Дубровник, Санторини и Рим - сред най-страдащите от посетители в Европа

26.08.2018;

34 милиона посещават годишно Барселона, 30 милиона - Венеция, 18 милиона - Амстердам

Санторини, Амстердам, Дубровник и Барселона са част от градовете в Европа, които тази година категорично обявиха, че ще прилагат мерки срещу прекаления наплив на туристи.

Някои ограничават броя на посетителите, други търсят нестандартни решения като приложения за мобилни телефони, които да насочват пътуващите към по-свободни атракции.

Още през януари управата на Санторини каза, че ще бъдат взети спешни мерки за ограничаване на туристите през тази година. В предишни посетителите на острова достигаха дори до 12 хиляди на ден през летните дни, когато множество круизни кораби акостират на брега.

Целта на общината е

да приема не

повече от 8 хиляди души на ден,

като бъдат ограничени най-вече тези, които идват едва за няколко часа. За целта ще има забрани за акостиране на повече от 5 круизни кораба в един ден. Освен че става претъпкан с хора, островът страда и от замърсяване и заради строителния бум.

През май кметството на Амстердам също обяви, че ще бъдат взети спешни мерки, тъй като местните жители от години се оплакват от това, че градът е претъпкан, мръсен, шумен и неблагоприятен за живеене. Очаква се тази година общият брой на посетителите да достигне 18 милиона.

Предвиждат се мерки за намаляване на туристите в града, като въвеждане на строги ограничения за различни платформи за краткотраен

наем на жилища

и увеличаване на туристическите данъци

Но мярката, срещу която се възпротивиха много посетители, е ограничаването на лодките-барове и премахването на т.нар. “бирени колелета”.

От години местни организации настояват за закриване на голяма част от публичните домове и ограничаване на продажбата на марихуана, тъй като централната част на града се превръща в едно вечно парти, но обстановката е трудна за тези, които живеят или работят там. Буквално преливаща от туристи е и Венеция. Всяка година градът е посещаван от 30 милиона. Много пътешественици дори отказват да я включват в плановете си, тъй като хората са толкова много, че буквално не е възможно да се разгледат забележителностите.

В летния сезон, по време на карнавала или в почивни дни

Венеция е непроходима Ръководството на града от години се чуди как да реши проблема с туристите, които са източник на огромни финансови приходи, но в същото време отблъскват местното население. Все повече хора избират да не живеят в родния си град, тъй като ежедневието в него е като въртележка в лунапарк. Миналата година бяха организирани множество протести. Основен проблем за града представляват хилядите туристи, които слизат от криузни кораби за еднодневни разходки.

Предвиждат се мерки за ограничаване на някои круизни линии, да се повишат таксите за еднодневен престой, да бъдат забранени селфи-стиковете, както и в най-натоварените дни да се поставят бариери на някои мостове, през които да бъдат допускани само определен брой посетители.

Дубровник е друга прекрасна дестинация в Европа, която обаче страда от прекаления интерес. Почти 800 хиляди годишно са само туристите, слизащи от круизни кораби. Интерес към града има от много години, но след като в него бяха снимани серии от „Игра на тронове“,

Дубровник стана атракция за милиони фенове от цял свят. Това обаче се оказва нож с две остриета, тъй като прекаленият брой туристи превръщат града в дестинация, която не е никак приятна да бъде посетена. Управата на Дубровник въведе ограничения за до 4 хиляди посетители дневно на Стария град.

Разработва се и приложение за мобилни телефони в помощ на туристите. То ще им показва кога кои забележителности са най-натоварени и ще ги насочва към други, на които в момента няма много хора.

Още от Досие

Как оцелява Тръмп след поражението

l Два варианта - да търси съюзници в други партии или да засили ексцентричните си изказвания l Докато ще опитва да прекрати “руското дело”, демократите в Камарата на представителите ще го принуждават

Прецедентите: гей, барманка и мъртвец спечелиха гласовете

За първи път в САЩ избраха губернатор, който открито признава хомосексуалната си ориентация. Най-младата жена в Конгреса стана 29-годишна бивша барманка.

За първи път мюсюлманки, индианки и бежанки в Конгреса

Истинската победа на междинните избори в САЩ тази година е за жените, категорични са анализатори. 112 дами влизат в Конгреса, което е рекорден брой. Много от тях също са прецедент.

Нова Студена война. Путин и Си Дзинпин в остра въоръжена надпревара с Тръмп

Американският президент заплаши да напусне споразумението за разоръжаване, а Ким - че ще възобнови ядрените си опити Вашингтон наистина ли не разбира до какво може да доведе това,

Анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев: САЩ и НАТО разбраха играта на Путин и приключиха с компромисите

- Г-н Василев, след събитията от последните седмици смятате ли, че сме на прага на нова студена война - Полша настоява за американски военни бази, Беларус - за руски ядрени оръжия, НАТО,

Боян Чуков, бивш шеф на Съвета за сигурност към Министерския съвет при Сергей Станишев: Споразумението не е изгодно нито за Русия, нито за Щатите

- Г-н Чуков, имат ли основание опасенията, че сме свидетели на нова студена война? - Някои считат, че тъй като сме свидетели на конфронтация между Вашингтон и Москва подобно на периода 1946-1989 г.

5 нови вида оръжие, които променят света

Извън познатите до момента оръжия суперсилите разработват постоянно нови видове с различно предназначение. Първото от тях е неврооръжието, пише сп. "Нешънъл дифенс".

Легендарни наши парчета се оказаха чужди

Музиката на голям брой от най-обичаните парчета на родни естрадни и рок изпълнители е чужда. По принцип чужди песни в репертоара си имат и най-известните певци в световен мащаб.

Най-спорните музикални имитации

За много известни български шлагери има недоказани слухове, че са заимствани от чужди парчета. Все пак, ако се опитате да запеете класиката на Оскар Бентън от 1982 година I Believe In Love малко

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.