Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият президент на Интерпол ­- генерал от ОАЕ с обвинения за изтезания и “актове на варварство”

Ахмед Насер ал Раиси поема поста от заместника на Мън Хунвей, изчезнал при завръщане в Китай - задържан е за подкуп и други престъпления

Матю Хеджис, твърдящ, че е измъчван след арест по фалшиви твърдения за шпионаж, определи избора на генерала като “позор”

Ал Раиси спечели в битка с чешкия полицай ветеран Шарка Хавранкова. Тя предупреди, че това е тест за “надеждността и почтеността на организацията”

Емирствата са щедър спонсор на полицейския орган - растат страховете, че изоставя ангажиментите си към правата на човека

“За мен е чест да бъда избран за следващ президент на Интерпол.”

Това каза генерал-майор Ахмед Насер ал Раиси от Обединените арабски емирства, обвиняван в съучастие в изтезания, след като спечели битката за президентския пост на международната криминална полицейска организация.

След три тура на гласуване Ал Раиси е получил 68,9% от гласовете в последния тур, съобщиха от Интерпол. Президентът и другите членове на Изпълнителния комитет се избират от Общото събрание на принципа всяка страна има по един глас с еднаква тежест.

Непрозрачността на изборния процес е прословута - нито една държава не е длъжна да разкрива как е гласувала.

Съгласно член 16 от конституцията на организацията “за избора на президента се изисква мнозинство от две трети; ако това мнозинство не бъде получено след второто гласуване, е достатъчно обикновено мнозинство”.

Така Ал Раиси триумфира въпреки притесненията и яростните възражения от правозащитни организации. Той поема ролята от Ким Чен Ян от Южна Корея - вицепрезидента, който бързо бе посочен да встъпи в тази длъжност по заместване. Ким Чен Ян довърши мандата на първия в историята китайски президент на органа Мън Хунвей, който изчезна при завръщане в Китай през 2018 г. Впоследствие се оказа, че е бил задържан и обвинен в подкуп и други предполагаеми престъпления.

Президентските отговорности на г-н Ал Раиси за следващите четири години включват председателстване на Общото събрание и заседанията на Изпълнителния комитет, който контролира изпълнението на решенията, взети на Общото събрание. Работа, която е на непълно работно време и не е платена.

“Интерпол е незаменима организация, изградена върху силата на нейните партньорства - заяви Ал Раиси. - Именно този дух на сътрудничество, обединен в мисия, ще продължа да насърчавам, докато работим за създаване на по-безопасен свят за хората и общностите.”

Настоящият генерален секретар на полицейския орган Юрген Щок, който наблюдава ежедневното функциониране на Генералния секретариат, приветства новоназначения президент. Щок е избран за първи път през 2014 г., а неговият втори мандат ще приключи през 2024 г. Въпреки че генералният секретар държи контрола и управлява Интерпол ежедневно, президентът играе роля в надзора на работата и насочването на цялостната обща посока на организацията.

“През последните три години работих с г-н Ал Раиси в предишната му роля на делегат в Изпълнителния комитет - каза генералният секретар. - Очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с него, за да гарантирам, че Интерпол ще продължи да изпълнява мандата си и да подкрепя международното полицейско сътрудничество.”

Победата на генерала представлява тласък за нарастващото дипломатическо влияние на ОАЕ, където той беше назначен за генерален инспектор на вътрешното министерство през 2015 г., наблюдавайки затворите и полицията, пише “Гардиън”.

Срещу Ал Раиси има обвинения в изтезания и наказателни жалби в пет държави, включително във Франция, където е седалището на Интерпол, и в Турция, където се проведоха изборите.

Британският гражданин Матю Хеджис, един от жалбоподателите, определи избора на Раиси за президент като “позор”. Той твърди, че е бил задържан и измъчван между май и ноември 2018 г. в ОАЕ, след като е бил арестуван по фалшиви обвинения в шпионаж по време на учебно пътуване.

“Това е тъжен ден за международното правосъдие и глобалната полиция - коментира Хеджис. - Не знам как членовете на Интерпол, които гласуваха за Раиси, не се чувстват неудобно от избора, който направиха, и какво всъщност ще означава това за репутацията на организацията.”

От ОАЕ излязоха с изявление, че Хеджис не е бил подложен на физическо или психологическо малтретиране по време на задържането си. Същият беше помилван от президента на ОАЕ шейх Халифа бин Зайед ал Нахаян. Служители на Емирствата все още настояват, че той е шпионирал за британската разузнавателна агенция МИ6. Хеджис, семейството му и британските дипломати многократно отричат тези обвинения.

Друг основен обвинител на Ал Раиси е Али Иса Ахмад, роден в Судан британски гражданин, който е задържан и измъчван, след като е бил нападнат от служители по сигурността на ОАЕ за носене на футболна фланелка на Катар по време на турнира за купата на Азия през 2019 г.

“Няма да спра моята борба за справедливост за изтезанията и злоупотребите, които претърпях под наблюдението на Ал Раиси.

Надявам се, че Интерпол няма да му позволи да злоупотребява с други хора. Наистина е ужасно, че му е оказана тази чест - категоричен е Али Иса Ахмад. - ОАЕ ще го използват, за да накарат света да мисли, че са добри в полицейския ред, но аз винаги ще знам истината. Белезите, които имам по тялото си, които полицията на ОАЕ остави върху мен, винаги ще напомнят истината.”

Техният адвокат Родни Диксън заяви, че клиентите му “ще удвоят усилията си да търсят справедливост за изтърпените изтезания и да преследват генерал Ал Раиси в националните съдилища, където и да пътува в новата си длъжност”.

В друга жалба срещу новия президент на Интерпол адвокати на Центъра за правата на човека в Персийския залив го обвиняват в “актове на изтезания и варварство”, извършени срещу правителствения критик Ахмед Мансур.

Адвокатът Уилям Бурдън, който е подал жалбата, коментира: “Големите международни институции трябва да имат начело хора, надарени с почтеност и честност извън всякакво подозрение. Избирането на генерал Ал Раиси е голям удар върху доверието в Интерпол.”

Нито една от жалбите не е довела до официално производство срещу генерала.

В съревнованието за поста на президент той се наложи над полицая ветеран от Чешката република Шарка Хавранкова, която предупреди преди гласуването, че това е тест за "надеждността и почтеността на организацията”.

“Никой не е застрахован от злоупотребата с Интерпол - смята Сайед Ахмед Алвадаи, директор на Бахрейнския институт за права и демокрация. - Тези избори представляват началото на опасна ера с авторитарни режими, които вече могат да диктуват на международната полиция.”

Интерпол често е обвиняван, че позволява използването на червени бюлетини от автократичните правителства за политически отмъщения и за проследяване на дисиденти в изгнание.

“Изборът на Раиси изпраща смразяващо послание, че Интерпол е изоставил ангажиментите си към правата на човека - каза Набхан ал Ханши, ръководител на ALQST за правата на човека, която води кампании срещу злоупотребите в Саудитска Арабия. - Това поражда опасения, че ще се влошат съществуващите страхове относно агенцията, включително използването на политически мотивирани “червени известия” от злоупотребяващи държави.”

Американският сенатор Роджър Уикър миналата седмица заяви, че Интерпол се е превърнал в инструмент в ръцете на деспоти и мошеници, които се стремят да накажат дисиденти и политически опоненти в опит да обърнат правоприлагането на други страни срещу върховенството на закона.

ОАЕ са щедър финансист на международния полицейски орган, дарявайки $54 милиона (40,5 милиона британски лири) през 2017 г. - почти еквивалентни на необходимите вноски на всички 195 държави - членки на организацията, които възлизат на $68 милиона през 2020 г. През 2019 г. те са дали или са обещали да дадат около 10 милиона евро, приблизително 7% от общия годишен бюджет на организацията.

Сър Дейвид Калвърт-Смит, бивш директор на прокуратурата за Англия и Уелс, публикува доклад през април, в който заключи, че ОАЕ “се стремят да повлияят неправомерно на Интерпол чрез финансиране и други механизми”.

“Раиси - добави той - наблюдаваше нарастващите репресии срещу дисиденти, продължаващите изтезания и злоупотреби със системата на наказателното правосъдие в Емирствата.”

Ануар Гаргаш, бивш държавен министър на външните работи на Обединените арабски емирства, който сега съветва президента на страната, отхвърли нападките срещу Раиси като “организирана и интензивна клеветническа кампания”, която бе “смазана в скалата на истината” от проведените избори.

В опит да се укрепи доверието в организацията, се въвежда нов кодекс за поведение за изборите за изпълнителна власт. Увеличаването на вноските на страните членки също ще направи Интерпол по-малко зависим от еднократни донори.

Раиси не отговори на обвиненията срещу него, а в същото време похвали лидерите на ОАЕ, като каза, че “с техните насоки и опит ОАЕ се превърнаха в една от най-безопасните страни в света”.

Той обеща да модернизира Интерпол, да насърчава жените и да посрещне нови предизвикателства като изменението на климата и пандемията от коронавирус.

“Също така ще продължа да потвърждавам основния принцип на нашата професия - че полицейската злоупотреба или малтретиране от всякакъв вид е отвратително и непоносимо. Доверието и репутацията на Интерпол и глобалното правоприлагане са най-важният ни актив.”