Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойка Кръстева след победата си в полуфинала на олимпийските игри и продължаването към мача за златото в Токио. СНИМКА: ЛЙБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG
Стойка Кръстева след победата си в полуфинала на олимпийските игри и продължаването към мача за златото в Токио. СНИМКА: ЛЙБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Стойка Кръстева, която ще се боксира за златен олимпийски медал в Токио, заяви с усмивка, че може да си позволи 5 минути да се порадва, докато излиза от ринга след победния полуфинал, а след това започва отново пълната концентрация за най-важния мач в кариерата й.

- Стойка, можеш ли да си позволиш малко щастие след спечеления полуфинал, или директно влизаш в режим "пълна концентрация за финала"?

- Може би щастието се свежда до времето, през което отида до съблекалнята да се облека и да се претегля. И като видя, че всичко е в ритъм, трябва да започна отново сваляне на килограми. Още веднъж искам да благодаря на треньора Борислав Георгиев и на целия екип, че те изграждат стратегията и на мен не ми се налага да се занимавам с това, получавам всичко наготово. Просто трябва да го изпълня. Емоцията ще отнеме 5 минути. И след това - концентрация. Докато сега съм под емоция ще го кажа - надявам се този финал да бъде най-хубавият мач в кариерата ми и да зарадваме цяла България. Това ми е целта. И в крайна сметка това да бъде пример за младите - че с труд и постоянство всичко се постига, колкото и време да отнема.

- Японката влезе в полуфиналния мач с много хъс - сякаш искаща да те унищожи. Това ядоса ли те, за да й покажеш безапелационно кой е явно по-добрият на ринга?

- Всъщност не, защото аз бях напълно подготвена какво да очаквам. Треньорът ми денонощно се рови. Психологът непрекъснато чете статии - какви са като нация, като култура. Докторът нон-стоп също си говори с мен, влиза на място в ролята на психолог. И бях подготвена за това през целия мач. Тази подготовка, която остава извън кадър, и почти никой не знае за нея, е разковничето за тези победи. 

- Този път съперничката ти може би е доста по-позната?

- Да, слава богу, поне ще имаме мач и с една европейка за цялата олимпиада. (Смее се.) Каквото - такова. Дошли сме да играм, не да си избираме противниците.

- Колко опасна е туркинята Чакъроглу?

- Може да бъде много опасна, може да бъде и много безопасна. Аз знам, че ще получа сто процента най-точните указания. Ако се събера и ги изпълня сто процента, това ще бъде разковничето за победата.

- На кого ще посветиш финалния мач, независимо от развръзката?

- Със сигурност на България. България и младите, на които искам да им дам личен пример, че въпреки възрастта, въпреки прекъсвания и какви ли не пречки по пътя, когато човек е търпелив, трудолюбив, намери подходящите хора, с които да работи, нещата се получават. Трябва да се борят до последно и да не се отказват. Ние сме доказвали, че сме борбена нация. Въпреки че сме малка страна, в спорта трябва да даваме пример, че цял свят трябва да се съобразява с България. Като територия, като население може да сме малки, но като дух и нация сме много големи. 

- Ти си първата българска боксьорка с олимпийски финал, няма как да не си горда от този факт...

- Да, горда съм. Горда съм, че съм българка, че нещата се случват по този прекрасен начин. Може би емоцията ще надделее и ще дойде при мен след финала, защото сега концентрацията е максимална. Благодаря отново и на вас, които сте тук, в Токио, за вашето търпение - че съм донякъде скрита в изолация. Извинете ме. И цяла България да ме извини. Но изисква концентрация, за да се случат нещата. 

- Каза, че стъпка по стъпка ще се стремиш към медал и към по-благороден метал на медала. Колко малка и колко голяма е последната стъпка - към златото?

- Всеки мач е труден, въпреки че някои изглеждат по-лесни. Всеки от противниците е дошъл с идеята да побеждава, да става първи. Стратегията и изпълнението й дава преимущество на нашия отбор - на мен като състезател и на екипа ни. Ако ме питате дали искам да победя - да. Няма нормален човек, който да не иска да стане олимпийски шампион. Но пак казвам - не искам да се ангажирам по никакъв начин с никакви обещания. Ще се постарая да изпълня всичко, което ми се зададе като стратегия, информация и тактика. Ако аз успея да изпълня всичко, съм сигурна, че ще сме от печелившата страна.