Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Откриват ги в Бразилия, Испания и Италия

От началото на 2021 г. повече от петима висши шефове в Коза Ностра, Камора, Ндрангета и Синалоа са арестувани

Готвачи на дрога, дилъри, посредници и дори босове на криминални организации. От началото на 2021 г. десетки представители на най-опасните престъпни банди в света бяха задържани от службите по време на мащабни акции. Част от тези, които гравитират във вътрешността на кланове от Коза Ностра, Камора, Ндрангета и Синалоа, вече бяха изправени на подсъдимата скамейка, за да се сдобият със сурови присъди. Други наеха опитни адвокати, с които да бавят процеса колкото може по-дълго. При съвместни операции международните власти успяха да заловят и легендарни ръководители на кървави фамилии, отговорни за десетки убийства, отвличания, нападения и наркотрафик.

Имената на повечето от дълго време фигурират в списъците с най-издирваните престъпници, но службите така и не откриваха местонахождението им. През последните месеци обаче беше установено, че скривалищата са били в Бразилия, Испания и самата Италия. Някои са избрали да останат в родината си, въпреки че там ги търсят под дърво и камък, за да ги пратят зад решетките. Задържането им в повечето случаи пък става благодарение на информатор, който насочва полицаите към конкретно място. Не липсва и чистата случайност, когато охранители на летища задържат опитни босове, които влизат с фалшиви документи, вярвайки, че никой няма да се усъмни в тях.

Какви присъди ще получат? Към момента отговор на този въпрос не може да бъде даден. Очаква се криминалните шефове да доказват своята невинност заедно с армията от адвокати, които ще ги представляват в съда. За някои от ръководителите на легендарни кланове пък процесите ще започнат на много по-късен етап, тъй като тепърва им предстои да бъдат екстрадирани.

Кралят на кокаина в Милано Роко Морабито хванат след 20 години в неизвестност

24 май, 2021 г. Белезниците щракват на ръцете на "кръстника" на калабрийската Ндрангета, познат в подземния свят като Краля на кокаина в Милано – Роко Морабито. Бразилската полиция дълго ликува, след като успешно задържа втория най-издирван от правосъдието в Италия бос на мафията в Сицилия след Матео Месина Денаро. Години наред гангстерът, който е един от десетте най-опасни бандити на планетата, беше в пълна неизвестност. Морабито бе търсен под дърво и камък, за да излежи присъдата си от 30 години затвор за участие в сдружение от криминален тип и трафик на дрога в огромни размери. В родината му властите успяха да докажат, че той стои зад доставките на наркотици от Латинска Америка към Апенините, оглавявайки групата още от края на осемдесетте години на миналия век.

Морабито всъщност е в неизвестност над 20 години. Първото му изчезване е през далечната 1994 г., когато бяга в Южна Америка. Живее там дълго време, благодарение на приятелствата си с политици и бизнесмени. Задържан е в Уругвай чак през 2017 г. и е изпратен в най-строго охранявания затвор, където обаче не се задържа дълго. През 2019 г. бяга от него, подкупвайки няколко служители. Интерпол отново е в задънена улица. Следите на Роко се губят в продължение на две години, а съратниците му твърдят, че може да е мъртъв. Това обаче се оказва лъжа. Той е задържан в Бразилия при съвместна акция на италианските антимафиоти, американското Федерално бюро за разследване, Администрацията за борба с наркотиците (DEA) и местни бразилски полицаи.

Задържат Доменико Павилянити с шест мобилни телефона и близо 7100 долара

Испанската полиция рядко посещава работническия квартал Куатро Каминос в Мадрид. Мястото наподобява индустриална зона, в която всяка сутрин се изсипват стотици служители на цехове от различни градове в страната. В началото на август десетки полицаи влизат в него, за да затворят изходите му и да започнат масови проверки. Причината - информатор разказва, че в района се крие бившият шеф на най-мощния италиански синдикат за организирана престъпност Ндрангета. Така властите успяват да задържат боса Доменико Павилянити, издирван в Ботуша от две години заради брутални престъпления, извършени от него през 80-те и 90-те години на миналия век. Сред тях - грабежи, кражби, жестоки убийства и трафик на наркотици в големи размери. По време на ареста преди дни у Павилянити разследващи намират шест мобилни телефона, близо 7100 долара в брой и фалшиви португалски документи за самоличност.

Белезниците обаче не плашат гангстера. Досега той е арестуван само веднъж - през 1996 г. Тогава получава доживотна присъда, но вади истински късмет и е освободен предсрочно поради грешка в документацията. Малко след това изчезва. Какво се знае за личния живот на мафиота? Имената на съпругата, децата и родителите му остават неизвестни за широката общественост. Твърди се, че семейството на престъпника живее в пълна анонимност заради стотиците врагове, които той има. Самият Доменико отказва всяко интервю, поискано от медия.

Мафиотът пази в строга секретност и месечната цифра, която прибира от нелегалните дейности. За италианските карабинери в родината му също било трудно да я установят, тъй като той не парадирал с големи финансови възможности. Хитро препирал парите си през различни банки, за да не се свързват с него или някой от приближените му хора. Рядко се появявал и на публични места, за да не предизвиква излишен интерес към себе си.

"Задържаният мъж се движеше с бронирано превозно средство от страх да не бъде ударен от свои врагове - пише в изявление испанското вътрешно министерство. - Престъпните му дейности бяха фокусирани върху трафика на оръжия и наркотици.” Според властите в Ботуша към днешна дата състоянието на Павилянити достигало милиони долари.

Джузепе Калварузо станал “капо ди тути капи” след залавянето на шефа м

На 5 април 2021 г. охранители на летището в Палермо задържат мъж с фалшиви документи. Час по-късно униформените се превръщат в истински герои, тъй като арестантът с белезниците се оказва Джузепе Калварузо, смятан за лидер на мафиотска група, действаща в един от районите на административния център на остров Сицилия. Заловени заедно с него са още четирима души, заподозрени за участие в групировка, занимаваща се с изнудване, нанасяне на телесна повреда, отвличане и други престъпления. Според службите Калварузо наследява поста "капо ди тути капи" на тази банда от закопчания преди две години Сетимо Минео. След ареста на бившия си шеф той станал новият бос на Коза Ностра и в частност на престъпния клан Палярели, който нашумя особено много през последната година. Причината - в публикувани документи от разследването бе показана връзката на множество бизнесмени и предприемачи с мафията. Стана ясно, че редовно те са се обръщали към групата на Джузепе, за да искат помощ от тях. Търсели ги когато трябвало да си възстановят откраднати стоки или неплатени дългове, и дори да сплашат конкуренцията. Според службите Калварузо бил начело на организацията, въпреки че живеел в Сингапур или Бразилия. Именно от двете места намирал и подставени лица, чрез които изпирал парите си.

Гангстер №1 на Балканите Брано Мичунович лежа 72 часа в арест заради оръжие

В началото на тази година черногорските медии гръмко съобщиха, че в Будва е задържан бизнесменът Брано Мичунович, сочен за мафиот №1 на Балканите. Близкият до семейството на президента Мило Джуканович беше арестуван, докато е в автомобила си заедно с приятелите си Сава Вуйович и Сърджа Мичунович. Причината за акцията се оказа оръжие, намерено в негов офис.

По-късно свидетели разказаха, че полицаите спрели кортежа на гангстера и го извели навън, за да му сложат белезници. Какво се знае за Брано в собствената му страна. Официално името му се свързва най-вече с хазарт заради множеството казина, които притежава. По документи се занимава и с недвижими имоти. Въпреки амплоато на бизнесмен, което той опитва да държи на преден план, неговото криминално досие не е никак малко. Зад гърба си има няколко сериозни сблъсъка с правосъдието заради множество престъпни дейности.

За първи път Мичунович попада в криминалните хроники през далечната 1983 г., когато в Германия е убит бившият маркетинг директор на INA. Връзката на гангстера с атентата е разследвана дълго време от службите. Вината му обаче така и не е доказана. На подсъдимата скамейка се изправя и през октомври 2000 г. отново по подозрение в друго убийство. Две години по-късно, през 2002 г., го обвиняват в екзекуцията на Горан Зугич - съветник по сигурността на черногорския президент. Точно тогава във вестниците се появяват твърдения, че Брано държи в ръцете си дори самия държавен глава Мило Джуканович, тъй като му помогнал да спечели безапелационно изборите. Според разследващи освен с хора от високите етажи на властта топмафиотът имал силни връзки и с опасни бандити. За никого не е тайна, че той е бил изключително близък приятел с разстреляния Желко Ражнатович-Аркан - известен сръбски командир на паравоенното формирование "Тигри", обвиняван за редица военни престъпления в Хърватия и Босна и Херцеговина.

Представители на черногорските власти са сигурни, че и към днешна дата Мичунович продължава да печели от подземни афери. Една от тях е контрабандата на цигари. Срещу него вече са повдигани международни обвинения за извършването на такава нелегална дейност. Изглежда, от ареста на Брано в началото на тази година не е произтекло нищо съществено. Проверка показва, че той е лежал само 72 часа, след които е пуснат да се прибере вкъщи.

След задържането на мексиканката Ирене Фахардо Кампос отвличат и разчленяват синовете й

"Кумата", "Кръстницата" и "Госпожата". Всички тези псевдоними принадлежат на мексиканката Ирене Фахардо Кампос, сочена за ръководител на синдикат за трафик на кокаин от Колумбия към Мексико и САЩ. Процесът срещу нея предизвика истински фурор в Америка, а само преди дни тя отново стана първа новина в медиите, след като получи 22 години затвор. Малко след като Фахардо чу присъдата си от подсъдимата скамейка, полицията обяви, че вече е "отрязала главата на змията".

"Търговци на наркотици като Фахардо Кампос разкъсват самата тъкан на нашите общности – каза представител на DEA във Финикс. - Тя спечели милиони долари, пробутвайки хиляди килограми отрова в американските общности, като в същото време подхранва насилието и престъпността в Съединените щати.” Мексиканката бе арестувана на международното летище в Богота, Колумбия, още през април 2017 г., но присъдата, която получава сега, най-вероятно й се струва лека. Истинското наказание за дилърката дойде малко след ареста й, когато двамата й синове бяха убити в Ермосильо, Сонора. Момчетата първо бяха отвлечени, а по-късно телата им бяха намерени разчленени и изгорени в изоставен автомобил. Смъртта на децата й бе приета като предупреждение от картела Синалоа да не си сътрудничи с прокуратурата на САЩ по разследвания срещу мексиканските наркотрафиканти.

Хващат Мария Личарди от Камората след бомбен атентат срещу прокурор

Битуващото мнение, че само мъже застават начело на най-опасните престъпни организации в света, отдавна бе разбито на пух и прах.

През последните години няколко жени бяха разследвани и арестувани като шефове на криминални групи, отговорни за десетки убийства и нападения. Само преди дни до имената на всички тях се нареди и Мария Личарди, сочена за бос на едноименния клан на неаполитанската мафия Камора. Тя бе задържана от италианските карабинери на римското летище “Чампино” малко преди да се качи на полет за Испания. Както много други от нежния пол, така и 70-годишната Личарди заема почетното място във фамилния нелегален бизнес, след като двамата й братя и съпругът й са арестувани. Така тя се превърна в първата жена шеф на Камората.

Противно на очакванията, че развитието на организацията в този момент ще спре, това така и не се случи. Според властите Мария създава коалиция, обединявайки 20 от фамилиите в синдиката. Така налага тотален контрол върху наркотиците, контрабандата на цигари и проституцията по улиците на Неапол. Известна с псевдонима Малката заради ниския си ръст, Личарди бързо става познато лице за карабинерите в собствената си родина. Попада зад решетките обаче едва когато поръчва атентат срещу висш италиански прокурор. През януари 2001 г. нейни хора бомбардират офиса му с цел предупреждение. Следват арести на над 70 членове на организацията й. Шест месеца по-късно тя е арестувана в Неапол и получава 8 години зад решетките. Освободена е през декември 2009 г., а малко след това попада в списъка на "30-те най-търсени италианци", тъй като властите отново искат да я задържат.

В продължение на две години местонахождението й е неизвестно. Според службите тя е сменяла няколко пъти убежището си, но никога не напуска страната. Твърди се, че през това време е поръчала убийства на конкуренти, а също и на предатели, свидетелствали срещу нея. Изправя се без страх и срещу друг клан на Камората, който също се ръководи от жена. Животът й на свобода обаче приключва в началото на август тази година, когато я задържат на летището. Каква ще бъде съдбата на Личарди, засега остава неясно. Процесът срещу нея най-вероятно ще бъде възобновен и тя отново ще се изправи на подсъдимата скамейка.