Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Учените предупредиха, че глобалното затопляне скоро ще направи живота на Земята непоносим. Това гласи публикация в научния портал Phys.org.

Според експертите от Долината на смъртта в САЩ до Близкия изток и от Индия до Сахара хората вече изпитват изключително необичайни горещини и ако не се вземат мерки, ситуацията ще се влоши и в други части на планетата, предава БГНЕС.

Експертът по климата Зик Хаусфатер каза, че затоплянето ще доведе до по-чести екстремни събития. Така температурата в Долината на смъртта в Калифорния това лято достигна 54,4 градуса по Целзий. Това е най-високият показател на Земята, регистриран някога със съвременни измервателни уреди. Националната администрация за океани и атмосфера на САЩ (NOAA) съобщи, че юли 2021 г. е най-горещата година в историята, се казва в статията.

Както отбелязаха учените, повишаването на температурите ще доведе до интензивни засушавания, горски пожари, бури и наводнения на други места. Увеличаването на броя на топлинните вълни има пагубен ефект върху селското стопанство и представлява смъртна опасност за изхранването на хората.

"Наводненията ще вземат много жертви, може би няколко стотици. Говорим за хиляди смъртни случаи всеки път, когато гореща вълна удари Земята. Такива катаклизми и в момента се умножават", каза Робърт Вотар, директор на института "Пиер-Симон Лаплас", участвал в проучването.