18-годишен, Фердинанд отива да проучва Амазонка

09.09.2018;

Очарован от враните над резиденцията си в София, той я кръщава "Врана"

Цар Фердинанд още няма 13 години, когато близките му с ужас разбират, че той не е роден нито за политик, нито за военен, а за учен. Малкият прекарвал часове в полето, изучавайки птиците, пеперудите и бозайниците.

Често придружавал австрийския принц Рудолф в научните му орнитологични експедиции.

Списание "Нейчър" дори отбелязва, че увлечението на Фердинанд съвсем не било на аматьорско ниво. Напротив, той постепенно

се превърнал в

учен с приноси

в ботаниката и орнитологията, открил редица нови непознати видове.

Една от причините е, че през 1879 г., точно когато навършва 18 години, той и брат му предприемат дълго пътуване из поречието на Амазонка, за да проучат птиците и видовете в Южна Америка. Оттам се връщат с богата колекция от екземпляри, някои от които напълно непознати до момента. По този повод през 1884 г. е публикувана студия, озаглавена “Описание на птиците на принц Фердинанд Сакскобурггота”.

Неслучайно, когато идва поканата да стане княз на България, той е на лов за пеперуди. Пристигайки в София, той се установява в резиденция и първото нещо, което забелязва, са враните, които кръжат над нея. Затова бодро обявява, че тя ще се нарича "Врана".

Постепенно в нея князът развъдил над 400 вида птици. Обхожда всички планини и покорява по-високите върхове, наблюдавайки и описвайки живота там.

Събира екип от най-добрите учени в Европа, сред които и лекаря му Пол Леверкюн, и така до 1907 година Царският естествен музей вече притежава над 8 хил. експоната.

С това не само че става един от най-богатите на Балканите, но вече може достойно да съперничи и на аналозите си в Европа.

Амбициите на царя обаче са по-големи. Той иска Леверкюн да създаде модерна организация на научните институти у нас. Така през 1888 г. е създадена Царската зоологическа градина, година по-късно - Природонаучният музей, Царската научна библиотека, Царските ботанически градини се изграждат до 1912 г., Царската ентомологична станция.

За научните увлечения на царя свидетелства и фактът, че за издръжката на тези институти той е плащал с лични средства чрез Царската цивилна листа.

След тях са открити Държавният университет, Художествената академия, Духовната семинария и няколко технически училища.

Вероятно затова казват, че невероятният икономически бум след Освобождението е резултат и от духовното пробуждане, независимо от изтощителните войни и националните катастрофи. 

Как 30-ина години след турското робство България става една от силните икономики в Европа, четете в хартиеното издание. 

Още от Досие

Как оцелява Тръмп след поражението

l Два варианта - да търси съюзници в други партии или да засили ексцентричните си изказвания l Докато ще опитва да прекрати “руското дело”, демократите в Камарата на представителите ще го принуждават

Прецедентите: гей, барманка и мъртвец спечелиха гласовете

За първи път в САЩ избраха губернатор, който открито признава хомосексуалната си ориентация. Най-младата жена в Конгреса стана 29-годишна бивша барманка.

За първи път мюсюлманки, индианки и бежанки в Конгреса

Истинската победа на междинните избори в САЩ тази година е за жените, категорични са анализатори. 112 дами влизат в Конгреса, което е рекорден брой. Много от тях също са прецедент.

Нова Студена война. Путин и Си Дзинпин в остра въоръжена надпревара с Тръмп

Американският президент заплаши да напусне споразумението за разоръжаване, а Ким - че ще възобнови ядрените си опити Вашингтон наистина ли не разбира до какво може да доведе това,

Анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев: САЩ и НАТО разбраха играта на Путин и приключиха с компромисите

- Г-н Василев, след събитията от последните седмици смятате ли, че сме на прага на нова студена война - Полша настоява за американски военни бази, Беларус - за руски ядрени оръжия, НАТО,

Боян Чуков, бивш шеф на Съвета за сигурност към Министерския съвет при Сергей Станишев: Споразумението не е изгодно нито за Русия, нито за Щатите

- Г-н Чуков, имат ли основание опасенията, че сме свидетели на нова студена война? - Някои считат, че тъй като сме свидетели на конфронтация между Вашингтон и Москва подобно на периода 1946-1989 г.

5 нови вида оръжие, които променят света

Извън познатите до момента оръжия суперсилите разработват постоянно нови видове с различно предназначение. Първото от тях е неврооръжието, пише сп. "Нешънъл дифенс".

Легендарни наши парчета се оказаха чужди

Музиката на голям брой от най-обичаните парчета на родни естрадни и рок изпълнители е чужда. По принцип чужди песни в репертоара си имат и най-известните певци в световен мащаб.

Най-спорните музикални имитации

За много известни български шлагери има недоказани слухове, че са заимствани от чужди парчета. Все пак, ако се опитате да запеете класиката на Оскар Бентън от 1982 година I Believe In Love малко

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.