Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Доста често се случва съдомиялната да се накланя напред, когато отваряте вратата ѝ. Като цяло това не пречи директно на работата на уреда, но с времето съдомиялната ще се измести от нивелираното си положение и вероятно дори ще се премести с няколко сантиметра напред, пред линията на шкафовете. Така или иначе, накланянето създава известно неудобство при ползване и, ако се случва и на Вас, вероятно искате да намерите начин да го предотвратите. Ето какво предлагат нашите специалисти в този случай:

Защо се накланя съдомиялната

Първата възможна причина за това Вашата съдомиялна да се накланя напред е неправилният монтаж. Уредите за вграждане обикновено се продават в комплект със специални винтове и скоби за монтаж. Чрез тях съдомиялната се фиксира към шкафовете или към стената. Те я задържат на място и не ѝ позволяват да се движи при отваряне и затваряне на вратата. Ако при инсталирането уредът не е бил закрепен по този начин, не е чудно, че се премества, когато използвате голямата му, тежка врата.

Но съдомиялните могат да се накланят леко дори и когато са закрепени. Ако уредът е вграден под плот от гранит, мрамор или друг камък, възможно е той да се спука, когато се правят отворите за винтовете. В такъв случай сглобката става нестабилна и на практика уредът отново може да се движи.

Как да се справите с проблема

Ако не сте монтирали самостоятелно съдомиялната, ще се наложи да направите няколко проверки, за да установите проблема. Като начало проверете дали уредът е нивелиран добре. Възможно е предната част да е по-ниско от задната и това да води до нестабилност.

Единственото трайно решение на проблема обаче е да прикрепите горната част на съдомиялната към шкафовете. За да проверите дали всичко е наред, отворете вратата и осветете с фенерче процепа между уреда и плотовете. Така ще видите дали има поставени скоби в двата му края. Ако уредът са накланя, вероятно няма скоби, счупени/повредени са или винтовете са излезли.

Запишете модела на съдомиялната и потърсете в сервиз или в търговската мрежа подходящ комплект скоби. След това прочетете внимателно инструкциите за монтаж на производителя и извършете правилно закрепването.

Ако не откриете точния комплект, потърсете универсална скоба, която може да се приспособи към различни модели съдомиялни.

За да извършите всичко правилно и лесно, ще са Ви нужни също и няколко инструмента – нивелир, за да балансирате уреда, бормашина, за пробиване на отвори в шкафа или плота, и отвертка, за да затегнете крепежните елементи.