Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В държавен плен ли е изнасилената китайска тенисистка

Обвиненият Гаоли е вторият най-влиятелен човек в Китай

Твърди се, че чрез роднини контролира най-голямата фабрика за стъкло в Хонконг

Китайската тенисистка Пън Шуай, която обвини в изнасилване бившия вицепремиер на страната Чжан Гаоли, не е говорила с нито един свой близък или колега след скандала. Това обяви председателят на Световната женска тенис асоциация Стив Саймън. Самият той

подлага на съмнение цялата информация, която излиза за тенисистката в китайски медии, включително и официално разпространените снимки, че е присъствала на турнир в страната преди дни.

"Не изключваме вариант, в който тя е

подложена

на цензура,

а всяко нейно появяване е диктувано от страна на държавата с единствената цел да разсее съмненията за нейната безопасност", казва Саймън.

Тенисистката изчезна, след като на 2 ноември написа в пост в китайска социална мрежа, че е станала обект на сексуално насилие.

Според думите й всичко се е случило в дома на 75-годишния политик. Шуай отбеляза, че жена му не само е била наясно със случващото се, но е съдействала за сексуалното насилие

"Първоначално му отказах, но след това изпитах силен страх и се съгласих. Той е сред най-влиятелните хора в Китай и усетих, че не трябва да го ядосвам.

Жена му беше в течение и стоеше пред вратата, за да пази да не влезе някой, докато той прави секс с мен", разкри шокиращата информация Пън Шуай.

Случката е от 2018 година, но Шуай казва, че няма никакви доказателства

за думите си. Въпреки това след разкритията профилът й веднага бе блокиран, а тя изчезна. Мистерията се заплита още повече, защото тя официално не говори с никого.

Според западни медии не е изключено тя умишлено да е въвлечена

в подобен скандал.

"Няма как това момиче да не е знаело какво я очаква след подобно разкритие и да остане на територията на Китай. Или някой я е подвел, че ще й гарантира защита, или тя има контрол върху ситуацията, което обаче изглежда много малко вероятно", пише списание "Таймс".

Ситуацията се усложни още повече, след като китайски медии разпространиха нейни снимки от турнир за девойки, но без да дават никаква информация дали тя е говорила с журналисти.

Всъщност именно това

предизвика и слухове

дали изобщо снимките са истински.

"Мога да потвърдя от мои източници, че снимките, които се появиха, са актуални - написа китайският журналист Синджин Ху в "Туитър". - През последните няколко дни тя e останала в собствения си дом и не искаше да бъде безпокоена. Скоро ще се появи публично и ще участва в някои дейности."

Според Световната женска тенис асоциация видеата и информациите, целящи да покажат, че Пън Шуай е невредима, не разсейват опасенията, че с нея нещо може да се е случило. Те не доказват, че спортистката не е жертва на цензура и че не е задържана принудително и против волята й.

Може би затова бе организиран видеоразговор с шефа на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Въпреки това опасенията не отпадат, защото

разговорът е "бил твърде формален",

казват нейни колеги.

Организацията продължава да настоява за независимо и безпристрастно разследване както за твърденията, че е сексуално насилвана, така и за събитията след това.

От асоциацията дори предупредиха, че Китай може да бъде изваден от календара с турнири. Феминистки организации от цял свят се надигнаха в подкрепа на бившата №1 в света и шампионка от Големия шлем на двойки. Новак Джокович, Наоми Осака и други тенисисти изразиха подкрепата си за тенисистката, включително бе пуснат тагът в превод #Къде е Шуай.

Обвиненият политик е един от ключовите сътрудници на китайския президент Си Дзинпин, а в биографията му има немалко скандални моменти, обвити в пълна тайна в Поднебесната империя. Той е

член на Политбюро на ЦК на КПК на Китай от 2012 до 2017 г. Всъщност това е структурата, определяна като политическия Олимп на страната. Твърди се, че именно по това време той придобива огромни икономически ресурси.

Зетят на неговата осиновена дъщеря заедно с други негови роднини контролира най-голямата стъкларска компания в Хонгконг (Южен Китай), оперираща на континента, а основният клиент е полицията на КНР. Тази информация е цензурирана и е "препоръчително да не се споменава".

В последните си години като вицепремиер той бе подложен на

остри международни критики

за екологичните проблеми в Китай. Наред с това той е основният преговарящ за сключването на газов договор с Русия. Твърди се, че през годините негови действия са били прикривани от китайската държава, твърдят опозиционни руски медии след неговото официално пенсиониране. Има публикации дори, че той се страхува от "спокойно пенсиониране", защото знае, че се е намесил в прекалено много интереси. През 2015-а за него излиза материал, че притежава имоти на територията на цял Китай, които по документи са купени от негови роднини. Вестник "Новости" често го определя като "втория най-голям в Китай". Интересни подробности през годините се появяват и за жена му. Според тях двамата имали привиден брак, а тя е негов бизнес партньор.

Въпреки че няколко дни нямаше официална реакция от Китай, тя все пак дойде. Властите заявиха, че противоречията около Пън Шуай са "злонамерено" раздухани.

"Мисля, че някои хора трябва да спрат умишлено и злонамерено да раздухват, още по-малко да политизират случая", каза говорителят на министерството на външните работи Лидзиен Джао в отговор на въпрос дали случаят е повлиял на международния имидж на Китай. Коментарът бе най-директният отговор от китайското правителство по отношение на случая с Пън. До вторник Пекин на няколко пъти отказваше да отговаря на въпроси, свързани с местоположението и здравето на тенисистката, наричайки ги "недипломатически проблем". Доказателства за

нейните твърдения

бяха премахнати и от цензурирания Интернет на Китай.

Скандалът се разрасна, защото заради разговора с шефа на Олимпийския комитет Пекин бе обвинен в съзнателно заличаване на скандала преди Зимните олимпийски игри.

"МОК навлиза в опасни води. Трябва да бъде изключително внимателен и да не участва в замазване на евентуални нарушения на човешките права. В миналото сме виждали няколко подобни случая, в които хора нямат друга опция, освен да кажат това, което им е наредено да кажат", заяви пред "Ройтерс" Алкан Акад от "Амнести интернешънъл".

Въпреки всички опити скандалът с тенисистката

да бъде потулен максимално бързо, международният отзвук показва, че този план може да бъде осуетен. Още повече че реакциите не закъсняха. Британският премиер Борис Джонсън обмисля дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин догодина в знак на протест срещу нарушенията на човешките права в Китай, съобщи лондонският "Таймс".

Според вестника в правителството тече

“активна

дискусия”,

а външният министър Лиз Тръс, изглежда, е съгласна с бойкота.

Един от обсъжданите варианти е нито един член на правителството да не присъства на игрите, като страната бъде представлявана само от посланика си в Пекин.