Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дъщерята на Нора Ананиева свързала Корнелия Нинова и ген. Решетников за издигането на Румен Радев Нора Ананиева почина на 20 ноември 2021 г. на 83 г.

Майка й дължи издигането си на Андрей Луканов, кариерата се срива след смъртта му

Лансират я за шеф на червените депутати, за да следи изкъсо Жан Виденов, избран за лидер с протекциите на Александър Лилов

С името на дъщерята на починалата на 20 ноември Нора Ананиева се свързва един полемичен и до днес сюжет от предишните президентски избори. Заедно с шефа на “Славия” Венцислав Стефанов Ана Ананиева съдействала през 2016 г. за прочутата среща между Корнелия Нинова и руския ген. Леонид Решетников, на която обсъждали кандидатурата на ген. Румен Радев за президент.

За това потвърждава самият бивш генерал от КГБ в свое интервю пред Георги Коритаров в Тв+ преди 5 г. Казва, че не помнел името на младата жена, която го е свързала с лидерката на БСП, когато водещият пита дали е Ана Ананиева. Към онзи момент летецът е известен главно в професионалните си среди, а председателката на соцпартията отрича изобщо за провеждането на подобен разговор. Но е факт, че след това издигнаха генерала и на 21 ноември т.г. той спечели втори мандат.

Ана Ананиева

продължава семейната традиция.

и също като майка си, която почина на 83-годишна възраст, е член на БСП. В последните няколко мандата е избирана в Националния съвет и дори за кандидат-депутат за изборите на 4 април т.г. Тя е завършила право в ЮЗУ “Неофит Рилски" и е адвокат от 2005 г. По времето на Сергей Станишев е назначена за юридически съветник в Министерския съвет. След това е била експерт към Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика в 41-ото народно събрание, където заместник-председател е Бойко Великов от БСП. През 2013 г. е заместник-шеф на Държавната агенция за закрила на детето, а на другата година е назначена за заместник изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане.

Майка й дължи кариерата си на Андрей Луканов. До 1989 г. работи заедно с Александър Лилов в Института за съвременни социални теории към АОНСУ, където заместник-ректор е съпругът й проф. Димитър Ананиев. Добре поставена и преди демокрацията,

възходът й във властта започва

още в първите

дни на 1990 г.

Бъдещият премиер я предлага за участник в Кръглата маса заедно с Ирина Бокова и Емилия Масларова - и трите са от Подготвителния комитет за Демократичния съюз на жените. Месец по-късно пак по идея на Луканов Ананиева се издига като негов заместник министър-председател и в двете правителства. Оттогава всички знаят, че е част от неговото крило в партията.

Когато Жан Виденов е избран за председател на БСП с протекциите на Александър Лилов през 1991 г., за да се спази балансът между двете силни фигури в столетницата, решават Нора Ананиева да оглави групата на депутатите. Така е плътно до лидера. Двамата заедно водят преговорите за неуспелия кандидат-премиер с двойно гражданство Петър Бояджиев, за кабинета на проф. Любен Беров и всички консултации между политическите сили в Народното събрание. Младият тогава червен лидер

не може сам да вземе решение,

без да е съгласувано с отсрещното лоби. Но във втория си мандат успява да се отърси от опеката и на двете силни фигури в БСП и дясната му ръка вече става Красимир Премянов.

Нора Ананиева остава твърдо в отбора на Андрей Луканов. “През юни 1996 г. той се срещна с Николай Добрев в нейно присъствие, като са обсъждали смяната на Жан Виденов заради фалитите на банките. Идеята беше след ваканцията - през септември, да се направят промени в структурата на правителството и премиерът да бъде сменен”, спомни си бившият соцдепутат и подуправител на БНБ Кольо Парамов. На 2 октомври 1996 г. убиват Луканов и плановете се провалят.

След смъртта му кариерата на Нора Ананиева тръгва надолу и тя се отдръпва от активната политика.

А когато на 10 януари 1997 г. протестиращите нахлуват в парламента, за да не се състави ново червено правителство, пробивът се случва през кабинета й като заместник-председател на Народното събрание. Той се намира точно до служебния вход. Тя обаче не е вътре.

В БСП си спомнят, че Ананиева е

имала диалогични умения и им помагала.

“Беше есента на 1992 г., когато ме бяха назначили за финансист на “Позитано” 20 - спомня си Валенто Василев пред “168 часа”. - Забелязах, че депутатите идват и говорят по служебните телефони дълго с провинцията, което натоварваше партийния бюджет. А те имаха представителни разходи, които можеха да използват. Тогава отидох при Нора Ананиева и й споделих това.

Тя разпореди определена сума от парите на групата да се превежда за разходи на депутатите в централата. По спомените на Василев Ананиева осъществявала

равновесие на

силите в БСП,

не позволявала крайности, а търсела компромисни решения. Налагало й се да съобщава и лоши новини. Като например за уволнение.

“Работех на “Позитано” 20 и по едно време

забелязах,

че колегите

ме избягват.

Георги Първанов ми подписал заповед, но никой не ме е уведомил - разказа проф. Минчо Минчев. - Влиза Нора един ден и ме пита как съм, поглежда останалите и казва: “Все аз ли трябва да нося неприятните вести? Иди в личния състав, има нещо за теб”. Сетих се какво ще е. Там ми казаха, че съм уволнен. Заедно с мен още двама души, които осъдиха БСП и взеха по 3600 лв., тъй като всичко се случи точно след деноминацията на лева. Аз обаче не се заех да водя дела.”

Проф. Минчев работил известно време и със съпруга на Нора Ананиева. За разлика от нея, която минавала за човек на социалдемократическото крило на Луканов, проф. Димитър Ананиев бил твърд комунист, от хардлайнерите. 10 ноември 1989 г. го заварва заместник-директор на АОНСУ, но много скоро след това е уволнен заедно с цялото ръководство. После го вземат на работа в партийния Институт за исторически и политически изследвания на “Позитано” 20, който е

сформиран от “остатъците” от комунистическата академия.

Наследява на поста Георги Първанов, който тогава се издига в Изпълнителното бюро.

По време на престоя си в централата проф. Димитър Ананиев взел на работа в апарата на партията няколко души от орготдела на ЦК на ДКМС. Те са връзката между централата и местните структури. Съпругът на Нора Ананиева бил пенсиониран веднага щом навършил необходимата възраст. В последните години бившата вицепремиерка и ексшефка на червените депутати се беше отказала от политиката и преподаваше конституционно право във Варненския свободен университет.