Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зависимостите – болест, аномалия или генетична заложеност

Според психиатри те са просто симптом, а истинският проблем е преживяна в миналото травма

Аномалии в мозъка могат да са причина за отключване на зависимости, подчертават американски учени. Според невробиолози увредена зона вследствие на травма или недостатъчно развита заради ранната възраст може да повиши риска от пристрастяване към алкохол или наркотици. Специалисти по генетика пък са категорични, че наличието на някои гени показва предразположеност към зависимости. Според психиатри обаче в основата на злоупотребата с вещества винаги стои някаква психична травма и за да се лекува зависимият, трябва преди всичко да се лекува именно тази травма.

Увреждане на предния дял на мозъка при някои хора повишава риска от пристрастяване към определени вещества, категоричен е професорът по неврология Антонио Дамазио от Южнокалифорнийския университет. Той ръководи „Институт за мозъка и творчеството“ и посвещава години на опити да открие

връзката между мозъка и съзнанието.

Професорът изследва хора с антисоциално поведение и излага теория, че при някои от тях то е свързано с аномалия в предния дял на мозъка. Според учения след получена травма, при която е засегнат фронталният кортекс, при някои хора е възможно да се отключат зависимости, крайни прояви, дори склонност към насилие и убийства.

В научния си труд „Изграждане на съзнателния мозък” професор Дамазио изказва твърдението, че точно тази част от мозъка отговаря за контрола върху импулсното поведение, за капацитета да се мисли за дългосрочни последици и за умението да се възпира нерационално поведение. Именно професор Дамазио е създател на теорията за „соматичните маркери“ - как емоциите и техните биологични основи са въвлечени в процеса на вземане на решения (както положително, така и негативно и често несъзнателно).

Твърдението му е доразвито от професор Франсис Йенсен, според която рискът от зависимости се повишава не само след получена травма на фронталния кортекс, но и при недостатъчното му развитие, каквото се наблюдава при подрастващите. Именно с този факт тя обяснява по-високия риск от злоупотреби в тийнейджърска възраст.

Целия материал четете в новия брой на списание "Космос".