Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка на стая в "Топъл дом" от сайта на дома за стари хора в село Рояк.
Снимка на стая в "Топъл дом" от сайта на дома за стари хора в село Рояк.

Късо съединение подпали покрива на старчески дом и уби 9-има души. Трагедията се разигра днес минути преди 18 часа във варненското с. Рояк.

В дома “Топъл дом” били настанени 58 души. Близките им плащали 3 вида такси на месец - 600 лв. за подвижни, дори с деменция, 650 лв. за трудноподвижни и 690 лв. за приковани на легло. Възрастните хора били настанени по трима в стая. Фирмата, която е собственик на дома, стопанисва подобни обекти в още няколко общини. На 21 юли била последната проверка на дома. При нея не били констатирани проблеми по линия на пожарната безопасност.

Пламнал покривът на сградата. Огънят тръгнал надолу, затова разследващи предполагат, че причината за пожара е късо съединение. Пламъците се разпространили до подпокривното пространство, което се оказало фатално.

Пушекът навлязъл и на долния, трети етаж, а 9-има души загинали. Тепърва съдебномедицинските експертизи ще изясняват дали всички са починали от задушаване, или има и такива, покосени от инфаркт.

Свидетелка на пожара пусна видео на живо във фейсбук групата Гражданско общество Дългопол с призиви при възможност намиращи се в близост хора да се притичат на помощ.

Кадър от пожара в дома за стари хора в село Рояк
Кадър от пожара в дома за стари хора в село Рояк

Огънят е бил гасен от 6 екипа огнеборци. Те успели да евакуират първия и втория етаж на дома, но при влизането си на третия открили телата на починалите. На други 6-има души, които били обгазени, е оказана първа помощ. Не се е наложила хоспитализацията на нито един.

Около 20,15 ч евакуираните хора бяха в двора на местното училище, завити с одеяла, търсеше се къде да изкарат нощта.

Оказало се, че пламъците са се разпростряли на 200 квадратни метра. Огънят бе загасен около 2 часа след началото му. Гасителните дейности се ръководеха лично от Тихомир Тотев, директор на варненската пожарна. “След получаване на сигнала, незабавно към мястото са изпратени шест екипа на пожарната служба, които заварват сложна обстановка - силен огън от покрива, гъст задушлив дим”, обясни Тотев.

“Топъл дом” е бил собственост на Билянт Мустафов до юли т.г. Той продава бизнеса си на Володимир Мазурик и съпругата му Милена. Мазурик има и център за лечение на зависимости във Варна. Мъжът е психолог и психотерапевт, както и съпругата му и Милена, която му съдружник в бизнеса.