Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Харизанов
Георги Харизанов

"ИТН никога не са желаели да управляват. Да изберат за премиер министър от тройната коалиция да се бори със статуквото е най-смешното сериозно нещо, което се е случвало в политиката". Това каза политическият анализатор Георги Харизанов в предаването "Денят започва" при Георги Любенов. По думите му и двете проектоправителства на "Има такъв народ" имаха за цел да не бъдат приети и гласувани.

"Политическата им култура и политически интелект стигат поне дотам да са наясно, че не могат да управляват", обясни Харизанов.

"Не си спомням водещи лица на ИТН да са лъгали така свирепо. Около месец чакаме Кирил Петков да отиде до Букурещ да си вземе документите", каза той в отговор на въпрос дали проектът на Кирил Петков и Асен Василев са новите ИТН. И предупреди, че "романтичният период ще свърши рано или късно". 

От своя страна политологът Слави Василев обясни, че ИТН поне не ни загубили времето на хората. "Те имаха желанието да управляват, но липсата им на опит в политиката и голямото его на г-н Трифонов, всичко това го заблуди. И тази грешка ще му коства много", каза Василев.

Слави Василев
Слави Василев

Той допълни, че проектът на бившите служебни министри не представлява опасност за Румен Радев. "И Кирил Петков, и Асен Василев действат самостоятелно. Това не е партията на Румен Радев. Те са се доказали като лица, които могат да вършат работа. Трябва да почнат да правят структури, защото с голия ентусиазъм няма да е достатъчно да станат водеща политическа формация", обясни Василев.

Даниел Смилов пък заяви, че това са хора, които ще прокарват политики, които прокарваше политиката на служебното правителство.

"Ще видим какво ще стане с този проект. Този проект има потенциал да взима гласове от няколко партии, включително от партиите на статуквото", каза още той.

Даниел Смилов
Даниел Смилов

"Вчера излязоха две проучвания - в следващия парламент ГЕРБ и ДПС ще имат толкова депутати, колкото и в бившите парламенти. Голямата новина е, че ИТН са загубили част от електората си. ДПС е единственият потенциален партньор на ГЕРБ", добави Смилов. Като цитира данни, според които доверието в Бойко Борисов е по-малко от доверието в партията.

"Това е доста уникална ситуация, защото това е персоналистка партия около харизматичен лидер, който я дърпа. Те се превръщат в партия, която защитава лидера си, от обвинения".