Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниела Везиева
Даниела Везиева

Нови служебни министри на икономиката и финансите на мястото на Кирил Петков и Асен Василев, както и на транспорта, назначи президентът Румен Радев. Ето кои са те:

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски.

Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок, защото е била областен координатор на "Движение България на гражданите" в Русе.

Тя е родена в е родена в Русе и е завършила финанси и кредит в Стопанска академия "Д.А.Ценов" - Свищов с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Работи в държавната администрация от 2003 г.

От 2007 до 2014 г. Везиева представляваше България в Бюджетния комитет на Европейски училища. Преди да заеме длъжността на заместник-министър на икономиката е работила като началник отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образование в Русе.

Валери Белчев, който заменя Асен Василев като служебен министър на финансите, не е непознато име за занимаващите се с финанси. Той е първият директор на Фонда на фондовете, който зае поста още с основаването на фонда и бе негов шеф до 2018 г.

Валери Белчев
Валери Белчев

Той има магистърска степен по публична администрация от Харвардския университет. Продължил е образованието си и с магистърска степен по Финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас. Има и диплома по Международни икономически отношения от УНСС.

В момента той е независим член на борда на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), като бе назначен там от Кирил Петков едва преди няколко дни - на 2 септември, след като ексслужебния министър не можа да уволни цялото досегашно ръководство на ДКК.

Между 2014 и 2015 г. Валери Белчев е работил в Българската банка за развитие като началник на отдел "Бизнес развитие".

По-ранният му опит във финансовия сектор включва още работа в международни търговски банки като HSBC, Credit Agricole Indosuez, Fortis Bank и Societe Generale.

Третият нов служебен министър - Христо Алексиев, транспорта, информационните технологии и съобщенията, заемаше същата позиция и в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.).

Христо Алексиев
Христо Алексиев
През юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя еднопартиен кабинет, който така и не се случи.

Към момента 40-годишният Алексиев е председател на УС на Националната компания „Железопътна инфраструктура“, която поддържа цялата железопътна мрежа в страната и гарите.

През 2017 той внесе предложение за спиране на концесионирането на Летище София, прието от служебния кабинет, което обаче се случи няколко години по-късно в самия край на третия кабинет "Борисов". След приключване на тогавашния си мандат Христо Алексиев се върна в НКЖИ, където от 2011 се занимава с управление на едни от най-мащабните инвестиционни инфраструктурни проекти в сферата на транспорта.

Магистър е по икономика (УНСС) и бакалавър по политология от Пловдивския университет. Има редица допълнителни квалификации от Imperial College в Лондон, от Оксфорд и САЩ.

От 2002 до 2005 е ръководил проекти в сферата на местното самоуправление, бил е и координатор на информационния център ЕВРОДЕСК.