Християнски светци наследяват древни тракийски богове

02.09.2018;

Странджа е планина, вплела в себе си цвета на различни религии, вярвания и обичаи, които и днес привличат изследователи и туристи.

През последните години девственото кътче все повече се открива за любопитните зрители, а пограничната община Малко Търново успешно прилага модела на културния и поклонническия туризъм.

"Изцяло сме се отдали на това, имаме привилегията да разполагаме с културноисторическо наследство, което трябва да развиваме. За съжаление Странджа е като отлъчена, забравена е, а това е тъжно и страшно. Донякъде се дължи и на факта, че допреди години достъпът бе ограничен,

имаше

гранични зони,

през които се преминаваше само с пътен лист. Истината обаче е, че държавата е длъжник на Странджата", смята кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Макар позабравени от държавата, жителите на странджанските села ревностно пазят и тачат обичаите и традиците си. В странджанския фолклор Огънят, Скалата, Слънцето и Великата богиня майка са именувани с християнски имена, тъй като тук християнските светци са наследили тракийските богове.

"В тази дълбоко пазена вяра все още се долавя почитането на предхристиянски богове и стихии. Старото тракийско население, живяло поне от II хил. пр.Хр. по тези земи, първо се славянизира, но същевременно влиза в контакт с византийския културен кръг. Когато в тази част на Балканския полуостров идват турците, те завладяват една област, която около четири столетия е преминавала ту в български, ту във византийски ръце и над която не е упражняван едностранен военнополитически контрол. Това спомага за естественото съхранение на най-силните антични вярвания в народната култура", разказва директорът на Историческия музей в Малко Търново Ивелина Иванова.

Според изследователи много от реликтите, които се определят като остатъци от културата на траките, се локализират най-вече в Странджа заради географската й откъснатост и специфична историческа съдба. Предполага се, че тук

до най-късен исторически период се запазва

значително многобройно тракийско население, което пази своите традиции.

Точно по тази причина рупската етнографска група (територията на днешните общини Малко Търново, Царево, Приморско и Созопол), съхранява обичаи като нестинарство, Бял кукер, почита светилища с лечебна вода, свързани със светци, които наследяват характерите на старите божества.

Отбелязването на религиозни празници, които в Странджа се наричат "панагири", е основно през пролетта и лятото. И това не е случайно - празниците са свързани с определени слънчеви фази.

В такава фаза е денят на най-почитаната светица в Странджа - Марина. Тя е патрон на много селища в планината, на аязма и параклиси в землищата на всички странджански села без изключение!

Почитана е като лечителка

и е наричана

Огнена Марина,

защото това е стихията, която управлява, а денят й е един от Горещниците. Марина е господарка и на змиите, тя владее земните стихии и се почита в пещери. Странджанска песен разказва, че е зачената от своята майка с помощта на Слънцето. Майката царица обещала на Слънцето, че ако се роди момиче, ще му го предаде в служба. Но тя скрива Марина и я отглежда в пещера. Марина все пак е открадната от Слънцето, тогава започват и нейните чудеса, разказват възрастни обитатели на мистичната планина.

Един от най-значимите и тачени празници в Странджа е

нестинарският панагир при

Голямата аязма

Всяка година в последната неделя на месец май, неделята преди празника на св. св. Константин и Елена (3 юни по стар стил) нестинари от селата Българи, Кости, Кондолово, Граматиково, Сливарово, но и от други странджански села, са ходели на място, наричано Влахов дол, или още Припор, Голямата аязма, Родината.

Според легендите, предавани в нестинарските родове, в Голямата аязма е съществувало селище, в което се е зародила вярата в светците Константин и Елена и огнената обредност в тяхна чест.

Там са се родили и първите нестинари,

след което са се разселили по другите села. Заради това в техните представи Голямата аязма се въприема като Родината.

Според древни предания на това място светците Константин и Елена били намерени мъртви. Там св. Костадин (така в Странджа наричат св. Константин) се явявал и е проговорил на хората да стъкмят голям огън и да тъпчат в жаравата му. Всяка година жители от странджанските селища правят

общ панагир, като всяко село имало своя олтар-одърче

Пет са одърчетата на Влахов дол - на Българи, Кости, Граматиково, Кондолово и Сливарово, пет са били и нестинарските шествия, които се стичали от различни посоки в планината. Смята се, че през 1947 г. е последната среща на братята нестинари в Родината, после мястото е изоставено и забравено.

През 1986 г. все още е можело да се видят разрушените дървени конструкции на одърчетата на петте нестинарски села. През 2005 г. обаче мястото, помнено само от най-възрастните, е възстановено и на Голямата аязма отново започват да прииждат нестинари.

Странджа е и единственото място, в което

съществува т.нар. Бял кукер, наричан още Кукер без маска

Той е облечен в бели агнешки кожи, а лицето му е намазано със сажди. Ритуалът се прави винаги на Сирни заговезни, за да изгони бесовете, злите сили и зимата.

Според етнографа Горан Стефанов празнуването на Белия кукер е част от живото наследство на Странджа.

"Кукерът тук е само един, а дружината му се състои от различни персонажи. Основната цел е да бъде пресъздадено битието на обратно, затова се играе т.нар."обратно" хоро. След това идва 40-дневният великденски пост, през който старото време трябва да се възроди наново и да възкръсне новият аграрен цикъл за нов живот", обяснява Стефанов. Празникът продължава през целия ден и завършва с традиционния обред "Пали-кош", символ на края на зимата и настъпването на пролетта.

Още от Досие

Нова Студена война. Путин и Си Дзинпин в остра въоръжена надпревара с Тръмп

Американският президент заплаши да напусне споразумението за разоръжаване, а Ким - че ще възобнови ядрените си опити Вашингтон наистина ли не разбира до какво може да доведе това,

Анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев: САЩ и НАТО разбраха играта на Путин и приключиха с компромисите

- Г-н Василев, след събитията от последните седмици смятате ли, че сме на прага на нова студена война - Полша настоява за американски военни бази, Беларус - за руски ядрени оръжия, НАТО,

Боян Чуков, бивш шеф на Съвета за сигурност към Министерския съвет при Сергей Станишев: Споразумението не е изгодно нито за Русия, нито за Щатите

- Г-н Чуков, имат ли основание опасенията, че сме свидетели на нова студена война? - Някои считат, че тъй като сме свидетели на конфронтация между Вашингтон и Москва подобно на периода 1946-1989 г.

5 нови вида оръжие, които променят света

Извън познатите до момента оръжия суперсилите разработват постоянно нови видове с различно предназначение. Първото от тях е неврооръжието, пише сп. "Нешънъл дифенс".

Легендарни наши парчета се оказаха чужди

Музиката на голям брой от най-обичаните парчета на родни естрадни и рок изпълнители е чужда. По принцип чужди песни в репертоара си имат и най-известните певци в световен мащаб.

Най-спорните музикални имитации

За много известни български шлагери има недоказани слухове, че са заимствани от чужди парчета. Все пак, ако се опитате да запеете класиката на Оскар Бентън от 1982 година I Believe In Love малко

Откраднат ли е проектът за паметника на Бузлуджа: "Летящата чиния" е трябвало да бъде модерно кафене в София

Първоначално "летящата чиния" е трябвало да бъде модерно кафене в София, твърдят роднини на арх. Ерослав Станков Проектът за паметника на Бузлуджа, символ на поколения комунисти и социалисти,

Арх. Георги Стоилов: Бузлуджа е на народа

- Господин Стоилов, познавахте ли арх. Ерослав Станков , който е създал сградата на цирка в София? - Не. - Арх. Станков е автор и на проект за модерно кафене в езерото Ариана в София и негови роднини

С баба ми през 1918 г. във II софийска девическа прогимназия: Забранено е на ученици да се скитат

Първи учебен ден с баба ми през 1918 г. във II софийска девическа прогимназия На откритата картичка с триъгълно пощенско клеймо “В. С.”- студийно фото на три малки дечица в цъфнала градина с конче,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.