Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите се разпуснаха вчера, преди да успеят да закрият спецправосъдието
Депутатите се разпуснаха вчера, преди да успеят да закрият спецправосъдието

Приемането на първо четене на този закон няма правен ефект

100 служители от Бюрото по защита на свидетелите обаче от сряда са безработни

100 души от Бюрото по защита на свидетелите губят работата си, след като Народното събрание прие единствения закон през краткото си, но не героично съществуване. Така тази охранителна структура вече не е на подчинение към главния прокурор, а към правосъдния министър.

Една от знаковите акции на Бюрото по защита на свидетелите беше влизането в президентството и претърсването на кабинетите на двама от съветниците на Румен Радев. Това провокира излизането на държавния глава с вдигнат юмрук на площада, появата на т.нар. протестни партии и два безплодни парламента. Депутатите в тях не успяха да съставят правителство и времето им стигна само за актуализация на бюджета и за отнемане на Бюрото по защита на свидетели от Иван Гешев.

След 3 часа тежък и скъп депутатски труд законопроектът бе приет вчера сутринта - в последния ден на това НС, и избухнаха бурни аплодисменти. Няколко часа по-късно мина и закриването на Специализираната прокуратура, но то бе прието само “символично” на първо четене. Тоест не бе закрита, а се демонстрира желание това да се случи. Някога.

Според магистрати, ако това все пак се случи в следващия парламент, не може да стане без сътресения. Защото обект на разследвания и дела там са и Николай и Евгения Баневи, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Миню Стайков, Цветан Василев, Нено Димов, Пламен и Атанас Бобокови, Красимир Живков, биячите на Слави Ангелов, делото за атентата на летище Сарафово, Веселин Денков-Весо Брадата, ЛиЛана, Божидар Кузманов-Божо Кравата за стрелбата по Митьо Очите и други.

В кулоарите на парламента депутати се шегуваха, че хем са зарадвали един от клиентите на спецправосъдието, хем са му вдигнали кръвното - Димитър Желязков.

В кулоарите разпалено се коментираше как несебърският бос е черпил в неделя в дома си в Кошарица за предстоящото закриване на Специализирания съд и прокуратура. А в сряда той бе приет около 18,30 ч по спешност в специализираната кардиологична болница в Бургас “Сърце и мозък”, съобщават бургаски медии. Пулсът му е бил 200, а сърцето му е излязло от ритъм.

Близък до семейството съобщи, че видял Антигона - жената до него, Желязков и цялата им охрана в спешното в Несебър около 17 ч, след което Очите е бил транспортиран по най-бързия начин към болницата.

49-годишният лидер на ОПГ от 12 души бе пуснат от Спецапелативния съд в София на 22 юли и оттогава е в Несебър с електронна гривна. А почерпката в неделя била заради това, че след закриването щяха да се прекратят делата му в столицата и да се върнат в бургаския съд.