Едрият алкохолен бизнесмен Миню Стайков в ареста - мирише на нелегални цигари и неплатени данъци

05.09.2018;

70 милиона лева за две години са щетите от тайния бизнес, твърдят засега прокурорите За кмета на Карнобат, в чийто имот е била разположена цигарената фабрика, акцията не е политическа

Шест дни след като бяха обявени за издирване Ветко и Маринела Арабаджиеви във връзка с проверки за ДДС измами, се оказва, че в полезрението на спецпрокуратурата от 2 месеца е и техният бивш сват - бизнесменът и собственик на Винпром и земеделски дружества Миню Стайков. Въпреки че двете акции на спецпрокуратурата срещу милионерските фамилии се случиха една след друга, между тях според обвинението няма нищо общо.

"Няма връзка - обясни на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. - Те са с различен предмет и период на разследване."

Причината да се търси съвпадение между двата случая е, че преди 7 години синът на Миню Стайков - Стайко, се ожени за дъщерята на Арабаджиеви - Александра. (Подробности четете на 8-10 стр.). Двамата имат момиченце, но миналата година се разделиха.

Шефът националното следствие Борислав Сарафов отиде на крака до село Венец и обяви, че разбитата нелегална фабрика за цигари е причината за ареста на едрия бизнесмен Миню Стайков. Спецпрокуратурата проверява 70 обекта, свързани с тази фамилия, и заговори за 70 милиона лева щети за бюджета в последните две години.

Сарафов на място ръководи претърсванията. Според него разследването за пране на пари започва след като е разбит нелегалният бизнес с цигари. Както и в случая с Арабаджиеви, така и сега прокуратурата трябва да установи има ли укриване на налози. Разследващите проверяват версията дали пари от нелегалните папироси са изпирани през "Винпром Карнобат". Именно по тази причина в предприятието за производство на алкохол се извършват проверки, включително и от служители на НАП.

На въпрос на "168 часа" какви са данните им на този етап, говорителят на НАП Росен Бъчваров отговори: "НАП няма отношение към този случай, засега само прокуратурата се занимава с него".

"Ще видите преди 2 месеца в медиите публикации за открита фабрика за незаконно производство на цигари в Карнобат с изключително модерно оборудване, може би

най-доброто

в България

- обясни Гешев за акцията. - Печалбата е била 6 млн. лева на месец. Работниците са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, докато са работили, имали са спални помещения, кухня, фитнес. Сградата е собственост на сина на кмета на Карнобат, дадена е под наем на фирма. Както е традиционно в тези случаи, или фирмата е на някой чужденец, или на някой социално слаб, който не знае, че има фирма и той е наемател на тази сграда."

Кметът на Карнобат Георги Димитров, който допреди години бе лидерът на БСП в региона, а сега е от АБВ, не смята, че акцията е политическа. Той не знаел на кого е отдал синът му Иван Димитров помещенията, в които е била фабриката. Кметската фамилия вземала по 6 хиляди лева месечен наем с ДДС. Георги Димитров твърди, че не е влизал в цеха от 10 години.

Според Гешев разследването, проверяващо как са изпирани парите от въпросната незаконна фабрика, разположена в кметския имот в Карнобат, касае множество фирми.

"Дали Миню Стайков има директна връзка с тази фабрика, ще стане ясно, ако бъдат повдигнати обвинения - обясни още Гешев. - Към този момент, ако се повдигнат обвинения на Миню Стайков, има достатъчно доказателства за виновността му в извършване на конкретно престъпление. Към този момент няма обвиняеми."

Според Гешев се проверява дали "декларираните продажби съответстват на произведената стока. Дали се спазва акцизният режим".

"Много други проверки се извършват, даже в момента НАП извършва проверки в тези фабрики - поясни Гешев. - „Винпром Карнобат“ ООД не може да участва, ако някой укрива данъци и извършва данъчни престъпления, защото това са физически лица. Във връзка с това в множество други фирми се извършват проверки. В утрешния ден ще знаем с какви доказателства разполагаме."

За първи път през 2002 г. името на компанията, собственик на винпрома - "СИС Индустрийс", попада в полезрението на разследващи при спецакция "Градус". При управлението на премиера Иван Костов тя имаше за цел пресичане на контрабандата на алкохол. Година по-късно Миню е удостоен с юбилеен медал "100 години Илинденско-Преображенско въстание" като поддръжник на тракийската кауза, а наградата му я връчи лично президентът Георги Първанов.

Защо през 2005 г. името на фирмата отново влезе в медиите, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Спецпрокуратурата проверява 70 обекта, свързани с Миню Стайков

Още от Афера

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Защо свързват изчезналата Емануела Орланди с ДС и Щази: Разчитат ДНК анализ да разкрие загадка отпреди 35 години

Случайно намерен скелет в римска сграда във Ватикана отново съживи спомена за мистериозното изчезване на младо момиче преди 35 години. Мрачната загадка от времето на студената война е свързвана с

Мафиотски бос бе убит брутално в щатски затвор заради "нечестив съюз" с ФБР

l 89-годишният Джеймс (Уайти) Бълджър бил бит с катинар в чорап, опитали се да му извадят очите и да му отрежат езика - отмъщение срещу информатори “Моят живот беше пропилян по най-глупав начин,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.