Роднини предупредили дарилия 2 млн. долара на Ломската гимназия да внимава как дарява

21.08.2018;

Неизвестен дипломат го кара да посети родината си

След като се пенсионирал и преустановил практиката си към 80-ата си година, Андрей Георгиев започнал да помага на млади хора. Подкрепил няколко младежи от Венецуела, с които роднините му нямат никаква представа къде се е запознал.

Притекъл се на помощ и на двама българи. Единият бил внук на негов първи братовчед.

Покрай желанието си да дарява се срещнал със служител в някоя от нашите мисии зад Океана. И даже се сприятелил с цялото му семейство. Именно неизвестният дипломат убедил Георгиев да посети родната си страна.

Емигрантът се върнал два пъти у нас след 2000 г. Първия път за около седмица, когато посетил и Лом, докато втория път останал по-малко от 2 дни.

"Не го свърташе в България за по-дълго - обясни племенницата му. - Честно казано, служителят в посолството се интересуваше дали чичо ми няма да плати следването на дъщеря му в САЩ. Но мисля, че в крайна сметка Андрей Георгиев не се поддаде на увещанията му. Предполагам, че именно този човек е помогнал на чичо ми да направи контакт с хора от Лом."

След първото си посещение у нас работливият доктор споделил пред близките си, че е решил да помага на различни

дейности в България

Споменал и за ломската гимназия "Найден Геров". "Единственото, което му казах тогава, е, че трябва да е внимателен как парите, които дарява, ще похарчени и че трябва да се опише точно за какво може да бъдат изразходвани", допълва племенницата.

Първите 10 души получиха стипендията още миналата година, когато се разбра за дарението. Двама от тях следват във Великобритания и са им отпуснати по 6000 долара. Останалите осем възпитаници на училището са в български висши училища и за това са им дадени по 800 долара за учебна година. Цялата сума от над 2 млн. долара

ще стигне за повече от 30 г.,

сочат изчисленията на гимназиалната администрация.

Починалият лекар споменал в завещанието си, че оставя пари и за подкрепа на български студенти в Университета в Делауеър. Според роднините Андрей Георгиев оставил повече средства за вуза в САЩ, отколкото на гимназията в Лом. Но не знаят колко точно е сумата за наши сънародници, които следват в най-голямото висше учебно заведение в щата.

Щедрият емигрант дарил не само 2,5 млн. долара на гимназия "Найден Геров" в Лом, но още 500 000 долара на общината в града.

През цялото време, докато е живял в САЩ, д-р Георгиев е останал православен. И затова опелото му се е състояло в гръцката църква "Света Троица" в Уилмингтън на 1 май 2014 г., а погребението - в гробището "Вси Светии".

Семейството е помолило присъстващите да не носят цветя, а да дарят пари на болница "Св. Франциск", където е практикувал лекарят, или за друга благотворителна кауза.

Заради участието на баща му във властта преди 1944 г., семейството е в немилост пред комунистите. Изселено е в село край Лом, а Държавна сигурност започва да ги следи.

Как е натрупал богатството си, четете тук

Още от Секретно

Пророкът дядо Влайчо надминава Ванга по предсказания

Ясновидецът Влайо Жечев от новозагорското село Коньово предсказвал бъдещето много по-успешно от Ванга, но пророчествата му донесли само неприятности. Това твърдят негови близки пред "168 часа".

Христо Фотев бил любовник и кум на втората си тъща

Майсторът на изящната лирика Христо Фотев намира всяка следваща съпруга, докато по своя артистичен начин "внезапно избягва" от предишната. Поетът три пъти надява брачна халка на три различни жени,

Комунистите задигат над $2 млрд. пенсии, натрупани до 1944 г.

Братът на легендарния топполицай Никола Гешев - Емануил, не успява да спаси пенсионните вноски, натрупани до 9 септември 1944 г. Въпреки че е шеф на пенсионното управление,

Какво знае ЦРУ за държаната в тайна руска ракета 9M729, която може да носи и ядрени бойни глави (видео)

Първите подозрения се появиха още през 2014, но сега натискът върху Русия придобива съвсем конкретни очертания. САЩ и НАТО я обвиняват, че с ракетата 9M729 нарушава договора за разоръжаване.

Нищо не се знае за останките на Ботев и други четници от Врачанския Балкан

Oзверените башибозуци, черкези, татари и арнаути след разгрома на четите и дружините на въстаниците са режели главите на техните предводители, забивали са ги на кол и са ги разнасяли,

Как спасихме българските евреи

Как бяха спасени българските евреи, които днес празнуват Ханука? Първо, България, както и цяла Европа, е жертва на Втората световна война, започната от съюзниците Сталин и Хитлер с нахлуването в

Заклещени в Космоса - вижте астронавтите, които не могат да се върнат на Земята

Те са в добро настроение. 42-годишният германски астронавт Александър Герст, 42-годишната астронавтка на НАСА Серина Онън-Чанселър и 43-годишният руски космонавт Сергей Прокопиев се смеят сякаш се

Как ДС ликвидира последната горянска чета в Казанлъшко през 1953 г.

l Хващат ги по донесенията на агент “Кръстев” l Ранен, лидерът им Щако взривява последната си граната, когато болшевиките се доближават до него. После те го изгарят l Отказал да стане комунист

Как всъщност бяха спасени българските евреи

Нелепото твърдение на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че Червената армия била спасила евреите в България, е твърде арогантно, за да бъде подминавано с мълчание.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.