Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Орлин Владимиров (с червеното яке) и баща му Пламен (с шапката) остават в ареста.
 
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Орлин Владимиров (с червеното яке) и баща му Пламен (с шапката) остават в ареста. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Младата жена се задушила, след като

съпругът ѝ омотал главата ѝ с фолио

Поне един приятел на Орлин Владимиров е знаел, че мъжът е задушил съпругата си Евгения. Въпреки признанието, което 36-годишният убиец направил, приятелят му Пейо не го издал в полицията.

Това стана ясно в понеделник в Съдебната палата в София.

Там точно в 16,30 ч в V зала на Софийския градски съд Орлин и баща му Пламен, който изхвърлил трупа на снаха си край Перник, бяха доведени с белезници.

Още с първите си думи в залата Пламен призна за убийството и каза, че съжалява. Орлин също направи самопризнание. Прокурор Чавдар Желязчев обясни, че убийството е станало на 13 октомври около 14 часа. По това време детето им било на детска градина.

IT специалистът Орлин си бил у дома в столичния кв. “Лагера”. Заради пандемията и той, и Евгения работели вкъщи. Владимиров се

ядосал и в

пристъп на

ревност налетял

на съпругата си

Започнал да я души с ръце, а тя припаднала.

Орлин обаче помислил, че жена му е мъртва. Тогава взел стреч фолио и 4 пъти омотал главата на съпругата си. Найлонът притиснал плътно устата и носа на Евгения, която се задушила. 

Убитата Евгения Владимирова
Убитата Евгения Владимирова

Мъжът се обадил на баща си Пламен. Той е бивш служител на ДАНС. Бил е съдържател на явочна квартира, псевдонимът му бил Рила. Синът го викнал при себе си. Двамата напъхали тялото на Евгения в куфар. За да се побере в него, го поставили в ембрионална поза. След това 60-годишният бивш служител на ДАНС взел куфара и го захвърлил в тресавище край Перник.

По това време Орлин звъннал на приятелки на Евгения и ги попитал дали е с тях. Една от тях помолил да пусне пост във фейсбук, че е излязла от вкъщи и не се е прибрала. Изминали били само 3 часа, откакто по думите му съпругата липсвала и нямал връзка с нея. Обяснил на приятелката, пуснала публикацията, че Евгения отивала на фитнес, но не видял как е облечена. На следващия ден пуснал жена си за издирване и в полицията.

Криминалистите бързо се ориентирали, че тя не е ходила на фитнес, тъй като не била засечена на нито една камера в района.

Тялото на Евгения беше открито месец след убийството - на 13 ноември, от охранители, които правели обход на района. Тогава криминалистите извикали бащата и сина на разпит в СДВР, където двамата направили самопризнания. При следствени експерименти

Орлин показал

къде е изхвърлил

телефона на

съпругата си,

а Пламен посочил мястото, където метнал куфара с трупа на снаха си. Това обаче станало преди да бъдат обвинени, затова експериментът и самопризнанията на двамата не са част от кориците на делото.

Въпреки това и двамата признаха в съда за убийството. “Искам да потвърдя, че направихме пълни самопризнания, съдействахме на полицията и съжалявам за извършеното”, каза Орлин. Баща му Пламен помоли за по-лека мярка, тъй като страдал от няколко заболявания.

Съдия Христинка Колева обаче ги остави в ареста. Двамата на няколко пъти прекъсваха магистратката, докато тя четеше определението си. Затова тя им се скара и ги предупреди да мълчат. Баща и син могат да обжалват пред Софийския апелативен съд на 23 ноември.

IT спец, неизлизал 2 години, удуши баща си миналата седмица

IT специалист, който от поне 2 години не е излизал от вкъщи, уби баща си в София миналата седмица в пристъп, който вероятно се дължи на психиатрично заболяване.

34-годишният Йордан Милков се затворил в себе си преди повече от 2 години. Изобщо не излизал, майка му Виолета и баща му Валентин му пазарували. Въпреки това Йордан не спрял да работи от дома си в столичния кв. “Дружба”.

Наскоро прекарал коронавирус. След болестта изпаднал в депресия, станал по-раздразнителен. Така в пристъп на ярост около обяд на 9 ноември връхлетял на баща си. Нападнал го и го удушил с голи ръце.

По това време се прибрала майката на компютърния специалист. Видяла какво се е случило, тя опитала да подаде сигнал в полицията. Тогава Йордан започнал да я удря по цялото тяло. Счупил гръдната ѝ кост, дясното рамо, забил кроше и в главата ѝ.

Виолета пищяла, а крясъците ѝ били чути от нейния съсед Юлиян Георгиев. Той отишъл до апартамента на семейството и влязъл вътре. Видял какво става, успял да спаси Виолета и подал сигнал в полицията.

Криминалистите задържали Йордан, а прокуратурата поиска да го настанят за изследвания в психиатричната клиника към затвора в Ловеч. Съдът се съгласи и след 30 дни ще стане ясно дали Йордан може да носи отговорност за постъпките си.

Криминалният психолог Росен Йорданов: Работата от вкъщи ни отдалечава от модела на общуване, който ни прави по-човечни и емпатични

- Г-н Йорданов, двама IT специалисти убиха през изминалата седмица - единият - баща си, а другият - съпругата си. И двамата са работили от вкъщи. Според вас това оказало ли е някакво влияние? 

- Ако разширим въпроса как влияе работата от вкъщи, то със сигурност можем да кажем, че тя десоциализира хората, спомага за това да бъдат нарушени естествени процеси. Социалното взаимодействие и общуването са храна за душата. Не можем да компенсираме по пълноценен начин липсата на всякакви форми естественото общуване.

В този смисъл едно социално общуване, освен всичко друго, ни кара да поддържаме едни определени характеристики на поведението си. Затова работата от вкъщи ни отдалечава от онзи модел на общуване, който ни кара да бъдем малко по-емпатични, малко по-човечни.

- Двамата са IT специалисти, с високи доходи.

- Това само показва една отдавна лансирана от мен теза, че всъщност всеки човек е способен да извърши престъпление независимо от материалното си състояние. Според мен в случая просто е съвпадение, че и двамата работят едно и също.

- А самият модел на убийствата - и в двата случая става дума за удушаване с голи ръце?

- Този метод е като по учебик. Говори за много лично престъпление. Те се извършват по-скоро от страст, под афект, като цяло са непланирани. Със сигурност можем да допуснем, че става дума за патологичен афект и може би хроника на влошени отношения. Най-вероятно е имало изневяра в единия случай и наслоени емоционални проблеми, които са кулминирали в тези трагични актове.

- Единият се е обадил на баща си и той е изхвърлил куфара с трупа на жена си.

- Аз го възприемам не толкова като престъпен заговор, а като паническа реакция. Най-вероятно в този случай въпросният мъж прави опит да се отложи разкриването. Това пак говори за непланирано престъпление, което после е станало по-организирано.

- А това, че той е обявил жена си за изчезнала?

- Не е първият такъв случай. Разбира се, това е опит да се отложи разкриването. Спомняте си, преди години имаше случай на доведени брат и сестра, които бяха организирали убийствата на родителите си (Димитър и Виолета Добревски, които през 2004 г. убиха осиновителите си Силвия и Васил - б.а.). Извършителят (Димитър) беше изчезнал. Тогава неговата доведена сестра дълго време беше често показвано лице по медиите. Тя страдаше за изчезналите си родители. Това е често срещана тактика.