Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Световната здравна организация (СЗО) наскоро публикува плана си за втория етап от проекта за проследяване източника на новия коронавирус, в който хипотезата, че „Китай нарушава лабораторните процедури и е допуснал изтичане на вируса“, е един от приоритетите на изследванията. Това е в противовес със заключението на СЗО, публикувано в края на март след инспекцията на експертите ѝ в Ухан. В техния доклад се посочва, че „вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория е почти невъзможна“.

Фактът е, че до този момент никой от персонала и аспирантите на Института по вирусология в Ухан не е заразен с новия коронавирус, Там никога не са били провеждани изследвания за засилване функциите на коронавируса, и разбира се там не съществува „изкуствен вирус“.

По-важното е, че експертната група на СЗО бе в Китай два пъти и накрая стигна до заключението, че е почти невъзможно новият коронавирус да е изтекъл от лаборатория. В статия в сп. „Лансет“ от 5 юли 24 световноизвестни експерти за пореден път заявиха, че в момента няма научни доказателства за теорията за изтичането на новия коронавирус от лаборатория. На 7 юли учени от САЩ, Великобритания и Австралия в статията, публикувана в платформата за споделяне на научни данни „Zenodo“, подчертаха, че „няма доказателства за изтичането на новия коронавирус от уханската лаборатория“.

Все повече са доказателствата, според които COVID-19 се е появил на много места по света много по-рано от избухването на епидемията. Например в доклада на американския Национален институт по здравеопазване от юни се посочва, че новият коронавирус се е разпространил в САЩ още през декември 2019 г. Той бе открит в пробите от ноември 2019 г. от отпадъчните води в Бразилия. Представени наскоро резултати от Центъра за изследване на рака в Милано показват, че новият коронавирус вероятно се е появил в страната още през октомври 2019 г. Това е знак, че източниците на заразата трябва да се търсят на различни места по света.

Вирусът е общ враг на човечеството и международната общност може да го победи единствено, ако се обедини и си сътрудничи. До момента 55 държави са предложили на СЗО проследяването на източника на новия коронавирсу да бъде в световен мащаб и да не се политизира. Общо мнение на международната общност е, че проследяването на източниците на вирусите е научен проблем и е недопустима политическа намеса.