Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев връчи в петък мандат за съставяне на правителство на Пламен Николов от "Има такъв народ"
Президентът Румен Радев връчи в петък мандат за съставяне на правителство на Пламен Николов от "Има такъв народ"

Петър Илиев също ще е министър – не е ясно на правосъдието или на вътрешните работи

Няма да има хора от служебния, заричат се от партията на Слави Трифонов

Със сигурната подкрепа само на 101 депутати от “Има такъв народ” и БСП ще бъде внесено в парламента предложението за ново правителство. То обаче ще бъде одобрено благодарение на ГЕРБ, чиито 63-ма народни представители няма да са в залата. Така за избирането на правителство ще са нужни едва 89 гласа вместо обичайните 121.

Предложение депутатите от ГЕРБ да не влизат в залата при избирането на правителство отправи в събота лидерът на партията Бойко Борисов. Този път думите му били напълно сериозни, твърдят негови съпартийци. Така едновременно ГЕРБ няма да подкрепи кабинета на “Има такъв народ”, но и

ще направи

възможно

избирането му

без подкрепа от

всички партии,

с които хората на Слави Трифонов преговарят.

Четворен съюз на ИТН с “Демократична България”, “Изправи се БГ! Ние идваме” и БСП остава невъзможен за постигане и след представянето на окончателната кандидатура за министър-председател на партията на Трифонов - доктора по философия, бизнесмен и депутат Пламен Николов. В петък той получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев и обяви пет приоритета, по които ще търси подкрепа от другите три партии.

В неделя обаче лидерът на ИТН Слави Трифонов реално обяви край на преговорите. В рамките на седмицата партията му ще върне мандата на президента Радев с предложение за състав на правителство, а държавният глава ще го внесе в парламента, след което ще следва гласуване, обясни тактиката си оттук нататък Трифонов. В неделя на фейсбук страницата си той публикува видеоинтервю по актуалните политически теми, в което въпросите задава зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Дотук

най-сигурна

изглежда

подкрепата

от БСП

Засега само социалистите са проявили желание да разговарят с Николов и да изслушат визията му за бъдещо управление. Срещата на БСП с номинирания за министър-председател е насрочена за вторник, обяви лидерката на червените Корнелия Нинова. Нейните съпартийци вече дадоха да се разбере, че вижданията им за управление на страната съвпадали 90% с тези на хората на Слави.

36-имата депутати на БСП все пак трябва да получат разрешение от Националния съвет на партията, за да подкрепят правителството на ИТН и така да осигурят общо 101 гласа за предложеното от Пламен Николов правителство.

Почти сигурно обаче “Демократична България” няма да одобри кабинета, предложен от ИТН при тези условия, дадоха да се разбере през уикенда лидерите на коалицията.

“Не знам каква е формулата. Тя се очертава и много ме притеснява това, което виждам като очертание. Надявам се това да бъде преосмислено от колегите от ИТН. Не мога да си изкривя душата и да кажа, че фигурата, която в последния момент беше обявена за премиер-министър, е убедителна”, коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов в интервю за БНР в неделя.

Водената от него коалиция още не е решила окончателно дали ще подкрепи предложеното от ИТН правителство -това щяло да стане в последния възможен момент.

В “Демократична

България” са

разтревожени

и от обявените от ИТН намерения за промяна в структурата на Министерския съвет, както “24 часа” писа. В коалицията влиза и партия “Зелено движение”, която не дава екоминистерството да се слива с това на земеделието и храните. Че

министерствата

ще бъдат

намалени,

потвърди в неделя зам.-председателят на ИТН Филип Станев, но без да дава подробности.

В кабинета обаче ще присъстват поне някои от имената, предложени първоначално за министри от Слави Трифонов. Според информация на “24 часа” в състава на правителството със сигурност остава Петър Илиев - юристът, чието име е било споделяно от ИТН като евентуална номинация за премиер при разговори с “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме”. Следобед в петък обаче от ИТН решиха да номинират за министър-председател Пламен Николов, след което обвиниха медиите в спекулации за Илиев.

В предишния проектокабинет на Слави Петър Илиев бе номиниран за министър на правосъдието. Не било изключено обаче на него да бъде даден вицепремиерски пост или МВР.

В първоначалния вариант за вътрешен министър и вицепремиер бе номиниран експертът по сигурност Николай Радулов. Влизането му във второто предложение обаче било спряно, защото се свързва с бившата Държавна сигурност, а “Демократична България” категорично отказва да подкрепя правителство с кадри на бившите специални служби.

Засега се запазвали и номинациите на депутатите

Ивайло Кожухаров

за министър

на туризма,

Пламен Абровски -

за земеделието,

Радостин Василев - за спорта. Последният обаче можело да премине и на поста министър на правосъдието.

Велислава Петрова за здравеопазването, Наталия Митева за образованието, Теодора Генчовска за отбраната и Мария Бойчинова за финансите също вероятно отново ще бъдат предложени за министри.

Почти сигурно срещу предложеното от Трифонов правителство ще гласува и ДПС, след като една от влиятелните фигури в партията и зам.-шеф на парламентарната група - Йордан Цонев, обяви в събота предложението за “политически буламач”.

Несигурна

изглежда и

подкрепата на

“Изправи се БГ!

Ние идваме”

или поне е възможно не всички от 13-те народни представители да подкрепят предложеното от ИТН правителство. Засега най-меко кандидатурата на Пламен Николов се приема от Мая Манолова. Татяна Дончева обаче обяви, че тя няма да даде подкрепа на празен лист. Мария Капон пък допусна, че нови избори са по-добър вариант от лошо правителство.

Йордан Цонев за кабинета на Слави: Ще пледирам ДПС да не носи отговорност за този политически буламач

“В личен план ще пледирам пред колегите да не го подкрепяме. Нужно е правителство на България. Но правителство, подкрепено от градската десница, от някаква формация на Мая без облик, от наследника на комунистическата партия и антисистемната формация на Слави ми прилича на - имаше един разказ на Уилям Сароян - “Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света”. Ще пледирам да не носим отговорност за този политически буламач.”

Това заяви в събота пред БНР зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.

Йордан Цонев
Йордан Цонев

ДПС ще реши дали ще подкрепи проектокабинет на ИТН, когато станат ясни и имената на министрите. Според него “задкулисие е, когато не участваш пряко с лицето си”.

“ДПС като всяка партия си има достатъчно грехове, няма нужда да ѝ се измислят нови - като измислената координирана атака със Слави”, каза Цонев.

Според него конструкторите на правителството, сред които не е ДПС, са “свили ушите на тези, които са създавали скандали”. “Единият конструктор е външен, извънземно, другият е вътрешен”, добави той.

По думите му в ДПС няма оптимизъм, че ИТН ще състави работещо правителство.

“Не смятаме, че това е спасението на България. В интерес на страната, на работата можем да партнираме в парламента по определени теми. Има теми, при които всяко правителство може да разчита на нас - за финансова стабилност, за облекчаване на условията на работа на бизнеса, за хората, за администрацията да не е бухалка към хората и бизнеса, за евро-атлантическата тема, за спазването на конституцията и законите”, уточни Цонев.

Николай Хаджигенов: Меко казано, са далеч от нещата

Слави има тежката задача да прави правителство. Не се справя добре. При цялото ни желание да помогнем да има правителство, защото смятаме, че трябва да има такова. Полагаме усилия, но явно не са достатъчни. Те също полагат усилия, но са, меко казано, далеч от нещата. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на “Изправи се БГ! Ние идваме!” Николай Хаджигенов пред Нова тв.

Николай Хаджигенов
Николай Хаджигенов

Той бе категоричен, че ИБГНИ няма да прави коалиция с “Има такъв народ”, но трябва да се подпише политически документ за ангажиментите, които евентуалното правителство ще поеме.

“От “Демократична България” поставиха условия да подпишат някакво споразумение. Това не означава коалиция. Нито те, нито ние, нито ИТН искаме коалиция или въобще говорим за коалиция. Искаме някакъв вид политическо споразумение”, обясни Хаджигенов. Според него трябва да има някакъв политически акт от страна на ИТН.

Той разказа, че не е виждал номинирания за премиер Пламен Николов. Наложило се да потърси в интернет, за да види кой е той

Христо Иванов: Черна кутия около Трифонов решава

“Демократична България” не е взела окончателно решение дали ще подкрепи правителство на “Има такъв народ” и ще го направи в последния възможен момент, обяви пред БНР лидерът на ДБ Христо Иванов.

Христо Иванов
Христо Иванов

“Не ни плашат с нищо предсрочни избори или изолация. Тази е битка, от която никой не може да ни изолира. Другите идват и си отиват. Който иска да се бори за България, е с нас обикновено”, добави той.

“Не мога да си изкривя душата и да кажа, че фигурата, която в последния момент беше появена за премиер-министър, е убедителна. Тук на става дума да коментираме биографията на Пламен Николов. Начинът, по който стана появяването му, много ме притеснява”, коментира още Иванов.

“Фундаменталният проблем, който имахме с маниера на управление на Бойко Борисов, е, че цялата власт беше концентрирана около един човек. Това даваше възможност за ниво на безконтролност, което се превърна в корупция. Сега се очертава формула и влизаме в ситуация, в която има център на вземане на решения около г-н Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Това е една черна кутия”, смята шефът на парламентарната група на ДБ.

“Трябва да намериш общи знаменатели, да изградиш диалог. Не да ги слагаш в парламентарна зала и да казваш: Или подкрепяйте, или сте виновни. Така не се работи. Условията да дадем подкрепа за промяна в дълбочина, а не просто някой да държи вратата на Министерския съвет отворена. Готови сме да споделим тежката отговорност на едно управление, ако то ни убеди, че е реформаторско. Имаме кауза и това ни води”, добави Иванов и разказа, че в петък преди връчването на мандата с ДБ също е било обсъждано само името на Петър Илиев.

“И то беше обсъждано, защото ние го повдигнахме. Много дълъг разговор, в който се опитвах да обясня защо не е подходяща личността на г-н Илиев. Ние от битката за България няма как да бъдем изолирани”, завърши Иванов.

Татяна Дончева: Няма да дам подкрепа на празен лист

“Изправи се, БГ! Ние идваме!” няма да отстъпи от своите искания за даване на подкрепа на бъдещо правителство. Имаме червени линии, от които няма да отстъпим. Те са споразумение за приоритетите и министри, които могат да изпълнят тези задачи.” Това заяви зам.-председателят на парламента Татяна Дончева пред БНР.

Татяна Дончева
Татяна Дончева

“Ако питате мен и не си отговаряме лицемерно, оптимизмът за съставяне на правителство се повишава повече от думите на Бойко Борисов, че ще разпореди на групата си да излезе от пленарната зала и от думите на представителите на БСП, които са изключително изпълнени с оптимизъм. В общите приоритети и цели има пълно съвпадение в опорните точки. Но съвпадение в държанието никой досега не е установил”, добави тя.

Тя подчерта, че да поискаш да знаеш състава на един проектокабинет не е кадруване.

“Никой от нас не е поискал да влиза в правителството. Ние, от които се иска да подкрепим това управление, ще носим отговорност в пълен размер, независимо от заявленията на ИТН, а репутационните щети ще бъдат като от цунами. Щом ИТН смята, че ще носи пълната отговорност, нека си я носи, да ни освободи от нея, но и да не иска от нас подкрепа”, заяви Дончева.

Тя обясни, че не иска предсрочни избори, а сериозно и стабилно правителство, което е в състояние да изпълнява ангажиментите си.

“Не желаем авантюрата на хора, които си пеят “Пред нас са блеснали житата”. Ние сме сериозни хора и като такива гледаме от името на обществото да минимизираме рисковете с попадането на случайни хора. Няма да дам подкрепа на празен лист”, каза Дончева.

Слави: Какъв е Христо Иванов, че да предлага министри?

Изборите са нормалният ход, като не могат да се разберат партиите, обясни лидерът на “Има такъв народ” в 26-минутно видеоинтервю

Не те харесват, защото са те кръстили Тошко, а не Тодор, обясни Трифонов на партийния си заместник Йорданов, който му задаваше въпросите

Остри нападки към съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов отправи лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов в неделя.

Слави Трифонов
Слави Трифонов

“Аз зная какво искат “Демократична България” - искат постове. Твърдят, че искат да се говори за намерения и цели, но реално искат постове. Но ги превръщаме в по-важни, отколкото са.

Христо Иванов

си слага

по-голяма роля,

отколкото има. Суверенът му е определил да е четвърта политическа сила. Не да решава кой какъв ще е. Първата сила прави правителство на малцинството и той или подкрепя, или не. След това ще се случи това, което ще се случи, и всеки ще си носи отговорността за действията”, заяви Трифонов във видеоинтервю, направено му от зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов. То бе излъчено във фейсбук профила на Трифонов в късния неделен следобед.

Голяма част от 26-минутната изява бе посветена на атака на Трифонов към Христо Иванов заради декларацията на съпредседателя на ДБ от парламентарната трибуна в четвъртък, когато той даде за пример като добри министри служебните Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. На следващия ден в отговор Тошко Йорданов атакува Василев, че е откраднал интелектуална собственост, а от ИТН нападнаха и Кирил Петков за конфликт на интереси.

“Не иска да реди кабинет и изведнъж излиза и без всякакво предупреждение, предварително да е казал, да търси партньорство, и чете декларация от парламента и казва, че предлага тия. Чакай, бе! Нали нямаше да предлагаш? Ти като какъв се водиш за предлагач? Кога реши в последните дни, че ще предлагаш? Като какъв ги предлагаш? Някой искал ли е да предлагаш нещо? Защо ще предлагаш? Излизаш на избори, печелиш, правиш правителство и тогава предлагаш”, обяви Трифонов, обръщайки се директно към Иванов.

В тази връзка лидерът на ИТН обяви и финал на преговорите. В рамките на следващата седмица, както предвижда конституцията, номинираният за премиер Пламен Николов ще предложи на президента състав на правителството и Румен Радев ще го внесе в парламента. Там, която партия желае, може да го подкрепи, обясни тезата си Трифонов.

“Българите имат нужда от спокойствие, ще видим дали този парламент ще може да им го даде”, каза лидерът на ИТН.

“Изборите са нормалният ход на една демократична държава. Като не могат да се разберат партиите, се отива на избори”, каза Трифонов за опасността и 46-ият парламент да не излъчи кабинет и да се наложат втори предсрочни избори за Народно събрание в рамките на тази година.

“Явно съдебната реформа не е достатъчен мотив”, каза отново по адрес на ДБ той. От думите на Трифонов става ясно, че при преговорите е имало претенции за постове в министерствата на регионалното развитие и на екологията. Не каза обаче от коя партия. В интервюто обаче не се споменаваха никакви други партии от преговарялите с ИТН освен “Демократична България”.

За ИТН властта не е самоцел, заяви още Трифонов.

Лидерът на ИТН обвини колегата си, че двамата не са разговаряли заради реплика на Иванов отпреди дни, че опитал да звъни на Трифонов, но той не му вдигал телефона.

“Аз му се обадих и казах: Ти звъниш явно на някакъв телефон на някой друг, защото на моя нямам обаждания. Искам да направим така, че нещата да са почтени. Ето, сега ми имаш телефона. Да ми се обадиш и каквото има да ми кажеш, за да може съвсем по нормален начин да го обсъдим.

Той не ми се

обади, като се

оказа, че иска да

предлага и да

дава акъли,

да казва какво може и какво не може”, продължи Трифонов.

Според него в момента в парламента всички са срещу всички, което пречело на разговорите. Освен това не харесвали “Има такъв народ”, защото разрушава досегашното статукво.

“В момента всички са срещу всички, не мога да кажа защо. Не сме симпатични на никого. Това в крайна сметка предизвика всичко останало. Да бъдат на първо място отговорни към суверена и тогава да са политически партии. Ще видим как ще реагират”, отговори той на въпрос дали поведението на останалите партии не е безотговорно.

“Не съм водил разговори с никого на тази база”, каза Трифонов пък на въпрос дали не е премината границата с извиването на ръце при преговорите за кабинет.

“Ако е имало такива разговори - дай това и това на нас, може би нямаше да говорим по този начин. Аз продължавам да не се смятам за политик. Граница има. Границата я слага законът, скъпи приятелю Тошко. Явно ги дразни, че не са те кръстили Тодор. Законът казва: предлагаме правителство”, отговори Трифонов.

“Може да си

умен и красив и

същевременно

да си боклук.

Може да си

чалгар и да си

възпитаник на

консерваторията

и да имаш специално отношение към Малер или Шостакович”, каза още лидерът на ИТН.

Трифонов не одобрил Асен Василев за министър на финансите и в първоначалния вариант на правителство, защото според него служебният министър бил твърде ляв. Слави не одобрява тегленето на заеми от държавата, а допълнителни харчове да се правят само при излишъци, стана ясно от думите му.

“Николай Василев е изключително достоен човек с много качества. Решихме да се свържем с хора, които имат опит. А Василев има сериозен опит и когато започнахме да работим, установих, че е кадърен, морален и свестен човек. Имаме еднакви виждания как трябва да изглеждат участниците в един кабинет - професионалисти със сериозни качества и морал. Изненадващо за мен настана неудовлетворение или нежелание да бъде човек, който е имал общо отпреди с властта. Христо Иванов и ДБ започнаха да казват, че е ДПС, защото тогава е участвало ДПС. Тогава Христо Иванов е ГЕРБ. Не можа да отговори защо мисли така”, добави Трифонов.

Интервюто започна със

специално

опровержение, че

лидерът на ИТН е

в лошо

здравословно

състояние

“Слухове за мен е имало, откакто съм в публичното пространство, и повечето от тях са неприятни”, каза той пред Тошко Йорданов.

Слави обвини и медиите, че участвали в атака срещу ИТН и депутата Петър Илиев по слухове, че ще е кандидат за премиер.

“Българската журналистика се превърна в това, което виждаме днес. Без достойнство и самочувствие, без смелост. 11 години показваха как Бойко Борисов реже ленти, ако не реже ленти, как мисирките обикалят около него. Телевизиите получават пари от държавата и си мълчат. В БНТ е сложен Кошлуков да го слуша”, заяви Трифонов.