Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдът отказа споразумение с мъж, отглеждал плантация с канабис за 663 хил. лв.

Районен съд – Дупница не одобри споразумение, постигнатото между РП – Кюстендил и адвоката на обвиняем за отглеждане на коноп / канабис, марихуана /, с което бе предвидено условно наказание „лишаване от свобода“ за 2 години, с 3- годишен изпитателен срок, както и глоба 5 000 лв. Съдът, под председателството на съдия Страхил Гошев предложи на страните ефективно наказание „лишаване от свобода“ за 3 години и 6 месеца, както и глоба 10 000 лв., което не бе прието от обвиняемия и неговия адвокат. Съдът връща делото на прокуратурата, като определението е окончателно.

Със споразумението, обвиняемият Д. С. се признаваше за виновен в това, че на 16.09.2021 г., в землището на с. Цървище, общ. Кочериново (на територията на ТП ДГС „Рилски манастир“), в горски труднодостъпен пресечен участък, почистен от дървета в естествена падина, отглеждал (чрез наторяване и поливане с изградена поливна система) растения от рода на конопа, а именно: общо 229 броя растения от рода на конопа (канабис, марихуана) с общо бруто тегло на изсушената листна маса и съцветия 165,79 килограма, на стойност 663 160 лева.

Според съдебния състав се касае за едно изключително тежко криминално деяние, свързано с производство на високорискови наркотични вещества в особено големи размери, количества и на особено висока стойност от 663 160,00 лева, с които биха били засегнати сериозно здравето и живота на множество граждани. Деянието е било съпроводено със сериозна подготовка, набавяне на технически средства, семена и други от страна на обвиняемия и е осъществено в продължителен период от време в непристъпна горска местност. На следващо място такова мащабно деяние предполага участието и на други лица по пласиране, трафик, респ. държане на произведените наркотични вещества и би било предпоставка за извършването и на други престъпления, свързани с наркотични вещества, ако не беше разкрито своевременно от органите на реда.

Съдът е, меко казано, озадачен от крехките и наивни до степен на несериозност обяснения на обвиняемия, дадени в хода на ДП за целта на отглеждане на наркотичните вещества с цел производство на канабисово олио, което според него лекувало онкологични заболявания. Стойността на отглежданите високорискови наркотични вещества надхвърля 1020 минимални работни заплати, което само по себе си е изключително утежняващо отговорността на субекта обстоятелство, пише в мотивите си за не одобряване на споразумението съдия Страхил Гошев.