Скандалът със строежа върху Амфитеатъра двоен: Културен човек - актрисата Анета Сотирова, собственик на парцела

02.08.2018;

Скандалът със строежа на 7-етажната сграда върху Амфитеатъра на Сердика на столичната ул. "Московска" 11 се оказа двоен. Човек от сферата на културата - уважаваната и обичана актриса Анета Сотирова, е едноличен собственик на дружеството "Студио плакат". То притежава имота.

"168 часа" направи опит да се свърже с нея, за да разбере действително ли намеренията на фирмата й са да вдигне висока сграда на мястото на бившата юзина (електроцентрала) на двореца, но тя не отговаряше на мобилния си телефон.

Административният съд отхвърли иска на Столична община да се забрани строителството в историческия парцел. Инвеститорите получават правото да вдигнат 7 етажа откъм ул. "Московска", а откъм "Дондуков", където е по-ниско, те ще бъдат 9.

В сградата в момента се помещава художествена галерия, наречена "Юзина".

"Студио плакат" придобива през 2003 г. сградата, която е паметник на културата и се намира във втора защитена зона на археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец". Отчуждител е областната управа на София-град, което означава, че тя е продала имота на фирмата на актрисата. Сделката е вписана в съда на 9 май 2003 г. Не е ясно за колко пари и как Анета Сотирова е придобила имота, но областен управител по онова време е Росен Владимиров от ДПС.

В имотния регистър е посочено, че атрактивната постройка и дворът са прехвърлени от държавата и общината с констативни актове по документи.

Компанията на актрисата е взела кредит от банка и е ипотекирала имота, за да го изплати, става ясно от справка в регистъра. Сградата е 162 кв. метра, а парцелът - 235 кв. метра.

През следващата 2004 г. при строителството на хотел "Арена ди Сердика" са открити останките от амфитеатъра на древния град. Тогава започват разкопки, като сградата на ул. "Московска" 11 попада в терена на съоръжението.

До момента общината и Министерството на културата са успели да принудят собствениците да проектират строежа така, че да има достъп до руините. Но реално с този втори строеж върху Амфитеатъра няма шанс той да бъде разкрит напълно, както се случва навсякъде по света.

Не е ясно дали юристи на общината и Министерството на културата имат възможност да водят нови дела, за да се спре скандалният строеж, а собствениците да бъдат овъзмездени.

Още от Скандал

Благоевградската Моника Белучи: С голота се боря за по-високи заплати

l “Аз съм Скорпион, много съм пряма, душата ми е добричка, но устата ми е голяма”, казва общинският съветник Злата Ризова l “Цял живот оспорвам мита, че щом съм хубавка,

60-годишна царица на ромите има 400 луксозни коли, замък и хотели в Италия. Успява да измами социалните, че е бедна и получава 70 хил. евро помощи

60-годишната Сена Халилович, която се представяла пред италианските власти за бедна и непритежаваща нищо, всъщност била собственичка на 400 луксозни коли, замък, хотел и няколко вили с басейни.

Писателят психиатър Калин Терзийски: Богатите смятат кичозните си палати за кокетни домове на осъществените мечти

Мярата за умереност и оливане се намира чрез повечко четене - Стремежът към кича, към затварянето в домове “мавзолеи” от злато и скъпоценности на нашите олигарси може ли да издава личностни проблеми?

Защо BG олигарсите обичат кича?

Сравняват ги с пубертети и тийнейджъри, които парадират с характерните за групата им атрибути Част от милионерите са амбициозни провинциалисти, получили неочаквано богатство “168 часа” потърси

Българите копират от световните олигарси

Сватбата на Лолита Османова и Гаспар Авдолян е в залата на оскарите “Долби тиътър” в Лос Анджелис, на нея пее Лейди Гага Грузинецът Бидзина Иванишвили е поставил надпис “Добре дошли в къщата на

Вода от Черно море за басейна на Баневи в "Бояна". Поръчали за него и пейка, дълга 7 метра

l Семейството не използвало една и съща фирма втори път, защото все се пазарели за по-малко пари l Заради горчивия си опит майстори приемат да работят с BG олигарси само ако им платят

Сценарий "Виденов" за сваляне на Корнелия Нинова

Писмото на 50-имата социалисти по повод рокадите в “Дума” напомня за 19-имата, отстранили бившия премиер от лидерското място в БСП Преди 22 г. в групата са Лилов, Боков, Поптодорова, Калфин,

Арестуваха сем. Баневи във Франция. Спецпрокуратурата нищи данъчни и финансови машинации в "Полимери"

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД, информираха от прокуратурата.

Мистериозният брат на Живков - скрит като касиер в Берн

Пълна мистерия обгражда брата на Тодор Живков, за когото се знае малко или почти нищо. Абсолютно всички, които са го познавали, макар и бегло, реагират по един и същи начин: "А,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.