как да дойда на участието”. Няма извинявай. Било му тежко, получил бил някаква криза.

Една седмица след това трябваше да имаме участие в Сливен. Ни вест, ни кост от него. Става осем вечерта. И аз викам, ние трябва да тръгваме.

Пътуваме по “Цариградско” и той ми се обажда: “К'во става, няма ли да си изпълним ангажимента към хората?”. Викам: “Ти нещо не счете ли за нужно, че може да звъннеш?”. Той: “Няма да стане тая работа така, както си я мислиш! Аз ще ви разбъркам кошера много!” Питам: “Какво? Ти след всичко ме плашиш?!”. Той пак: “Няма да оставя така тая работа!”.

И прати нотариална покана след няколко дни. Песните на “Ъпсурт” щял да ги спре, защото той е част от това и иска пари.

Да ми обясняваш, че сме израснали заедно и после да ми пращаш имейли колко пари искаш, е много странно. Усещаш ли, че си един изнудвач.”

Буч се зарича, че няма да прости на Хазарта това, че е забравил много. Той от своя страна е категоричен, че и до ден днешен няма отговор на въпроса къде не е прав.

Петров дори е изумен, че Геров дава интервю, в което заявява, че се е разделил с “Ъпсурт” по взаимно съгласие, защото те са започнали да работят много комерсиално, а той си е момче от квартала.

“Обадих му се и му казах: “Краси, ти не си момче от квартала. Ти си мъж на 39 години, който живее с майка си и чака аз и Венци да го носим на гръб”.

После се видяхме, казахме си много неща. Как ще ми спреш моята песен, като аз съм си я измислил?! “Да, ама имам го моя лик в клипа”. Добре, че е твоят лик, та да стане. И това се развива между хора, които са израснали заедно. Не споря с това, но не чух нищо смислено освен това.”

В крайна сметка Буч получава парите, които иска, според думите на Ицо. Но не закъснява и последният рунд, в който конфликтът се пренася на рап арената. Излиза първият солов албум на Хазарта “Неправилен рап”. Куп рапъри и изпълнители започват да се припознават като мишени в песента “Сърцето на хлебарката”. Месеци по-късно Буч пуска първата си солова песен “Гръбнакът на медузата”, с която атакува без съмнения своя приятел от детството и бивш съдружник.

“В албума си позволих нещо, което никога не съм правил преди - обяснява Петров. - То е свързано с друга история. Става въпрос за студио “Субдибула”, в което започнахме. Хората, които бяха там, никога не успяха да ни простят нашия успех. И най-вече на мен. Те приеха, че аз съм откраднал тяхната съдба

Никога не потърсиха вината за това в себе си. Промениха своето отношение. Изперкаха. Направих песента “Сърцето на хлебарката” за тях. Никога няма да кажа кои са тези хора.

После на рождения ден на Буч на следващата година ми пратиха песента му “Гръбнакът на медузата”. Слушах я няколко пъти и ми стана много мъчно за този човек. Доплака ми се. Колко е изперкал. Дори когато тръгна да правиш песен против мен (към него), пак ти я написа някой друг, когото го е срам и страх да си напише името под нея. Аз знам кой е. От Буч нищо не е писано, той не умее.

Това е само едната страна на нещата. Падам изключително ниско. Никога не съм си го позволявал, не се говори така. Срамно е.

Иначе песента има няколко силни момента. Стават. Но ми направи много силно впечатление “твоят рап неправилен е, щото е пе*ерастки”. Исках да го видя и да го питам: “Краси, когато 20 години с моя рап изхранваше майка си, детето си и изхранваше себе си, моят рап педерастки ли беше?”. Знам отговора.

И за да приключа тази тема, няма да я повдигам никога повече, но хората ги интересува - моята мечта е да променя света около себе си, мечтата на Буч е да си направи изолация на къщата. И няма как такива двама души да бъдат заедно.

Това, което аз съм направил, съм го направил от сърце. Надявам се той да е добре, но се съмнявам. Венци сигурно ще ми се разсърди, той е много състрадателен човек. И заради това негово състрадание ние дълги години стояхме така. И аз му казвах: “Правим му лоша услуга.” Но накрая си избива. Излиза си. Та така. С гръбнака.”

Освен всичко Хазарта признава, че в живота си се е преборил със свои лични брутални демони. Не с всички, с някои се бори още. Но тези, които е надвил, са по-силни от всички врагове, които е имал.