В мазето на “Врана” имало хлебарки, въшки и боклуци, царят ремонтирал за 1,3 млн. лв.

01.09.2018;

Симеон лично намерил оригинални стъкълца от витражите и ги пратил за мостра във Франция

По негови спомени възстановили портала от гранит и ковано желязо

Покривът на двореца бил пробит, служители на общината при всеки дъжд носели кофи, за да събират водата

Свидетелски показания разкриват в какво окаяно състояние е бил дворецът "Врана" през 2000 г., когато Столичната община го прехвърля на Симеон Втори, макар че сега съдът прецени, че тя не го е владяла и не е имала право на сделка.

Ексградоначалникът Стефан Софиянски също е разпитан. Той обяснил, че разрешил на Сакскобургготски да направи ремонт, защото общината нямала средства за това.

Царят е направил подобрения, за които е платил 1 323 945 лв. Какво включва тази солидна сума?

Покривът на двореца бил пробит, виждало се небето, а при всеки дъжд местният район "Искър" изпращал работници да слагат кофи, за да се събира водата. Това е разказал бивш кмет на общнската структура.

Когато двете жилищни постройки били във владение на УБО преди 1989 г., основната била подложена на грандиозен ремонт.

Стените на третия етаж били съборени,

за да се отвори по-голямо пространство за просторно помещение. За какво е служило и дали изобщо е изпълнило предназначението си, не е ясно.

Освен това охранителите на комунистическата номенклатура били изтръгнали вградените вани, за да правят апартаменти за високопоставени гости.

Големи поражения имало и в кухнята. Тя била цялата в дупки, защото дъските били изкъртени.

Царят много държал на портала пред имението и по неговите лични спомени бил изграден отново от гранит и ковано желязо, тъй като старият бил изкъртен.

Сакскобургготски помогнал и при намирането на оригинални стъкълца от т.нар. маркиза - витражите на двореца. Въпреки изтеклото време имало стъклени парченца по ъглите. Бившият премиер изпратил мострите на свои познати във Франция, за да изработят почти същите. Същевременно майсторите направили цялостно заснемане, изготвили проект за възстановяване и докарали специално лято стъкло от работилницата, посочена от Симеон, за да може маркизата да бъде възстановена в първоначалния си вид.

Освен покрива течала и терасата над главния вход на двореца. Затова строителите сменили част от каменната облицовка. Течът бил отстранен със специални химически агенти, които проникват вътре в материала. Течове имало и под самия покрив, но там положението било по-добро, затова само закърпили дупките.

Ремонтиран бил и таванът на самия вход. Всичко това е

платил по банков път лично Симеон Сакскобургготски

на наетата фирма, твърдят свидетелите.

Най-много работа майсторите трябвало да свършат в царската баня, защото част от паркета на входа й била изгнил. Изработили нов, както и обновили замазката на помещението, преградили душ кабината от ваната. Нови две бани били изградени в мазето и на тавана. Царят специално поискал теракота от Испания.

Но преди всичко била изкъртена старата мазилка с чук и секач, прокаран бил нов водопровод. Старата канализация от времето на цар Борис била немска, на тръбите

още се четяла марката "Круп"

Тъй като сградата е от началото на XX век, се наложило да се прави замазка от 7-8 см, за да не влиза влага.

В мазето имало хлебарки, въшки и влага, разказват още свидетелите. Първоначално се наложило да се изхвърлят всички боклуци, които били натоварени на 3-4 контейнера.

Проблем имало с електрозахранването. То било много слабо, заради което прокарали нов кабел, но той не свършил работа. Накрая поставили агрегат.

В подземието било направено ново помещение с два самостоятелни италиански котела. Между тях е изградена стена и има една цистерна от 4000 л, която се пълни всеки месец с нафта и нагрява топлата вода.

Тя се качва нагоре

с три помпи

На покрива пък имало 5 гръмоотвода още от едно време.

Кабинетът на Сакскобургготски, който е 70 квадрата, бил с дървен таван, а куполът - боядисан. Паркетът в него бил шлайфан на ръка.

Другото място с дървен таван е само на входа в т.нар. червен салон. Всички останали са гипсови.

Крилата на всички 48 прозореца в сградата били сваляни едно по едно и почиствани със сешоар, защото Симеон искал да се върне оригиналният дървен цвят.

Само вратата на входа, понеже е тежка, не била почистена основно, а мината само с лак. Дръжките на вратите и прозорците били свалени, изчистени и полирани. Щорите били откарани в Пазарджик и там били изчистени с песъкоструйка.

Цокълът на фасадите, дебел 1 метър, бил отронен до камък. За да се застраховат, майсторите направили нова мазилка с цокъл от 120 м.

Съдът призна разходите

на Сакскобургготски за подобрения на имота, така че държавата трябва да му изплати похарчената сума. Въпреки това той и сестра му са обявени за недобросъвестни владелци.

Четете още:

Защо Конституционният съд върна имотите на царя

Проклятие преследва 97 години Кобургите

Още от Скандал

Благоевградската Моника Белучи: С голота се боря за по-високи заплати

l “Аз съм Скорпион, много съм пряма, душата ми е добричка, но устата ми е голяма”, казва общинският съветник Злата Ризова l “Цял живот оспорвам мита, че щом съм хубавка,

60-годишна царица на ромите има 400 луксозни коли, замък и хотели в Италия. Успява да измами социалните, че е бедна и получава 70 хил. евро помощи

60-годишната Сена Халилович, която се представяла пред италианските власти за бедна и непритежаваща нищо, всъщност била собственичка на 400 луксозни коли, замък, хотел и няколко вили с басейни.

Писателят психиатър Калин Терзийски: Богатите смятат кичозните си палати за кокетни домове на осъществените мечти

Мярата за умереност и оливане се намира чрез повечко четене - Стремежът към кича, към затварянето в домове “мавзолеи” от злато и скъпоценности на нашите олигарси може ли да издава личностни проблеми?

Защо BG олигарсите обичат кича?

Сравняват ги с пубертети и тийнейджъри, които парадират с характерните за групата им атрибути Част от милионерите са амбициозни провинциалисти, получили неочаквано богатство “168 часа” потърси

Българите копират от световните олигарси

Сватбата на Лолита Османова и Гаспар Авдолян е в залата на оскарите “Долби тиътър” в Лос Анджелис, на нея пее Лейди Гага Грузинецът Бидзина Иванишвили е поставил надпис “Добре дошли в къщата на

Вода от Черно море за басейна на Баневи в "Бояна". Поръчали за него и пейка, дълга 7 метра

l Семейството не използвало една и съща фирма втори път, защото все се пазарели за по-малко пари l Заради горчивия си опит майстори приемат да работят с BG олигарси само ако им платят

Сценарий "Виденов" за сваляне на Корнелия Нинова

Писмото на 50-имата социалисти по повод рокадите в “Дума” напомня за 19-имата, отстранили бившия премиер от лидерското място в БСП Преди 22 г. в групата са Лилов, Боков, Поптодорова, Калфин,

Арестуваха сем. Баневи във Франция. Спецпрокуратурата нищи данъчни и финансови машинации в "Полимери"

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД, информираха от прокуратурата.

Мистериозният брат на Живков - скрит като касиер в Берн

Пълна мистерия обгражда брата на Тодор Живков, за когото се знае малко или почти нищо. Абсолютно всички, които са го познавали, макар и бегло, реагират по един и същи начин: "А,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.