Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Международният договор за Космоса не включва сваляне на спътници от Земята

Напоследък станаха известни нови факти за съперничеството между Русия и САЩ в Космоса, където те се следят взаимно с нови спътници шпиони. През януари 2020 г. руският спътник инспектор "Космос-2542" се е опитал да се доближи до разузнавателния космически апарат USA-245, който Пентагонът използва за разузнаване в оптичния диапазон. Той е трябвало да маневрира, за да се отдалечи.

Наред с шпионажа се разработват и оръжейни програми, които не са взети предвид в големия международен договор, сключен през 1967 г. Той забранява поставянето на всякакви видове оръжия за масово унищожение в Космоса, но не обхваща други видове оръжия - по-специално тези, които са разположени на Земята, коментира Би Би Си.

Такъв тип оръжие за борба с космическите кораби, които не са разположени в околоземна орбита, изпита на 15 ноември и Русия.

САЩ и СССР разработиха противосателитни системи още през миналия век. САЩ започва първите изпитвания

на противосателитни самолетни ракети през 1959 г. По време на един от тестовете бомбардировач I-47 изстреля ракета прехващач, която премина само на шест км от спътника мишена. Тогава тази точност се смяташе за голям успех, посочва Би Би Си.

В СССР през 60-те години на миналия век е създаден сателитен изтребител, който е трябвало да се приближи до противника в орбита и да го унищожи с насочен взрив. Един опит завърши с пълно унищожаване на целта. Американците тестваха авиационната противосателитна ракета ASM-135 ASAT и свалиха неработещ спътник през 1985 г.

В СССР имаше и проекти за авиационни противосателитни ракети, но те не са участвали в изпитания.

През новия век се появиха ракетни технологии, които позволяват да се свалят спътници в относително ниски орбити с ракети, които се изстрелват от повърхността на Земята или от водата. Точно това направиха индийците през 2019 г. и китайците през 2007 г., изстрелвайки ракети от Земята, а американците през 2008 г. - с изстрелването на ракета прехващач SM-3 от разрушител. Индия свали спътник в ниска орбита и се обяви за космическа сила.

За разлика от американските програми тези ракети се изстрелват от Земята и могат да носят по-голямата част от бойната глава. Има и други видове противосателитни оръжия, които използват например лазери, но те не са толкова ефективни, колкото ракетните системи, коментира Би Би Си.