Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2010 г., зад картина в мазето му намират микрокасети, от които са разкрити едни от най-известните разстрели през последните четири десетилетия

15 плика със 728 481 долара в банкноти, 1000 откраднати бижута и седем заредени огнестрелни оръжия. През 2010 г. федерални агенти от Чикаго се натъкват на зашеметяващата находка, скрита зад семеен портрет, поставен на стената в мазе. Това, което намират, не ги учудва особено, защото имотът е собственост на един от най-известните мафиоти Франк Калабрезе-старши, познат още и като "Подземния убиец".

Откритието се оказва особено важно не заради голямата сума пари или скъпоценностите, а заради записващи устройства, прибрани близо до пистолетите. По-късно ще се окаже, че чрез тях Калабрезе е записал тайно не един разговор с други мафиоти, докато заедно обсъждали престъпните си дейности. В купа агентите попаднали и на дузина използвани микрокасети, включително една, върху която било изписано името на вече осъдена фигура от криминална група. В скривалището имало дори и ръкописни бележки, както и счетоводни книги, в които били подробно описани предполагаеми изнудвания и хазартни дейности.

Откритието тогава помага изключително много на властите в процеса срещу бандата на Калабрезе, който започва през 2007 г. и буквално разтърсва Чикаго. По време на него се появяват десетки свидетели, които разказват за едни от най-известните убийства на гангстери през последните четири десетилетия.

Но това съвсем не е всичко. Благодарение на намерените доказателства в чикагския имот на Франк случаят става известен и на международно ниво. Причината – записаните разговори уличавали и други знакови мафиоти, които до онзи момент били безнаказани, тъй като срещу тях липсвали улики за извършени престъпления.

По-късно ще стане ясно, че Калабрезе правил записите в случай че някой от съратниците реши да го предаде. Той щял да предостави цялата информация за него на властите като възмездие.

Как се стига до намирането на "златната мина"?

Калабрезе е осъден на доживотен затвор през януари 2009 г., а година по-късно органите на реда се появяват пред дома му с документ за обиск. Съпругата му ги пуска съвсем спокойно, а агентите започват да претърсват всеки ъгъл на къщата, разположена в покрайнините на града.

Слизат и в мазето, където повдигат една от картините, за да намерят скрита колекция от семейни снимки. В дървената ламперия на стената пък забелязват няколко винта, които веднага премахват.

"Там намерихме скритото отделение и съкровищницата му - съобщават по-късно властите. – Имаше 15 плика, пълни със 728 481 долара. Бяха в банкноти от по 500 и 1000 долара. Приблизително 1000 бижута, които все още стояха в специалните си кутии за витрини. Не липсваха и чанти с насипни диаманти и други бижута. Етикетите от магазините не бяха премахнати. Седемте огнестрелни оръжия бяха увити в дрехи и кърпи."

След откритието на разпити са привикани близки роднини на мафиота, сред които съпругата и синът му. Те категорично отричат да знаят за съществуването на тайника. Същото твърди и самият Калабрезе.

"Клиентът ми няма достъп до резиденцията от 1997 г., защото оттогава е в затвора за различни престъпления – казва в съда адвокатът на гангстера. - Домът му е бил претърсван от ФБР на няколко пъти през годините.”

Как Франк влиза в затвора?

Подобно на не един мафиот той попада зад решетките заради свидетелски показания на близки до него хора. Пред властите първи проговарят неговият син Франк-младши и брат му Николас. Едно от нещата, които Николас споделя, е споменът, когато Калабрезе го моли да му помогне със скриването на първата си жертва. Двамата мъже я погребват в гориста местност. После ще разкаже и за друг човек, който пък бил удушен с въже. Имало и такъв, който е нападнат смъртоносно в мазето на дома си.

Така на 25 април 2005 г. Франк е уличен в рекет, изнудвания и нелегален хазартен бизнес. Признат е за виновен и в цели 13 убийства, които е извършвал чрез разстрели, побой, атентати и смъртоносни измъчвания. 

Дали обаче властите са открили цялото богатство на мафиота?

Отговорът е – не. В съдебната зала става ясно, че той е имал афинитет към тайните скривалища, а през годините с хората му направили няколко такива, за да прибират парите и вещите в тях. Години след процеса, въпреки че Калабрезе умира през 2012 г., полицаите все още продължават да претърсват имоти, свързани с него, вярвайки, че във всеки един от тях има сейфове. Възможно е обаче част от вещите да са скрити и на други места, като например гори, в които Франк имал навика да закопава убитите от него. Нито той, нито доверените му хора обаче признават за подобно нещо. Твърдят и че нямат нищо общо с намерения през 2010 г. в дома му тайник.