Туристите съсипват най-желаните дестинации

26.08.2018;

 Осем милиона годишно се снимат на Тадж Махал

Антарктика е топатракцията за 2018 г.

Великденският остров, Мачу Пикчу, Тадж Махал – всички те е възможно да бъдат безвъзвратно съсипани, ако не бъдат взети мерки за ограничаване на посетителите.

Колкото по-популярна е една туристическа дестинация, толкова по-голям е рискът тя да бъде унищожена. Основните проблеми са

изразходване на ресурси, генериране

на повече отпадъци, застрашаване на околната среда, оставяне на траен отпечатък върху начина на живот, заличаване на местната културна идентичност.

Ограничават туристите на Великденския остров, защото големият интерес към забележителността в Тихия океан може да се окаже пагубна за него. Намира се на 3514 километра западно от Чили и е официално островно владение на страната.

С влязъл сила от този месец закон правителството на Чили реши, че броят на туристите, посещаващи острова, трябва да бъде намален, тъй като желаещите са много, а площта е малко над 160 квадратни километра. Столицата Ханга Роа е всъщност и единственият град. Островът, наричан още Рапа Нуи, е известен с огромните си впечатляващи статуи от пресована вулканична пепел – моаи. Именно те

привличат над сто хиляди туристи годишно, но това се оказва повече тежест, отколкото богатство.

Основните проблеми са генериране на много повече отпадъци, бързо изразходване на ограничените ресурси на острова, застрашаване на околната среда.

Управата на острова ограничава дните за максимален престой на туристите от 90 на 30.

Освен това местните настояват официалното име на острова да бъде променено – той е наречен Великденски, тъй като е открит от холандския пътешественик Якоб Рогевен в навечерието на Великден, 1722 г. През 1995 г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Сред островите, които страдат заради огромния наплив на туристи, CNN класира и Галапагоските.

Вулканичните острови

в Тихия океан,

намиращи се на около 900 км от бреговете на Еквадор, са едни от най-притегателните за посетители в света. Правителството обаче е въвело строги правила за туристите, тъй като над 97,5% от територията е национален парк. Преди всичко посетителите задължително трябва да имат екскурзовод през цялото време на посещението си, както да преминават само по специално обозначени маршрути и да посещават разрешените места. Заради десетките хиляди туристи годишно екосистемата на островите е застрашена, затова правителството ограничава броя на посетителите, като вдига таксите за необходимите документи за посещение, както и за всички плавателни съдове, дори само минаващи край островите. Всяко пристанище има изключително високи цени за акостиране и престой.

Правителството на Еквадор се бори не само с туристите, но и с многото желаещи да дойдат да живеят на островите, затова се въвежда стриктен контрол за влизане на туристи единствено с наличен билет за връщане, резервация в хотел или валидна покана от местен жител.

Необходимо е и издаване на специални разрешителни за пребиваване с конкретен срок.

Всичко това се прави с цел

запазване най-вече на уникалната флора и фауна

на островите. Това е единственото място в света, където живеят най-големите костенурки – Слонските, които достигат до тегло над 400 кг. Срещат се също морски лъвове, пингвини, морски игуани. Островите са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1959 г.

Проблем представляват туристите и за Мачу Пикчу. Изгубеният град на инките може реално да стане напълно изгубен, тъй като е застрашен заради непрекъснатия поток от хора, желаещи да се насладят на красотата му. Според статистическите данни те достигат до пет хиляди на ден, което е многократно повече отколкото градът може да поеме.

От години властите в Перу взимат мерки, за да се запазят останките непокътнати. Вече Мачу Пикчу се посещава само след предварително закупуване на билети и задължително с екскурзовод.

Най-новите мерки ще предвиждат туристите да могат да прекарват в града само няколко часа – или сутринта, или следобяд, както и че да бъде намален броят на посетителите във всяка група. Освен това са въведени няколко официални маршрути за посещение, за

да се избегне неконтролирано обикаляне из останките

След прекалено посещаваните места по света е и Тадж Махал. Според класация на CNN осем милиона туристи годишно виждат величествения мавзолей в Агра. Последиците не са просто, че там винаги е претъпкано с хора и посещението е вид блъскане сред тълпата, както го описват някои пътешественици, но и че всички тези туристи неизменно оставят своя отпечатък. Според специалисти белият мрамор значително пожълтява, площадките се изтъркват, а стълбите – изпочупват. Освен това целият район става все по-мръсен. Индийското правителство планира повишаване на цените на билетите и ограничаване на бройката допуснати туристи за ден.

Ограничения съществуват и в Бутан. Това кралство в Хималаите е определено като една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, но влиза в специалната класация на 20-те страни с най-щастливи хора в света.

Бутан заема в нея осмо място,

явно неслучайно в страната има специално Министерство на щастието. За да бъде запазена уникалната природа, невероятно красивите манастири и спокойствието на местните, в кралството има доста правила за посетителите. Те трябва да имат специална виза, да използват услугите на лицензиран бутански туроператор, а таксите за пребиваване на ден са между 200 и 250 долара, което значително ограничава потока от желаещи.

Според класацията на един от най-големите световни туристически сайтове, най-желаната дестинация за 2018 г. е Антарктика. През сезон 2016/17 леденият континент е бил посетен от над 44 хиляди авантюристи.

Какви ограничения се наложи да бъдат въведени за туристите, които желаят да посетят Антарктика, четете в хартиеното издание

Още по темата:

Стотици алпинисти на ден атакуват Еверест

Дубровник, Санторини и Рим - сред най-страдащите от посетители в Европа

Още от Досие

Нова Студена война. Путин и Си Дзинпин в остра въоръжена надпревара с Тръмп

Американският президент заплаши да напусне споразумението за разоръжаване, а Ким - че ще възобнови ядрените си опити Вашингтон наистина ли не разбира до какво може да доведе това,

Анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев: САЩ и НАТО разбраха играта на Путин и приключиха с компромисите

- Г-н Василев, след събитията от последните седмици смятате ли, че сме на прага на нова студена война - Полша настоява за американски военни бази, Беларус - за руски ядрени оръжия, НАТО,

Боян Чуков, бивш шеф на Съвета за сигурност към Министерския съвет при Сергей Станишев: Споразумението не е изгодно нито за Русия, нито за Щатите

- Г-н Чуков, имат ли основание опасенията, че сме свидетели на нова студена война? - Някои считат, че тъй като сме свидетели на конфронтация между Вашингтон и Москва подобно на периода 1946-1989 г.

5 нови вида оръжие, които променят света

Извън познатите до момента оръжия суперсилите разработват постоянно нови видове с различно предназначение. Първото от тях е неврооръжието, пише сп. "Нешънъл дифенс".

Легендарни наши парчета се оказаха чужди

Музиката на голям брой от най-обичаните парчета на родни естрадни и рок изпълнители е чужда. По принцип чужди песни в репертоара си имат и най-известните певци в световен мащаб.

Най-спорните музикални имитации

За много известни български шлагери има недоказани слухове, че са заимствани от чужди парчета. Все пак, ако се опитате да запеете класиката на Оскар Бентън от 1982 година I Believe In Love малко

Откраднат ли е проектът за паметника на Бузлуджа: "Летящата чиния" е трябвало да бъде модерно кафене в София

Първоначално "летящата чиния" е трябвало да бъде модерно кафене в София, твърдят роднини на арх. Ерослав Станков Проектът за паметника на Бузлуджа, символ на поколения комунисти и социалисти,

Арх. Георги Стоилов: Бузлуджа е на народа

- Господин Стоилов, познавахте ли арх. Ерослав Станков , който е създал сградата на цирка в София? - Не. - Арх. Станков е автор и на проект за модерно кафене в езерото Ариана в София и негови роднини

С баба ми през 1918 г. във II софийска девическа прогимназия: Забранено е на ученици да се скитат

Първи учебен ден с баба ми през 1918 г. във II софийска девическа прогимназия На откритата картичка с триъгълно пощенско клеймо “В. С.”- студийно фото на три малки дечица в цъфнала градина с конче,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.