Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сред убитите е и Анастасио Сомоса Дебайле - 44-ти и 45-и президент на Никарагуа. Военачалникът става първи в страната, след като е назначен за шеф на Националната гвардия. Той всъщност наследява поста от баща си Анастасио Сомоса Гарсиа и по-големия си брат Луис Сомоса Дебайле. Начело на Никарагуа Анастасио изключително добре въоръжава гвардията от 12 хил. души. На 10 януари 1978 г. обаче хората му убиват главния редактор на опозиционния вестник "La Prensa" - Педро Хоакин Чаморо.

В страната започват масови бунтове.

Протестиращите свалят режима

на Сомоса

Той няма друг избор, освен да напусне родината си със собствения си самолет "Боинг", в който са всичките му роднини, приятели и дори старши офицери от Националната гвардия. По-късно е осъден задочно на смърт. Тя ще го застигне скоро след това в град Асунсион, Парагвай, на 17 септември 1980 г., когато бронираният му "Мерцедес-Бенц" спира на червен светофар в центъра на града.

Точно в този момент върху колата му се изсипва дъжд от гранати. Следват и изстрели с автомати. Главният нападател все пак е убит от гардовете, но останалите бягат невредими. Разследването дълго време е

в задънена улица

Едва през 2001 г. става ясно, че атентатът е нареден от Томас Борхе, лидер на “Революционна народна армия”

Изпълнителите пък са били от групата на Енрике Гориарана Мерло, която се обявява против диктаторските режими в Латинска Америка.

Анастасио Сомоса Дебайле
Анастасио Сомоса Дебайле