Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хибатула Ахундзада е върховният командир на групировката.
Хибатула Ахундзада е върховният командир на групировката.

Топкомандирът Хибатула Ахундзада е бивш шериатски съдия, участвал в съпротивата срещу съветската окупация

Редът в групировката на талибаните в Афганистан, завзели безпрепятствено страната, е строго йерархичен. Вече има предположения, че техните висши представители ще поемат правителството и президентството.

На върха на пирамидата е около 60-годишният

Хибатула Ахундзада, който вероятно ще запапървата позиция и в управлението на страната, съобщава информиран източник пред Ройтерс. "Като върховен командир Ахундзада отговаря за политическите, военните и религиозните дела. Той се издига до този пост през май 2016 г.”, коментира Би Би Си. През 80-те години на XX век участва в ислямистката съпротива срещу съветската окупация в Афганистан, но репутацията му е повече на религиозен лидер, отколкото на военачалник.

Ахундзада е оглавявал Шериатския съд през 90-те години, по чиито закони се ръководят талибаните. Още когато за първи път се добират до властта, те

въвеждат предвидените в шериата наказания – екзекутират публично убийците и прелюбодейците, а на крадците ампутират крайниците.

Под диктовката на първия си шеф мула Мохамед Омар, за когото се твърди, че е починал през 2013 г., групировката забранява да се гледат филми и телевизия, да се слуша музика, не позволяват на жените да се гримират и на момичетата над 10 г. да ходят на училище. Така че издигането на шериатския съдия Ахундзада до върховен командир никак не е изненада.

Смята се, че по-голямата част от живота си е прекарал в Афганистан. Според експерти обаче днешният лидер поддържа близки връзки с "Кета Шура" (върховен съвет на талибанските лидери, базиран в западния пакистански град Кета - б.р.).

Негов заместник по политическите въпроси е Абдул Гани Барадар – един от четиримата основатели на фундаменталисткото военно движение

Абдул Гани Барадар (в средата) е първият талибан, който е контактувал директно с американски президент - тогава Доналд Тръмп.
Абдул Гани Барадар (в средата) е първият талибан, който е контактувал директно с американски президент - тогава Доналд Тръмп.

на талибаните през 1994 г. Залавянето му става главна цел на американските бойци, когато международна коалиция влиза в Афганистан през 2001 г., добавя Би Би Си. Заловен е в съвместна операция с пакистанските сили в южния пакистански град Карачи през февруари 2010 г.

8 години е лежал в затвора и е освободен като част от плана за мирния процес. Оглавява офиса на организацията си в Катар от януари 2019 г.

През миналата година влиза в новините като първия лидер, който контактува директно с американски президент – тогава Доналд Тръмп. Преди това Барадар подписва в Доха от името на талибаните споразумението за изтеглянето на войските на САЩ.

Днес той е основен политически лидер на военната групировка и се е завърнал в Афганистан. В свое изявление след завземането на властта той заяви:

“Постигнахме победа, която не очаквахме.

Сега ще служим и ще защитаваме нашите хора". Възможно е той да поеме президентския пост, предполагат западни медии.

Ахундзада има двама други заместници - Мохамад Якуб

Мохамад Якуб, който е заместник на върховния командир, е син на първия лидер на групировката мула Мохамед Омар.
Мохамад Якуб, който е заместник на върховния командир, е син на първия лидер на групировката мула Мохамед Омар.
и Сираджудин Хакани.
Сираджудин Хакани, който е заместник на върховния командир, оглавява бойна група, която е обвинявана за едни от изпълнените с най-много насилие атаки срещу редовните военни сили и западните им съюзници.
Сираджудин Хакани, който е заместник на върховния командир, оглавява бойна група, която е обвинявана за едни от изпълнените с най-много насилие атаки срещу редовните военни сили и западните им съюзници.
И двамата са синове на основатели на фундаменталистката групировка. Първият е малко над 30-те и е наследник на първия лидер мула Мохамед Омар. Смята се, че е командващ военните операции.

След смъртта на бившия лидер Ахтар Мансур през 2016 г. част от бойците настоявали да издигнат Якуб за нов върховен командир, но други смятали, че е прекалено млад и няма опит. Според местната преса той живее в Афганистан.

Асошиейтед прес съобщава, че при напредването на талибанската армия

Якуб им заповядал да не нападат войници от редовната

армия или държавни служители и да не припарват към изоставените домове на правителствени и високопоставени представители на сигурността, които напуснаха страната.

Третият заместник - Сираджудин Хакани, също е в организацията по наследство. След смъртта на баща си Джалалудин Хакани оглавява неговата мрежа, която е обвинявана за едни от изпълнените с най-много насилие атаки срещу редовните военни сили и западните им съюзници в последните години, добавя Би Би Си.

Неговата радикална група е

една от най-мощните и опасни военни формирования

в страната и е определена от САЩ като терористична организация. Отговаря за финансовите и военните активи на талибаните по пакистанско-афганистанската граница. Някои твърдят, че структурата на около 45-годишният Хакани е по-влиятелна и от "Ислямска държава" в Афганистан. Няма данни къде живее.

Една година преди подписването на споразумението със САЩ в Доха той сподели във в. "Ню Йорк таймс": "Повече от 4 десетилетия афганци загубваха живота си всеки ден. Всеки загуби човек, когото обича. Всеки е уморен от войната. Убеден съм, че на убиването и раняването трябва да се сложи край."

Петият ръководител е главният съдия на талибаните Абдул Хаким, който през септември 2020 г. е избран за шеф на преговорния екип в Доха. Той е около 60-годишен.

Главният съдия на талибаните Абдул Хаким е част от преговорния екип в Доха.
Главният съдия на талибаните Абдул Хаким е част от преговорния екип в Доха.

Управлявал е медресето

(ислямско религиозно училище – б.р.) в Кета, Пакистан, откъдето е наблюдавал съдопроизводството на талибаните.

Много от старшите представители на групировката действат от този град, макар че Исламабад отрича съществуването на "Кета Шура".

Хаким ръководи мощния съвет на "религиозните ученици" и се смята, че е много близък до върховния командир Ахундзада.

Освен тези петима лидери структурата на талибаните включва Съвет на старейшините – "Рахбари Шура" (другото име на "Кета Шура"), където членуват 26 души. След това има 17 комисии, които наблюдават съответните дейности в министерствата на официалната власт. Най-важните са военната, разузнавателната и политическата, която се намира в Доха, и икономическата.

Всички те вероятно ще намерят място във властта в Афганистан, която вече е изцяло в ръцете на фундаменталистите.