Кръвожадни терористи и ислямисти гонят африканците към Европа

07.09.2018;

Жертвите им са 20 хиляди души годишно 

Западното образование е обявено за греховно

Статистически данни за 2017 г. показват, че Африка е един от континентите с най-бързо разрастващ се тероризъм. Оказва се, че през 2015 г. смъртните случаи вследствие на терористични атаки доближават застрашителните 20 хиляди души на година. Стотици хора са вербувани за привърженици на една или друга организация, а жени и непълнолетни деца почти всеки ден стават жертви на похищения.

"Боко Харам" е една от най-известните радикални групи на континента. Тя възниква в Нигерия, а основната й цел е въвеждане на шeриата на цялата територия на страната и изкореняване на западния начин на живот. Десетки пъти името й се е свързвало с отвличания на хора, а при последното през февруари тази година бяха похитени 111 момичета.

Дейността на организацията е концентрирана основно в северните нигерийски щати Йобе, Кано, Баучи, Борно и Кадуна. Според нейните привърженици "западното образование е греховно" и трябва да бъде изкоренено Последователите на организацията носят дълги бради и червени или черни чалми. Те се молят в отделни джамии в градовете Майдугури, Кано и Сокото.

През 2015 година терористите от "Боко Харам" поставиха рекорд, отвличайки над 400 жени и деца при изтеглянето си от северния нигерийски град Дамасак. Не по-малко известна е и организацията "Ал Кайда в ислямския Магреб", действаща основно в Алжир.

Тя е отговорна за експлозията на бомба на 11 април 2007 г. в столицата, която причини смъртта на 24-ма души и рани още 222-ма. В Либия тероризмът също "процъфтява", а все повече хора се присъединяват към една от петте основни организации - "Ансар ал Шария Либия", "Ал Мурабитун", "Уалият Барка", "Уалият Фаззан", "Уалият Тарабулус". Най-голяма от тях е "Ансар ал Шария Либия". През 2012 г. тя бе заподозряна за убийството на посланика на САЩ в Либия Кристофър Стивънс и други трима служители.

Какви групи вилнеят в Египет и Тунис, четете в хартиеното издание.

Още от Репортаж

Идват още облаци, дъжд и сняг

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг.

Софийски градски съд: Присъдата по “Алабин” е постановена единодушно

Давността за престъплението, в което са обвинени бизнесменът Георги Кирчев и още трима, изтича на 19 септември 2021 г. “Присъдата по делото “Алабин” е постановена при пълно единодушие на тричленния

Пионерски круиз по р. Дунав

Точно в три следобед всеки божи ден над задрямала България прозвучаваше ясен мъжки или женски глас: “Говори Радио София. Говори Радио София. Предаваме сведения за нивото на река Дунав в сантиметри”...

Обрат! Красимир убил Ангел във влака, а топеше сестра си

Красимир Мутафчийски е убил вчера във влака Пловдив-София 50 годишния Ангел Цветков, а не сестра му Запринка, както той се опитваше да я натопи пред разследващите.

Откриха останките на аржентинската подводница "Сан Хуан", изчезнала преди една година с 44 души екипаж. Подводен миниробот я локализира на 800 м дълбочина в Атлантическия океан

Останките на аржентинската подводница "Сан Хуан", изчезнала преди една година с 44 души екипаж, бяха открити в Атлантическия океан, предадоха световните агенции,

Фандъкова: Оставката на Симеонов е очаквано и добро решение

Оставката на Валери Симеонов е очаквано и добро решение, което да позволи дa продължи промяната в законодателството за децата с увреждания. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова

Фандъкова: Закъснялото решение на Симеонов доведе до нагнетяване на напрежението

Добро е решението за оставката на Валери Симеонов, но да не забравяме, че ситуацията е предизборна и доста политически сили се възползват от всяко недоволство. Това каза зам.

Каракачанов: Чакаме Валери Симеонов да предложи нов вицепремиер

Думите на Петър Петров сигурно са провокирали оставката "Най-вероятно ще предложим нов вицепремиер, но кой ще бъде той е въпрос на обсъждане. Това не е пост, който трябва да определя аз или ВМРО.

Каракачанов: Чакаме Валери Симеонов да предложи нов вицепремиер

Думите на Петър Петров сигурно са провокирали оставката "Най-вероятно ще предложим нов вицепремиер, но кой ще бъде той е въпрос на обсъждане. Това не е пост, който трябва да определя аз или ВМРО.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.