Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Тошко Йорданов
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов, който написа туит с грешките от пост на служебния министър на икономиката Кирил Петков, пропусна една от тях. Той коригира 7, но има една, която не е видял. С пост във фейсбук министърът благодари на хората, които са го подкрепили в групата “Кирил Петков за премиер”, като вместо “с” е написал “със”.

Това, което е забравил Йорданов, е, че след "жълтите статии на ден" няма запетая, тъй като няма завършено подчинено изречение.

 Кирил Петков
Кирил Петков

С червено Йорданов подчерта грешките, добавяйки коментар: “Някой нещо за правопис ще каже ли?”. Това бе своеобразен отговор на заяждането на Николай Хаджигенов за правописни грешки в покана до партията му за среща, изпратена от ИТН.

“24 часа” потърси учители по български език да коментират пропуските в грамотността на спорещите.

“Учтивата форма при личните местоимения се учи в 5-и клас. Правописът на думата “структура” е езикова грамотност от началните класове. Фрапираща неграмотност е неправилната употреба на главна и малка буква - и при изписване на името на партията, до която е поканата, и при подписа “С Уважение” накрая. Има и неправилни интервали при оформянето на текста - също изучавано в началните класове”, каза Цеца Петрова от 119-о училище, която е и автор на учебници.

Постът на Кирил Петков във фейсбук
Постът на Кирил Петков във фейсбук

Пунктуация на обръщение - една от грешките на Кирил Петков, се учи в началния курс. Има грешка и в употребата на учтивата форма на притежателното местоимение. Правописът на предлозите също е от 5-и клас - “С всеки, а не СЪС всеки”.

“Написаното от “Има такъв народ” е покана, или официален документ, при която спазването на правилата е задължително. Текстът на Кирил Петков е от социалните мрежи, където фриволности са по-възможни. Значимостта на двата текста е различна”, каза още Цеца Петрова. 

Текстът на поканата на ИТН, изпратена от Тошко Йорданов.
Текстът на поканата на ИТН, изпратена от Тошко Йорданов.

“Груба правописна грешка - “със” вместо “с”. В интерес на истината често се допуска, ако човек, докато пише, следи само мисълта си, макар все пак грамотността да е рефлекс”, каза и учителката Станимира Манолова за част от грешките в текста на Кирил Петков.

Тя не знае как ИТН е регистрирана в съда, но по правописното правило в българския език за употребата на главни букви не може да бъде изписана така: “Има Такъв Народ”. “Такъв” и “Народ” трябва да са с малки букви. “След “От името на ПП “Има Такъв Народ” има запетая - няма причина да се постави. Не “Ви каним”, а “Ви каня” - Т. Йорданов кани, макар и от името на цялата партия. Иначе щеше да е правилно така: “ПП “Има такъв народ” ви кани...”, обясни Станимира Манолова.