Шофьорът на автобуса: Живот назаем

29.08.2018;

Григор Григоров е бивш полицай, но има 3 акта и 7 фиша

Купува си бус, но той веднага изгаря в сервиз

Шофьорът на автобуса ковчег Григор Григоров винаги е живеел на кредити. Това сподели пред "168 часа" Румен Захариев, познат на Григоров.

"Справяше се с пари от банките, но никога не е имал проблем с това - разказва Захариев. - Той е бивш полицай и живее в Божурище. Когато реши да се занимава с този бизнес, с голяма трудност беше събрал пари и си купи бус. Откара го на сервиз, за да го погледнат, но помещението се запали. Превозното средство изгоря вътре.

Григор го изживя доста тежко."

Въпреки че 59-годишният шофьор е бивш полицай, а свидетелството му за управление е от 1977 г., той има 3 акта за шофиране без колан и 7 фиша - за превишена скорост и липса на книжка.

"Кой няма фиш за без колан или за 15 км/ч над позволеното - пита Захариев. - Това не трябва да е ключов фактор. Григоров е добър човек и готин пич. Но не знам как ще приеме подобна травма. Обвиниха го за смъртта на 17-те души. Това не е правилно. Разбрах, че е изпаднал в шок, когато е осъзнал какво се е случило."

Всъщност след катастрофата шофьорът, потресен от всичко, решава да се хвърли в близката река. Хората, които се притекли на помощ, успели да го спрат в последния момент.

Въпреки че Григор Григоров беше настанен в болница "Царица Йоанна", за да бъде стабилизиран, шокът за него стана още по-тежък. Софийската окръжна прокуратура го привлече като обвиняем.

Във вторник сутринта той беше преместен в килия на следствения арест на столичния бул. "Г. М. Димитров".

Григоров е задържан за 72 ч. от прокурор. Обвинен е за причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души и нанасяне на телесни повреди на 21 ранени. Според прокуратурата

той е нарушил правилата

за движение, след като е превишил скоростта с 13 км/ч при разрешени 40. Данните за скоростта са по информация от тахошайбата на рейса.

След като му повдигнаха обвинение в неделя, Григоров не е давал обяснения пред разследващите. Но проучването продължава и във фирмата, извършвала ремонтите в този участък.

На извънредното заседание на Министерския съвет бе констатирано, че автобусът ковчег не е преминал и задължителния технически преглед.

Последната проверка на превозното средство е извършена през април, когато не са открити никакви нарушения, а срокът за следващия е изтекъл на 5 август.

"Не знам как е пропуснал да го направи, явно е забравил - споделя Захариев. -

Винаги беше изряден

и се отнасяше добре с хората. Обичаше си работата. Освен рейса, с който стана катастрофата, има още 2 буса."

Всъщност автобусът ковчег е регистриран на фирмата на Григор Григоров "Мобилус 5" ООД, която е с валиден лиценз до 2027 г.

От проверката стана ясно, че шофьорът на автобуса също притежава всички необходими документи за правоспособност и е с достатъчно опит.

Още от Разследване

Офицер от разузнаването разказва как ДС участва в преврата срещу Тодор Живков

РЪКОВОДСТВОТО на българското разузнаване е съпричастно към преврата срещу Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Този малко известен факт разкри пред "168 часа" офицерът от Първо главно управление (ПГУ

Делва колкото човешки бой с 850 златни и сребърни монети

l Това е най-богатото османско съкровище по Черноморието l Малко глинено гърне със злато и сребро изскача два месеца по-рано на Калиакра l Сдружение издава в сборник най-важните

Журналист пуснал предварително новината за атентата в "Света Неделя". Най-кървавият в българската история - 280 души загиват

Съобщение във вестника на Йосиф Хербст описва терористичния акт, както е бил планиран, но не и както е извършен

България първа надига глава след Сталин

Добре укривани през годините исторически сведения сочат България като първата страна от Източния блок, в която е имало масово и открито изразено недоволство от комунистическата власт след кончината

Вакарелско овчарче написало химн на Харвард

В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език.

Проклятие преследва атентаторите от "Света Неделя", нито един от преките извършители не умира от естествена смърт!

Конспираторите, погубили над 200 души, издъхват на бесило, в концлагери, катастрофи и от куршум в главата

Разстрелват посланика ни в ООН, след като опитва да осветли агенти на Гешев в БКП

"Къде са другите днес, ако не сред ръководните среди на партията и държавата?", питал осъдиният на смърт дипломат.

Легендарният Боб Удуърд, свалил Никсън, е на път да събори и Тръмп

l В новата си книга героят от “Уотъргейт” разкрива шокиращи подробности: l Как президентът наредил на шефа на Пентагона да ликвидира Башар Асад l “Умственият му капацитет е като на петокласник”,

Секретен доклад твърди: Саудитска Арабия стои зад атентатите от 11 септември. Подозират, че тогавашният президент Джордж Буш е знаел за заговора

На 15 юли най-накрая бяха разсекретени 28 страници от официалния доклад за атентатите от 11 септември. Това съвпадна с опита за военен преврат с Турция и така медиите не обърнаха внимания на тези

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.