Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

COVID-19
COVID-19

На фона на наблюдаваното в повечето балкански държави ново засилване на случаите на Covid-19 страните от региона се опитват да се справят с епидемията, насърчавайки ваксинацията и затягайки отново мерките. Следват новостите в ситуацията около коронавируса на Балканите по държави, информира БТА:

ГЪРЦИЯ
В четвъртък гръцкият парламент гласува законодателни промени, с които ваксинацията става задължителна за заетите в здравеопазването и социалните грижи.
През последните няколко дни дневните случаи в Гърция са около 3 хиляди. До момента в страната са поставени над 10 милиона дози от ваксините, като почти 4,8 милиона гърци са завършили ваксинацията.

Правителството на ХЪРВАТИЯ реши да въведе задължителна имунизация в три сектора - здравеопазване, образование и социални грижи. Задължителното ваксиниране в споменантите три сектора, в които работят около 180 000 души - лекари, медицински сестри, учители, социални работници, ще започне в средата на август или началото на септември.

Междувременно хърватското адриатическо крайбрежие бе преместено от "зелената" в "оранжевата" зона на европейската карта на разпространението на Covid-19. Министърът на вътрешните работи Давор Божинович съобщи, че това ще доведе до нови ограничения, които ще влязат в сила от понеделник в този район.

АЛБАНИЯ съобщи, че около 1,6 милиона дози ваксина са били вече доставени в страната на фона на новини в албанските медии, че Албания изостава с ваксинирането и че случаите на заразяване са се удвоили. До момента почти 1,1 милиона албанци са получили ваксина срещу Covid-19, съобщи в четвъртък министърът на здравеопазването Огерта Манастирлиу Манастирлиу.

Тенденцията на спад на случаите на Covid-19 в СЪРБИЯ не се задържа дълго и на фона на двуцифрен брой на заразените специалистите предупреждават за нова, четвърта вълна на пандемията.
Досега в Сърбия са изолирани осем случая на заразяване с Делта варианта на коронавируса, но реалният им брой със сигурност е по-голям, съобщи министърът на здравеопазването Златибор Лончар.
В Сърбия отново има трицифрен брой заразени от коронавирус, като най-големият проблем в момента е ниската степен на ваксинация сред младите хора. Досега в страната са ваксинирани само 17,42 процента от населението на възраст от 18 до 30 години.

От 17 юли в КИПЪР с разпореждане на министъра на здравеопазването във всички държавни и частни болници се отлагат плановите операции на неспешни случаи, както и приемът на пациенти, чието състояние го позволява. Заповедта не се отнася за доболничната медицинска помощ.

Кипър отчита през последните седмици рязко нарастване на броя на новозаразените, като във вторник за първи път бяха регистрирани над 1000 случая за едно денонощие.

Ваксинацията на населението в БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА продължава да върви бавно, тъй като страната среща проблеми с доставките на поръчаните преди ваксини, които са платени, и сега разчита на чуждестранни дарения. В края на миналата седмица тя прие хърватско дарение от 140 000 дози на ваксината на АстраЗенека, а ЕС й дари 70 000 дози ваксини на Модерна. С тези дарения Босна и Херцеговина ще има на разположение 330 000 дози ваксини против коронавирус.

В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ на 19 юли започна ваксинирането срещу Covid-19 на децата от 12 до 17 години. Паралелно продължава имунизацията на възрастното население.
От министерството на здравеопазването информираха, че в страната са засечени десетина случая на Делта варианта на коронавируса, като нито един от забoлелите не е бил ваксиниран.

Епидемиологичната ситуация се преценява като стабилна, а болниците са празни.

По данни на министерството на здравеопазването на Република Северна Македония на територията на цялата държава поне една доза ваксина против коронавирус са получили 27,5 процента от гражданите

РУМЪНИЯ е използвала малко над половината от получените от Европейския съюз над 17,5 милиона дози ваксини срещу Covid-19. Страната също така е дарила над 550 000 дози ваксина, основно на Република Молдова, и е продала 1,17 милиона дози на Дания.
От началото на ваксинационната кампания на 27 декември 2020 г. в Румъния са поставени 9 281 707 дози ваксина на 4 918 657 души, от които 4 762 837 са получили пълната схема.

Правителството си постави за цел до 1 юли да бъдат ваксинирани 5 милиона души, а до 1 септември - 10 милиона.

Здравните власти в ЧЕРНА ГОРА Mинистерството на здравеопазването смята, че епидемиологичната ситуация е стабилна, със средно 30 нови случая на Covid-19 дневно, което е между 1,5 процента и 2,3 процента от общо тестваните за коронавирус на ден. В страната не е потвърден Делта вариантът на коронавируса.

Над 35 процента от възрастното население са получили две дози от ваксина против коронавирус, а над 100 000 или 15 процента са се заразили с коронавирус. Правителството на Черна гора съобщи, че ще раздава туристически купони в размер 50 евро на всички граждани над 50 години, които са получили първа доза на ваксина против коронавирус през юли.

Делът на позитивните случаи сред изследваните за Covid-19 лица в ТУРЦИЯ се е увеличил двойно през последните дни. На 10 юли положителни са се оказали пробите на 2,4 процента от всички изследвани, а на 20 юли този процент е нараснал на 4,4, показват данните на здравното министерство. Тази седмица страната отчете и 30-процентно увеличение на новите случаи на Covid-19 в сравнение с миналата седмица. Това съобщи в Туитър министърът на здравеопазването на страната Фахреттин Коджа и призова гражданите да не подценяват мерките за предпазване от инфекция.
Дневният брой случаи на заразените с Covid-19 в Турция отново доближава 10 хиляди.