Лицемерието на движението #MeToo. Една от основателките му спала с непълнолетен и му платила да си мълчи

03.09.2018;

Една от основателките му е обвинена в сексуален тормоз

Само преди няколко месеца във вселената на Холивуд започна, както Уди Алън се изрази, "лов на вещици". Стотици жени нападнаха актьори и продуценти с обвинения за сексуален тормоз. Най-тежки бяха обвиненията срещу Харви Уайнстийн, срещу когото скочиха 87 жени. Някои от тях дори и изнасилени от него. Днес Уайнстийн вече е подсъдим. Но колкото и да е помогнало движението #MeToo, толкова и е навредило на кариерите на хора, за които не е сигурно, че са посегнали на някого, а по-скоро са станали жертва на лъжа.

В последнага седмица лицемерието на организацията #MeToo достигна нов връх. Една от основателките му и бивша съпруга на Антъни Бурдейн - Ейжа Ардженто, също бе обвинена в сексуален тормоз над малолетен актьор, а малко по-късно снимки на тях двамата в леглото изплуваха в медиите.

Историята на Ардженто с Уайнстийн би накарала всяка жена да настръхне. През 1997 година актрисата приела покана на продуцента за купон, ала когато отишла там, установила, че в апартамента няма никой друг освен тях двамата.

Уайнстийн излязъл от банята по халат и с лосион за масаж в ръка, тя се опитала да протестира, но била толкова уплашена, че не успяла да се съпротивлява. Тогава Уайнстийн вдигнал полата й и започнал да й прави кунилингус.

Ардженто споделя пред в. "Ню Йоркър", че дълги години се е обвинявала за това, че не е намерила сили да се отдръпне, и е била силно травмирана от случилото се. Чувството й за вина и неспособността да разкаже за тази случка се задълбочавало и от факта, че тя няколко пъти е правила секс доброволно с него и приемала неговата помощ, за да получи роли в някои от филмите на компанията му.

Макар Ейжа да е разказвала през сълзи тази история многократно след избухването на всички жени срещу Уайнстийн, се оказва, че тя е нанесла подобна травма на съвсем млад актьор, който играел неин син в лентата "Сърцето лъже за всичко".

Годината е 2013, Джими Бенет е на 17, а Ардженто е на 37. Лентата, в която двамата са си партнирали, е излязла на голям екран преди десет години.

След края на снимките двамата продължили да поддържат контакт. Тя влязла в ролята на негов ментор до момента, в който не помолила семейството му да го остави при нея в хотелската й стая в Калифорния.

Актрисата дала на Бенет алкохол, а след това му налетяла. Започнала да го целува, блъснала го на леглото, правила орален секс с него, а след това се качила отгорему. Всичко това е описано в документи, публикувани от "Ню Йорк Таймс".

Случката толкова травмирала младежа, че сложила край на кариерата му, но въпреки това дълго време той предпочитал да си мълчи, отколкото да разгласява случилото се. До преди няколко месеца, когато Ейжа Ардженто не започнала да му изплаща 380 хил. долара, за да си мълчи.

Разбира се, актрисата отрича всички тези обвинения в отворено писмо до в. "Ню Йорк Таймс". Същата медия, която помогна на жените да изразят своята позиция.

"Силно отричам фактите от статията, публикувана на 20 август 2018, която циркулира в новините тук и по света. Много съм шокирана и наранена от това, че чета новини, които са абсолютно неверни. Никога не съм имала никакъв сексуален контакт с Бенет - пише Ардженто и продължава. - С него ме свързва само приятелство, което приключи след моите обвинения към Уайнстийн. Бенет, който тогава имаше финансови проблеми и дори беше предприел съдебни действия срещу собственото си семейство, търсейки милиони заради нанесени вреди, неочаквано потърси пари и от мен. Бенет познаваше съпруга ми, Антъни Бурдейн, и знаеше, че е човек с големи финансови възможности.

Антъни настоя въпросът да бъде решен лично. Това искаше и Бенет. Съпругът ми се страхуваше от възможната негативна публична светлина, в която ще ни представи човек като него. Просто решихме да отговорим на молбата на Бенет за помощ, а Антъни лично се зае да му помогне финансово, за да е сигурен, че момчето повече няма да се меси в живота ни."

В началото тази история звучеше правдоподобно, докато американският таблоид TMZ не се намеси в ситуацията с нови доказателства. На сайта си те публикуваха снимка на Ардженто и Бенет голи в леглото. Медията дори се е добрала до чатове на актрисата с нейна приятелка, след като историята се е появила на бял свят.

Те гласят: "Правих секс с него и се почувствах странно. Не знаех, че е непълнолетен, докато не получих писмото."

После двете се опитват да измислят план, с който да обяснят всички подробности около случая, а Ардженто е толкова отчаяна, че казва, че ще се премести в Африка, ако нещо се случи с кариерата й. Също така обяснява, че когато тя е била на 17, е имала връзка с мъж на 33 години и това не представлявало проблем за никого.

TMZ публикуват и снимка на писмо, което Джими оставя на Ейжа, в което той обяснява колко много се радва, че тя е в живота му и няма търпение двамата отново да се срещнат. Актрисата пък отговаря на тази история с друго обвинение - че е получавала негови голи снимки и съобщения в продължение на цели две години, преда да бъде намесен и Антъни Бурдейн, който да плати на младежа да си мълчи. На приятелката си тя обяснява, че случилото се "не е било изнасилване, а самата тя била замръзнала и не знаела как да реагира".

Не това свидетелстват обаче публикуваните снимки. Срещу нея скочи дори нейната приятелка и също една от първите жени в #MeToo - Роуз Макгауън.

"Бъди човекът, в който искаше да превърнеш Уайнстийн", казва тя в своето изявление. Макгауън твърди, че публикуваните чатове са били адресирани към нейната приятелка Рейн Доув и в тях Ейжа признава, че е правила секс с момчето.

В дългото писмо, Макгауън пише още: "Тя беше човекът, който разбираше травмата ми по начин, по който другите не можеха. Но нещата се промениха. Получих обаждане от Рейн Доув, която ми каза, че Ейжа си е признала, че е спала с Бенет и е получавала негови голи снимки откакто той е бил на 12. Не е направила нищо - не се е обадила на службите, на родителите, не е предприела никакви действия срещу тези снимки. Дори не е написала просто съобщение като "не ми пращай повече подобни неща". Има и още дейтайли, които не мога да разкрия, докато разследването тече."

Макгауън разказва как двете с Доув били единодушни, че

тези чатове трябва да бъдат показани на полицията и 24 часа по-късно разследването започнало. В края на своя текст тя обяснява колко и е тежко, че губи приятел по подобен начин, след като двете с Ейжа били толкова близки, ала на сексуалния тормоз, към когото и да било, трябвало да се сложи край.

След разкритията основателката на движението Тарана Бурк също се отправи към социалните медии, за да изрази позицията си по случилото се.

"MeToo е за всички ни. Включително и младите мъже, които ще ни последват. Винаги ще ни побиват тръпки, когато чуем името на някой от нашите любимци, обвинен в сексуален тормоз. Хората ще използват тази история, за да се опитат да дискредитират движението - не позволявайте това да се случи. Това не е спектакъл за зрителите. То е истина. Създадено е от хората."

Четете още:

Как Азия Ардженто се превърна от жертва в палач на #MeToo

Аз трябва да бъда рекламно лице на движението #MeToo, защото съм в киното от 50 години и съм работил със стотици актриси

Още от Шоу

Енио Мориконе на 90: Не съм написал нищо - вижте Бах и Моцарт

На 10 ноември забележителният композитор Енио Мориконе отпразнува 90-ия си рожден ден. Първоначално на шега, но вече и на сериозно наричаният от някои “Моцарт на ХХ век” в продължение на 6

Гала се върза на фалшива новина с порнозвезда

Проф. Сашка Ганева от Сливница, която е работила за НАСА и се е завърнала, за да се труди в БАН, е била обект на коментар в предаването "На кафе" на 15 ноември.

Уилям Дефо - готов за “Оскар” във “Ван Гог: Пред портите на вечността”

“Ще покажа това, което виждам, на моите човешки братя, които не могат да го видят.” (I'll show what I see to my human brothers who can't see it.) Печален старец с прошарени и оредели коси седи на

Джони Деп няма вече да бъде Джак Спароу

Джони Деп напуска поредицата "Карибски пирати", съобщи сценаристът Стюарт Бийти. Според специалисти това ще доведе до загуби за филма. Актьорът в момента представя новата си роля като Гринделвалд във

Най-желаните принцове на планетата

Интересът към живота на кралските особи винаги е бил голям. С годините благородниците успяват да запазят духа на монархията дори на фона на борби за власт, задкулисни игри, а понякога и убийства.

Бербатов: "Конкурирах се с всички, най-вече със себе си"

Стотици почитатели чакаха часове на опашка, за да се срещнат с Димитър Бербатов, който представи автобиографията си „По моя начин“. Футболистът доказа,

ОВЕН: Напрежение

РАБОТА През първите дни на седмицата напрежението, ако не го овладеете, може най-неочаквано да отклони успеха от пътя ви. Не планирайте важни делови срещи и не влизайте в спор с никого на работното

ТЕЛЕЦ: Стабилизация

РАБОТА В петък и почивните дни помислете как да стабилизирате завоюваните позиции на работното си място. Предприемете бързи действия. Търсете най-доброто решение, за да вложите печелившо парите си.

БЛИЗНАЦИ: Риск

РАБОТА В началото на седмицата се предпазвайте от рисковани действия, създаващи недоразумения и носещи проблеми, които предизвиквате сами. Премълчавайте дори и когато сте прави,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.