Край Своге загина и двойката, която била душата на групата

29.08.2018;

Акордеонистът на певческия хор към пенсионерския клуб в Световрачене и неговата съпруга също са сред загиналите в катастрофиралия край Своге автобус на 25 август, научи "168 часа".

Мъжът и жената от дълги години пътували заедно с останалите до различни дестинации. Отскоро обаче музикантът станал част от групата. Двойката, която е приблизително на 70-годишна възраст, била от най-редовните екскурзианти. Още преди 5 години, когато се организирало и първото пътуване, те били от хората, които канели другите да се включат.

"Освен че свиреше на акордеона, той беше и душата на компанията - разказа пред "168 часа" Лидия, която работи в местната книжарница и познава всички загинали. - Хорът съществува от много години. Нещо като традиция е, който се пенсионира, да се включи в него. Ходеха на различни състезания и надпявания, като съчетаваха това с посещение на манастири и забележителности.

Пътуваха

постоянно

до Перник, Божурище, Велико Търново, Плевен и други градове. Понякога се случваше да отидат и извън България. Миналата неделя например бяха до Гърция. Правеха и двудневни екскурзии."

По думите на жената всяко едно от пътуванията през последните години се извършвало със същия автобус и шофьор и никой не е имал оплаквания от него.

"Хората дори сами питаха дали той ще ги вози", споделя още тя.

Лидия разказва, че за по-голямата част от участниците в певческия хор пеенето не било просто развлечение, а мисия. Те имали и специални носии, с които се явявали на състезанията, а в косите си задължително слагали бели и червени цветя. Последното надпяване, на което се явява хорът, е фестивал във врачанското село Царевец. Дни преди да заминат част от хористите коментирали, че се вълнуват от участието си и ще го съчетаят с екскурзията. Оказва се, че за първи път те пътували до този район, а съвсем случайно от познат

научили

за надпяването,

което щяло да бъде точно в дните, в които ще са там.

"Искаха да вземат първа награда - разказва Лидия. - Състезанието беше трето издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица 2018", което се организира от кметството и местното читалище "Просвета 1928". Основното мото на фестивала е "Популяризирането на българското народно творчество" и показването на красотата на един от най-добре развитите занаяти в селото - добиване и обработка на прочутия врачански камък, използван за строежа на различни значими сгради и обекти в страната."

На този фестивал

световраченската група

печели втора награда, но не успява да я вземе, тъй като си тръгва по-рано. Журито и гостите там обаче ги запомнят като позитивни и усмихнати. За всеки един от хора има и грамота.

"В Световрачене живеем около 2000 души - разказва още Лидия. - Всички се познаваме добре и трагедията е огромно нещастие. Във всяка една къща има починал роднина или приятел. Говорим само за това. Малко над мен има три къщи една до друга. В едната е починала бабата, в другата братовчедка, а в третата - приятел."

Тя определя всички като обикновени и добри хора, които нямали пререкания с никого. От всички починали Лидия е най-близка със 70-годишната Снежа, която е нейна съседка.

"Спокойна жена - разказва за нея Лидия. - Преди да се пенсионира работеше в каучуковия завод "Чавдар", който днес носи името "Еластик". Ние сме малко село и почти всички хора сме били там. Тя чакаше пенсионирането, за да гледа внуци. Минаха години и се появиха и правнуците. Казваше ми, че животът й е много хубав. Ходеше задължително по

два пъти

в седмицата

до пенсионерския клуб, където се събираха и с певческата група."

Дни преди катастрофата Лидия вижда Снежа и възрастната жена й споделя, че ще заминава скоро на екскурзия и ще се яви на състезание. Запомня я с голяма усмивка на лицето.

"Славчо е друг от певческата група, когото познавам добре - споделя жената. - Той бе единственият мъж от хора, който пееше. Дядо си е, на близо 80 години е, но се чувстваше много добре. Въпреки че ходеше с бастун, ние все се шегувахме с него, че е като 60-годишен. На сбирките на пенсионерския клуб беше винаги пръв. Семейството му страда много сега. Внуците и правнуците все му помагаха. Жена му почина преди години и след това той много често говореше за нея. Има и две дъщери."

Колко често групата е пътувала на екскурзии, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Хористите от Световрачене взели втора награда на фестивал, преди да паднат в дефилето

Експерт: Автобусът край Своге е бил закупен с колани, в Испания е возел деца

Виолета от Световрачене се спасила, заминала за Сърбия вместо с групата

Още от Афера

Откриха картината "Главата на Арлекин" на Пикасо в Румъния. Шедьовърът е част от открадната преди 6 г. колекция за 300 млн. евро

Платно, за коeто се смята, че вероятно е картината "Глава на арлекин" на Пабло Пикасо, открадната през 2012 г. от художествената галерия "Кунстхал" в Ротердам, е било открито в Румъния,

6 години търсят кой закла Банскалията

Шест години и половина още не е разкрито зверското убийство на известния благоевградчанин Димитър Сукалински-Банскалията. Затова пък един от арестуваните и уличени в престъплението успя да осъди

Дрогиран, Николай ритал главата на Мария, когато била вече в безсъзнание

Разбита от юмруци и ритници глава. Зверски побой над жената без капка съвест за това, което й се причинява. Нанасял й е удари дори когато вече е била в безсъзнание.

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.