Стотици алпинисти на ден атакуват Еверест

26.08.2018;

Да изкачиш Еверест вече е станало толкова модерно и достъпно, че често към върха се отправят хора без достатъчно добра подготовка, просто с финансови възможности. Когато периодът и времето са благоприятни, нагоре се отправят понякога дори над сто души всеки ден. Това неизменно създава рискове както за алпинистите, така и за самия връх.

Сезонът за изкачване на Еверест е кратък. Най-благоприятен за това е месец май. Тогава в Хималаите се стичат хиляди ентусиасти, които чакат прозорец от благоприятно време, за да атакуват върха. Желаещите всяка година стават все повече и повече, и задръстванията нагоре не са метафора. А

задръстване при минус 40 градуса

и леден вятър

в “зоната на смъртта” обрича дори най-опитните алпинисти на огромен риск. Те са принудени да стоят и да изчакват тези, които с насмешка наричат “не алпинисти, а обикновени туристи”. Такива често блокират тесните участъци и пречат на подготвените да стигнат до върха. По данни на Summitsweb тази година на Еверест са се качили над 700 човека - извършени са около 470 изкачвания по традиционния южен маршрут и 240 по северния от Тибет.

Когато времето е благоприятно, има дни, в които нагоре се отправят над сто човека. Това обаче буди притеснения, защото според специалисти ще доведе и до множество проблеми –

повече рискове

по маршрута,

повече жертви,

намаляване на възможностите за най-добрите алпинисти в света, които изкачват самостоятелно и без кислород.

Този сезон те бяха ощетени и от новите правила, които бяха планирани. Някои искат всеки алпинист винаги да е придружаван от шерпи. Това предизвика много недоволство особено от страна на професионалните алпинисти, които изкачват сами. Именно заради новите правила българинът Атанас Скатов заяви, че не е успял да завърши планираната си експедиция тази година.

Факт е, че в последните години върха атакуват и много хора без достатъчно добра подготовка, просто с възможности да заплатят високи суми за професионална помощ. Комерсиалните експедиции към Еверест стават все повече и цените за покоряването на върха се вдигат.

Според алпиниста и консултант Алан Арнет повечето авантюристи заплащат около 30 - 45 хиляди долара за такси, разрешителни, застраховка, престой в базовия лагер, шерпи, храна, кислород. Но вече има и туристи, които не желаят да мислят за нищо и да поемат отговорност.

Те очакват друг да прецени и изчисли всичко и да свърши цялата работа.

Предлагат се

пакетни цени

за организатори, които поемат цялата логистика. Цените обаче стигат до 80 хиляди долара. Съществуват и компании, които предлагат специални ВИП експедиции срещу 100 - 130 хиляди долара на човек.

Именно заради много нови възможности върхът става по-достъпен, но това освен за самите алпинисти крие рискове и за запазването на маршрута.

Въпреки че има строги изисквания алпинистите да не оставят нищо след себе си, е изчислено, че по пътя към върха има над 100 тона боклуци. Тази година започна кампания за почистването им. В подобни акции участват само шерпи.

Но освен

оставащия боклук,

потокът от хора променя безвъзвратно Еверест, категорични са алпинисти. Люси Стаменова пише за Summitsweb: “Стъпалото на Хилъри вече е стълбище. През 1953 г. Хилъри и Тензинг преодоляват стъпалото на 8760 м, което после носи името на новозенландеца. То се е смятало за най-голямото препятствие по пътя към върха.

След земетресението през 2015 г. се заформи дискусия дали то още е там. Непалското правителство настоява, че стъпалото си съществува и дори съветва гидове и катерачи да не коментират много за него. Въпреки това обаче, то е коренно променено. В предишни години тълпата по него е

предизвиквала опашки и чакане часове наред,

тази година обаче катерачите просто са вървели по трийсетградусов наклон, в добре оформени стъпки от стотиците други хора.”

Някои настояват към върха да бъдат допускани само сериозни алпинисти, да бъде намален броят на изкачващите в група, дори да бъде създаден специален отдел, който да проверява всеки желаещ за наличие на опит, добро здравословно състояние и притежание на необходимата екипировка.

Още от Досие

Нова Студена война. Путин и Си Дзинпин в остра въоръжена надпревара с Тръмп

Американският президент заплаши да напусне споразумението за разоръжаване, а Ким - че ще възобнови ядрените си опити Вашингтон наистина ли не разбира до какво може да доведе това,

Анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев: САЩ и НАТО разбраха играта на Путин и приключиха с компромисите

- Г-н Василев, след събитията от последните седмици смятате ли, че сме на прага на нова студена война - Полша настоява за американски военни бази, Беларус - за руски ядрени оръжия, НАТО,

Боян Чуков, бивш шеф на Съвета за сигурност към Министерския съвет при Сергей Станишев: Споразумението не е изгодно нито за Русия, нито за Щатите

- Г-н Чуков, имат ли основание опасенията, че сме свидетели на нова студена война? - Някои считат, че тъй като сме свидетели на конфронтация между Вашингтон и Москва подобно на периода 1946-1989 г.

5 нови вида оръжие, които променят света

Извън познатите до момента оръжия суперсилите разработват постоянно нови видове с различно предназначение. Първото от тях е неврооръжието, пише сп. "Нешънъл дифенс".

Легендарни наши парчета се оказаха чужди

Музиката на голям брой от най-обичаните парчета на родни естрадни и рок изпълнители е чужда. По принцип чужди песни в репертоара си имат и най-известните певци в световен мащаб.

Най-спорните музикални имитации

За много известни български шлагери има недоказани слухове, че са заимствани от чужди парчета. Все пак, ако се опитате да запеете класиката на Оскар Бентън от 1982 година I Believe In Love малко

Откраднат ли е проектът за паметника на Бузлуджа: "Летящата чиния" е трябвало да бъде модерно кафене в София

Първоначално "летящата чиния" е трябвало да бъде модерно кафене в София, твърдят роднини на арх. Ерослав Станков Проектът за паметника на Бузлуджа, символ на поколения комунисти и социалисти,

Арх. Георги Стоилов: Бузлуджа е на народа

- Господин Стоилов, познавахте ли арх. Ерослав Станков , който е създал сградата на цирка в София? - Не. - Арх. Станков е автор и на проект за модерно кафене в езерото Ариана в София и негови роднини

С баба ми през 1918 г. във II софийска девическа прогимназия: Забранено е на ученици да се скитат

Първи учебен ден с баба ми през 1918 г. във II софийска девическа прогимназия На откритата картичка с триъгълно пощенско клеймо “В. С.”- студийно фото на три малки дечица в цъфнала градина с конче,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.