Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Междузвездни войни САЩ - Русия

Руските военни изпробваха противосателитно оръжие и свалиха стар съветски спътник

Демонстрирайки сила, Русия унищожи стар руски спътник в Космоса. Информацията за изпитванията на противосателитно оръжие за сваляне на спътници е потвърдена от руското Министерство на отбраната: “На 15 ноември Министерството на отбраната на Русия проведе успешно изпитание, в резултат на което неработещият руски космически кораб “Целина-Д”, в орбита от 1982 г., беше поразен”.

"Ние наистина успешно тествахме една перспективна система. Тя брилятно удари стария спътник. Образувалите се фрагменти не представляват никаква заплаха за космическата дейност", каза министърът на отбраната Сергей Шойгу. Според директора на НАСА Бил Нелсън обаче руското изпитване на противосателитна ракета може да застраши работата на Международната космическа станция (МКС).

САЩ обвиняват Русия, че не ги е предупредила за теста. "Подобно на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен съм възмутен от този безотговорен и дестабилизиращ акт", отбеляза Нелсън. Според него е "немислимо, че Русия е застрашила не само американските астронавти, а и техните международни партньори на МКС, както и собствените си космонавти". Нелсън посочи, че астронавтите и космонавтите са били принудени да се заключват в космически кораби, прикачени към МКС, за два часа,

за да избегнат сблъсък с

отломките на съветския спътник.

Той твърди, че "облак от отломки" е летял в околностите на МКС на всеки 90 минути. На 19 ноември НАТО и ЕС също осъдиха извършените изпитвания на руско противоспътниково оръжие. Русия не е нарушила международните споразумения, изпробвайки противосателитни оръжия, заяви пред Интерфакс бившият ръководител на 4-ти централен изследователски институт на руското Министерство на отбраната генерал-майор Владимир Дворкин. "Няма пряко нарушение на международни споразумения. И не трябва да предупреждаваме никого, когато тестваме нашите системи - противоракетни или противосателитни", каза Дворкин. Той добави, че Русия изпраща предупреждения до САЩ, когато изпробва изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети, и това не важи за изпитванията на системите за противоракетна отбрана. Според него обаче след руския тест американските военни имат “добър коз ”– да поискат нови средства за своите програми.

"Може би Русия се опитва да мотивира САЩ да преговарят за руско-китайско споразумение за забрана на изстрелването на оръжия в Космоса. Не мисля, че нашият тест ще принуди американците да се съгласят", казва Дворкин.

Орбитата се превърна в стратегическа военна зона на съвременните войни. Конфронтацията там е сравнима с ядреното възпиране", писа "Ди Велт". "Междузвездни войни" е заглавието на научнофантастичния филм на Джордж Лукас от 1977 г., но военното използване на околоземното пространство отдавна се нарича “междузвездни войни”.

Унищожаването на остарял спътник от руска ракета ни напомня, че стратегическото значение на космическото пространство е нараснало през последните години”, отбелязва вестникът.

Това не е първият път, когато спътник умишлено е унищожен в околоземното пространство по военностратегически причини. Съвсем наскоро Индия доказа, че също има тази способност. Китай и САЩ преди това демонстрираха, че могат да унищожават сателити в ниска околоземна орбита. С унищожаването на стар спътник с ракета от Земята Русия се присъедини към клуба на страните, който преди това включваше само САЩ, Китай и Индия.

Не е известно

каква система е тествала Русия.

Пресата изнесе данни за разработените наскоро зенитноракетни системи С-500, както и за стратегическата противоракетна система А-235 "Нудол", коментира Би Би Си. На 3 юли 2020 г. в интервю за в. "Красная звезда" главнокомандващият Въздушно-космическите сили Сергей Суровикин каза, че спътници и хиперзвукови оръжия в близкото пространство могат да бъдат поразени от новата система за противовъздушна отбрана С-500 "Прометей".

Военните стратези могат да кажат защо са извършили теста точно сега. Но е ясно, че Космосът отдавна се е превърнал в гръбнака на съвременните войни. Сателитите осигуряват военна комуникация, дистанционно управление на дронове, навигация и позициониране.

Всеки, който може да изключи сателитите на противника, го прави сляп и във военно отношение почти неспособен за действие. Сега руснаците показаха, че и те имат капацитет за подобни операции, пише "Ди Велт".

Космически отпадъци.

Прехващането и унищожаването на спътник от ракета или други подобни космически изпитвания винаги водят до космически боклук. Плаващите части застрашават спътници, пилотирани ракети и орбитални станции. Отломките в Космоса са опасни, защото обикалят с такава скорост, че когато се сблъскат с друг обект – сателит или космическа станция – могат да го унищожат.

В този случай отломките не остават в една и съща орбита, а се разпръскват в различни посоки. Някои ще отидат на Земята и ще изгорят в атмосферата, докато други могат да се издигнат на по-висока орбита. Колкото по-висока е орбитата, по която се движат космическите отломки, толкова по-дълго време ще е необходимо, за да паднат на Земята под въздействието на гравитацията, коментира Би Би Си.

Според говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в резултат на руския тест са се образували около 1500 големи и стотици хиляди по-малки отломки, които не могат да бъдат проследени.

Няма потвърждение на тези цифри от други източници, а според руския външен министър Сергей Лавров: “Да се декларира, че Русия създава рискове за мирното използване на космическото пространство, най-малкото е лицемерие. Няма факти”.

"Роскосмос" съобщи, позовавайки се на данни от Американския център за управление на полетите, че Международната космическа станция, съвместен проект на пет космически агенции, е

застрашена от сблъсък с някакъв вид космически отломки

Поради това екипажът на станцията трябва да намери убежище в корабите "Союз" и "Крю Дракон", в случай че трябва спешно да се евакуират, съобщава Би Би Си.

През 2007 г. Китай свали спътник в орбита от 850 километра, което доведе до около 3000 отломки според фондация Secure World. Много от тях все още остават в Космоса десетилетия, смята неправителствената организация "Съюз на загрижените учени". Според учените голям облак от отломки също се е образувал в резултат на тест на американската антисателитна система през 1985 г., но поради факта, че спътникът е бил на малка височина (525 километра), повечето отломки са изгорели в атмосферата в рамките на 10 години.

В резултат на тестово изстрелване през 2008 г. САЩ свалиха спътника USA-193 на височина от 273 км.

Претенциите на Русия към САЩ преди бяха свързани с изпитания на оръжия в Космоса, но не и с образуването на космически отломки в резултат на това.

В случай на пробно изстрелване на индийската ракета прехващач PDV MK-II през 2019 г. спътникът мишена бе специално въведен в ниска орбита от 282 километра, а той самият беше сравнително малък.

Както пише експертът Ашли Телис, в резултат на изпитването на Индия са се образували само 400 фрагмента, от които са проследени 270.

Всички изгорели

в атмосферата

за няколко месеца.

Сега руският спътник е свален на височина 500 км, пише в. "Комерсант“, като се позовава на изказване на Павел Подвиг, директор на проекта за стратегическо ядрено оръжие на Русия.

Според www.seradata.com, която събира и анализира сателитни данни от космическо проследяване, в резултат на тестване на руската система са се образували около

1500 отломки, някои

от които ще изгорят

в атмосферата,

а други ще останат в орбита десетилетия.

Ако данните за височината на руския спътник са верни, то той е бил на приблизително същата височина като американския, свален през 1985 г.

Експерти, с които е разговаряла Би Би Си, смятат, че тестването на противосателитни оръжия може да се извърши без унищожаване на истинския космически кораб. Според тях изстрелването на балистична ракета, която по същество е ракета прехващач от този клас, може да се извърши към предварително определена точка в Космоса.

В отговор на критиките от САЩ министър Сергей Лавров припомня руските предложения за демилитаризация на космическото пространство от 2004 г. и за предотвратяване на тази надпревара във въоръжаването, които САЩ не приемат “Ще ни бъде много интересно да чуем не оправдания, а конкретна аргументирана позиция”. Проектодоговорът беше критикуван от западните страни, преди всичко от САЩ, които смятат, че в него

липсват ограничения

по важни за Москва

и Пекин аспекти.

Впоследствие той беше финализиран през 2014 г., но дори и в модифициран вид Вашингтон не го одобрява. Договорът предвижда забрана за поставяне на всякакъв вид оръжия в космическото пространство и за всякакви насилствени действия срещу космически обекти. Той беше внесен за разглеждане от Конференцията по разоръжаване, но досега Москва и Пекин не успяха да организират обсъждането му.

Експертът от Руския център по международни въпроси Александър Ермаков не изключва тестът с унищожаването на спътника да е и “политическа стъпка – желание за стимулиране на преговори, в които „се опитваме да популяризираме правилата на играта”.

Експерти се съмняват, че подобно стартиране би могло да помогне на процеса на преговори: всеки човек, който знае поне нещо за това как вървят тези преговори, ще каже, че след като организира този тест, Русия не се приближи и на крачка по-близо до споразумение по този въпрос. Американците имат аргумент в подкрепа на тезата, че с думи за разоръжаване Русия всъщност се занимава с разработването на противосателитни системи, пише Би Би Си.

Ефективни ли са противосателитните оръжия?

Според Ходаренок противосателитните оръжия могат да бъдат много ефективни, тъй като боеспособността на съвременните въоръжени сили зависи от съзвездието на спътниците. “Глобална навигационна система или система за предупреждение за ракетна атака, множество космически комуникационни системи, метеорологични спътници – без това е невъзможно да се води съвременна война”, обяснява Ходаренок пред Би Би Си.

Като цяло цената на противосателитните системи, както казват експертите, е слабото място на този тип оръжие. Павел Подвиг посочва като пример възможна задача за неутрализиране на сателитна навигационна система. За да бъде сериозно извадена от строя, е необходимо едновременно да се унищожи значителна част от спътниците. “Няма да е лесно да направите това и ще бъде сравнително лесно да стане, като пуснете 10 нови устройства”, казва той.

Според “Ди Велт” настоящият руски тест кара човек да разбере, че Пърл Харбър на 21-ви век може да бъде в Космоса. Противоспътниковите оръжия са силно експлозивни и тяхната военна употреба е сравнима с първи ядрен удар. Който направи това, принуждава атакуваните да нанесат контраудар.

“Ядреният паритет предотврати най-лошото в Студената война. Може само да се надяваме, че по същата логика всички ще се отклонят от използването на космически оръжия за първи удар. Разликата: времето за предварително предупреждение е по-кратко и рискът от недоразумения се е увеличил”, коментира изданието.