Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С пълен комплект драгажно оборудване за осигуряване на корабоплаването, ще разполага скоро Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.

В близките дни предстои да бъде получен плавателен съд (шалан) за натоварване на изкопаните от дъното наноси. Той бе построен в корабостроителница в Гюргево. Също там беше изграден понтон, който е на стойност 2.6 милиона лева. Помощното съоръжение вече пристигна в Русе. То е снабдено с механизми, които позволяват натоварване както на левия, така и на десния му борд. Съдът няма двигател за собствено придвижване, а само дизел-генератор за обезпечаване работата на електрическите и хидравлични системи. За да се придвижват понтонът и построената вече драга, е необходим маневрен кораб, който в момента се строи. Според плановете, той трябва да бъде готов до няколко месеца.

До този момент агенцията не разполагаше с модерна специализирана техника за удълбочаване и уширявяне на корабоплавателния път в българския участък на реката. Новата техника е осигурена от проект „ Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав чрез доставка на оборудване“. Той е на стойност над 20 милиона лева и се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020“.

Към момента екипът на агенцията е на финалната права в изпълнението на дейностите. Те включват доставка на специализирано плавателно средство драга, плаващи тръби за транспортиране на наноси, понтон, баржа за натоварване на наносите и маневрен кораб, който да обслужва всички тези съдове. Драгата, която беше построена в началото на тази година в нидерландска корабостроителница пристигна в Русе през март, а през юни получи официално името „Янтра“ от своята кръстница – посланикът на Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър.