Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близо 140 жени, нападани от магната в именията му, ще получат рекордните обезщетения

Фондът е създаден от наследството на скандалния финансист

Рекордните 121 млн. долара ще си поделят близо 140 жени, които са жертви на сексуалния хищник Джефри Епстайн. Парите идват от фонда, създаден от наследството на магната с цел да компенсира пострадалите.

Според независимия администратор на организацията Йордана Фелдман след стартирането на процеса за обезщението през юни 2020 г. около 225 души са предявили претенции към финансиста. Всички те са обяснили, че под различни форми богаташът е издевателствал над тях, след като са попадали в дома му. От обезщетенията обаче ще се облагодетелстват само тези, които докажат, че спрямо тях Епстайн е извършил престъпно деяние.

"Не всеки иск, който е подаден, се счита за допустим - обясняват представители на фонда. -

Отхвърлихме

около 75 от тях

Няколко души решиха да не приемат сумата, въпреки че се класираха за нея. Те искат да го съдят за негови имоти."

Оказва се, че по-голямата част от жените, които са предявили финансови претенции, дори не са се явявали в съда. Причината - не са искали да бъдат под светлините на прожекторите или не са имали достатъчно финанси да наемат адвокат. Част от тях криели от собствените си семейства за премеждията, през които са преминали, и искали това да остане тайна.

"Всеки ищец имаше възможността да бъде изслушан на сигурно място, за да сподели интимните, личните, често мъчителни разкази за това, което е преживял, и как след това му е повлияло в живота - пишат в официално изявление. - Нито едно от видео интервютата, които проведохме, не е записано и няма да бъде публикувано. Нямаме и записи на обажданията, които извършихме от разстояние, за да избегнем личен контакт по време на пандемията. Пазим самоличността на момичетата. Във всеки един момент с екипа ни бяхме впечатлени от устойчивостта и смелостта на жертвите, които без страх застанаха пред нас, за да се върнат за час-два към болезненото минало. Те вложиха вярата и доверието си в този процес и заслужиха тези пари, които няма да изтрият мъката им, но поне ще им бъдат от някаква помощ занапред."

Откъде идва голямата сума, която жертвите ще получат?

Доларите всъщност представляват само малка част от наследството на мултимилионера. Според организаторите на фонда, когато Епстайн умира, само един от имотите му е оценен на около 600 милиона долара. Притесненията за жените, които го съдеха в началото, бяха, че финансистът е вложил голяма част от богатството си в тръст, което означаваше, че може да отнеме много години, преди нападнатите да получат каквото и да било обезщетение.

Според юриста Дейвид Бойс, чиято адвокатска кантора Boies Schiller Flexner представлява

девет от жертвите

на Епстайн, получили обезщетения от фонда, плащанията варирали от няколкостотин хиляди долара до няколко милиона.

Сумата за всяка една била различна и в зависимост от травмите, които магнатът е нанесъл. Имало значение и колко пъти той и близките около него са се възползвали от дадено момиче.

"Имаше широк кръг хора, които са били малтретирани в продължение на няколко години, а при други това се е случило само веднъж и в един ден - обяснява той. - Това са подробности, които не могат да бъдат подминати, защото са изключително важни. Създаденият фонд се оказа от огромна полза за тези, които искат да избегнат натрапчивостта на публичния процес."

Проверка на "168 часа" показа, че сумата от 121 млн. долара е била изплатена само няколко месеца преди сочената за дългогодишен сътрудник на Епстайн Гислейн Максуел да бъде изправена пред федералния съд в Манхатън. Срещу

дъщерята на британския медиен магнат Робърт Максуел

бяха повдигнати шест обвинения, поместени на 17 страници. Всички те са от сексуален характер. Според американските разследващи ролята на Гислейн била да примамва непълнолетни момичета за богаташа. В документите на службите се изяснява, че тя е правила това, като се е "сприятелявала" с някои от тях. Често ги разпитвала за живота и семействата им. Идеята била да не са от богата фамилия, за да избегнат съд на по-късен етап. След като жертвите й се доверявали, Максуел ги водела в именията на финансиста в Ню Йорк, Флорида, Ню Мексико и дори в собственото си жилище в Лондон.

Малко след като Епстайн бе задържан и пратен в арест, момичетата, нападани от него, побързаха да поискат арест и за Гислейн. Десетки от тях свидетелстваха, че жената се явявала основна фигура в схемата с примамване и трафикиране.

Така тя бе задържана в Ню Хампшър, за да се изправи на подсъдимата скамейка. И до днес обаче отрича да има общо с престъпленията, извършени от нейния приятел. Казва, че ще съди всеки дръзнал да произнесе лъжа по неин адрес. Заканва се дори на медиите, които следят процеса срещу нея.

Въпреки това

връзката с финансиста не може да бъде отречена

В обвинителния акт отношенията между Гислейн и Епстайн са описани като "лични и професионални", но е отбелязано и че е имало "интимни" от 1994 до 1997 г. От различни документи става ясно, че той е плащал на Максуел, за да управлява различни имоти, които били на негово име. Отговаряла и за някои от бизнесите му.