Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ковидната пневмония е много по-коварна от бактериалната

Опасна е непредсказуемостта - не може да се предвиди как ще протече заболяването при болния

Надеждите за изчезването на СOVID-19 не се оправдават. Хората продължават да се заразяват и да боледуват. За щастие, повечето не страдат тежко от болестта. Но и след леко неразположение човек не бива да се отпуска.

COVID-19 удря всички системи на тялото. Най-често се засягат белите дробове и може да се стигне до фиброза, при която се увреждат най-фините структури на белия дроб - алвеолите и преградните стени между тях.

Вирусната пневмония се различава от бактериалната по разпространението и по естеството на възпалението. Повечето пациенти развиват

двустранна полисегментарна пневмония

Възпалението засяга стените на алвеолите, съединителната тъкан на белия дроб. В по-тежките случаи се появява белодробна съдова тромбоза и се образува пневмофиброза.

Вирусната инфекция уврежда стените на алвеолите, съединителната тъкан, която участва в обмена на газ в малките съдове. Възниква васкулит (възпаление на съдовете), възможна е и микротромбоза. При бактериално възпаление на белите дробове алвеолите са пълни с течни или гнойни секрети. Бактериалната пневмония става тежка след определен период от време. При вирусна пневмония увреждането на белите дробове може да настъпи със светкавична скорост и допълнително да доведе до тежка фиброза. Рискът от развитие на фиброза е по-висок при обширно увреждане на белите дробове със съпътстващи патологии: захарен диабет, затлъстяване, хипертония, при претърпелите механична вентилация.

При фиброза на белите дробове се наблюдава

постоянна кашлица,

бърза уморяемост и затруднение при обикновена физическа активност.

Опасността при СOVID-19 пневмонията е непредсказуемостта. Не може да се предвиди как ще протече заболяването. Случва се пневмония с първоначално малко огнище да е трудна: симптомите и увреждането на белодробната тъкан бързо да се увеличават. Възниква животозастрашаващо състояние.

Вирусната пневмония, ако е тежка, може да доведе до фиброза в белите дробове. Малък ръбец от съединителна тъкан няма да повлияе на белодробната функция и газообмена. При обширна двустранна фиброза с поражение на няколко сегмента може да възникнат необратими промени в белодробната функция и дихателна недостатъчност.

По време на лечението на пневмония е важно да се спазват всички предписания на лекаря, да има позитивна настройка към възстановяването, да се предприемат рехабилитационни мерки. Добре е да се знае, че това ще отнеме много време. Ковидната пневмония изисква по-продължително лечение от бактериалната.

Рехабилитацията след заболяването трябва да продължи

от 10 до 15 дни

и според указанията на лекар.

Понякога пациентите сами спират приема на лекарства, когато се почувстват по-добре в първия стадий на заболяването. След няколко дни такова необмислено решение води до умора, слабост, сънливост, повишаване на температурата.

Нелекарствените методи за предотвратяване на фиброза включват терапевтични дихателни упражнения. Добър ефект дават лечебната гимнастика, йога дишането. Най-простият начин за стимулиране на дишането е издухване на въздух със сламка в чаша с вода за 10 минути 3 пъти на ден. Просто, но ефикасно упражнение.

Много хора познават друго дихателно упражнение - надуване на стегнати балони. Важно е да се знае, че в острия период на заболяването упражненията са забранени, тъй като съществува заплаха от увреждане на белодробната тъкан, която е във възпалено състояние.

През периода на последваща грижа са полезни масажът на гърдите, леките гимнастически упражнения.

При възстановяване от пневмония физическата активност трябва да бъде малка. Пешеходният туризъм е полезен. Трябва да се избягват тежки физически натоварвания, пребиваване в прашни, замърсени с газ места и помещения.

Ежедневното меню

трябва да включва пресни зеленчуци и плодове, постно месо, яйца, млечни продукти, млечнокисели продукти, чесън. Млечнокиселите продукти (кефир, натурални кисели млека) ще помогнат за справяне с дисбактериозата, която се появява след използването на голям брой лекарства, особено антибиотици. Тя се проявява не само с разстройство. Треперене на ръцете, прекъсване на сърдечния ритъм, слабост на мускулите на крайниците, конвулсии може да са обезпокоителни симптоми. Млечница пък се среща при жените.

Добре е пациентите да се откажат от консерви, пушени меса, солени и пикантни храни. Препоръчва се да консумират повече течности. Полезно е да се пият билкови настойки от мащерка, лайка, маточина, исоп.

Не бива да се забравя и за витамините от група В, А, С, РР. Важно е да се следи и кръвното налягане. През този период то може да бъде високо или ниско.

Обърнете внимание

Ако след прекарана СOVID-19 инфекция в продължение на няколко седмици човек има задух при нормална физическа активност, постоянна непродуктивна кашлица, отпадналост и лесна умора дори при леки физически упражнения, си струва да се помисли за фиброза.